Apple Homekit

Wanneer je meerdere Apple producten in huis hebt en van plan bent om een smart home te beginnen, is Apple HomeKit een geschikte keuze. Met Apple HomeKit kun je namelijk meerdere apparaten op een centrale plek bedienen en met elkaar koppelen. Op deze pagina vertellen we alles wat je moet weten over Apple HomeKit en delen we interessante artikelen op Smarthomeweb.nl.

homekit smart home merk

Apple Domotica HomeKit: Wat moet je weten en wat is het?

HomeKit is dus het domotica platform van Apple. Met HomeKit kun je thuis of onderweg praten met Apple producten via Siri. Zo kun je simpele vragen stellen als hoe laat is het, maak een route naar huis of wat voor weer is het. Heb je een iPhone probeer het meer eens uit, zeg He Siri en kijk of je iPhone reageert. Ook kun je proberen de home button ingedrukt te houden (oude iPhones).

Maar wat heeft dit met domotica te maken? Misschien wist je dit nog niet, maar je kunt ook aan je iPhone slimme apparaten koppelen die je dan met je stem kunt bedienen. Dit doe je via de “woning” app op je iPhone of iPad. Zo kun je bijvoorbeeld slimme verlichting, een slim slot of een thermostaat koppelen met HomeKit en deze dan uiteindelijk besturen met je stem of scenes maken zodat ze met elkaar kunnen werken.

Wat kun je met de Domotica van HomeKit?

wat heb je nodig voor homekit
Voor gebruiken van Apple HomeKit heb je alleen een Apple device nodig

Met de domotica van HomeKit kun je vele kanten op. Je zou een compleet huis slim kunnen maken met domotica van HomeKit. Wel is het belangrijk dat je apparaten hebt die te koppelen zijn met HomeKit. HomeKit producten zijn te herkennen aan het “Works with Apple HomeKit” logo. Werkt een apparaat met Apple HomeKit domotica dan zie je dit terug op de verpakking van het product en op het product zelf.

Op elk product dat te koppelen is met HomeKit heeft ook vaak een unieke scan code op het product waarmee je het product koppelt. Hieronder heb ik een lijst gemaakt met producten die te koppelen zijn met HomeKit, ook heb ik een merk gevonden die zo’n product heeft die te koppelen is met HomeKit. In de HomeKit kun je een complete lijst vinden met producten en merken.

Slimme airco met HomeKit

Je kunt een airco op een slimme manier bedienen, hiervoor kun je gebruik maken van slimme airco bedienen van tado°. Dit is een apparaatje dat je koppelt aan je huidige airco en op deze manier maak je je airco slim. Doordat het apparaatje van tado° te koppelen is met HomeKit kun je de airco bedienen via een app, via spraak of gewoon automatiseren via timers. De tado° Slimme Aircobediening werkt met op afstand bediende airconditioners via IR.

Luchtverfrisser die werkt met HomeKit:

Ook zijn er luchtverfrissers die je kunt koppelen aan HomeKit. Merken als AIRBURG, Coway of PureFlow kun je hiervoor gebruiken. Dit zijn wel complete luchtverfrisser systemen, maar je kunt ook bijvoorbeeld kiezen voor de luchtmonitor van NETATMO. Met de luchtmonitor van NETATMO kun je de luchtkwaliteit meten en op basis daarvan krijg je een aanbeveling wat je moet doen, bijvoorbeeld zet een raam open. Het wordt helemaal interessant wanneer je zo’n luchtmonitor koppelt aan een automatisch raam (Velux bijvoorbeeld) en die op basis van de uitkomsten van de luchtmonitoren reageert.

Een bridge van een ander systeem koppelen aan HomeKit

Het is ook mogelijk om een bridge van andere systemen te koppelen met HomeKit. Het kan bijvoorbeeld dat je al een systeem hebt bijvoorbeeld Philips Hue of een irrigatiesysteem van Gardena. Dan is het handig als je deze kunt integreren in je domotica systeem, gelukkig kan dit ook met HomeKit. Zo kun je de apparaten die je bijvoorbeeld met Apple gekoppeld hebt weer koppelen met dit soort systemen en heb je al je apparaten ook gewoon in één app. Er zijn verschillende systemen die je met Apple HomeKit kunt koppelen, hieronder hebben we de meest voorkomende systemen in Nederland opgesomd:

Beveilig je huis met het domotica systeem van Apple

Het huis beveiligen wordt ook steeds vaker gedaan, mede doordat het ook toegankelijker wordt en de spullen steeds beter worden. Er zijn verschillende slimme camera’s die je kunt koppelen met het systeem van Apple denk hierbij aan Alro, Eufy, Logitech, Netatmo en Somfy. Veel van dit soort merken hebben een groot aanbod aan camera’s, let bij het kopen van een camera daarom goed op het “Works with Apple” logo.

Een slimme deurbel voor HomeKit

Naast dat een slimme deurbel een leuk gadget is, is het ook een stukje gemak en veiligheid. Zo kun je wanneer je thuis bent je voordeur in de gaten houden, maar je kunt ook de personen die voor je deur staan toe spreken. Vaak wordt het gebruikt wanneer er een postbode voor de deur staat of een vriend, je kunt dan eenvoudig even zeggen dat je er aan komt of dat het pakketje in de schuur gezet mag worden. Slimme deurbellen die je kunt koppelen met HomeKit zijn: Robin ProLine Doorbell, Yobi  Video Doorbell B3 of de nieuwe Netatmo Smart Video doorbell

Slimme verlichting bedienen met Siri

Een ander belangrijk onderdeel in een slim huis is natuurlijk smart verlichting. Gelukkig kun je de meest gebruikte systemen ook gebruiken met HomeKit, denk hierbij aan Philips Hue, slimme lampen van IKEA, LIFX, Nanoleaf, Smart+ en nog veel meer. Het mooie van HomeKit is dat je ook met slimme verlichting handige scenes en scenario’s kunt maken.

Hé Siri open de voordeur – slim deurslot

Slimme deursloten zorgen ook voor meer gemak en veiligheid. Gemak omdat je geen sleutels meer mee hoeft te nemen en ze ook niet kwijt kunt raken. Veiligheid omdat je weet wanneer de deur open gaat en wie er binnenkomen. Ook kun je voor meerdere personen een uniek wachtwoord maken, hierdoor weet je wie er binnenkomt en wie het huis verlaat. Een slim deurslot dat erg goed werkt met Apple HomeKit is het slimme deurslot van Nuki. Je kunt met dit slimme deurslot ook bepaalde commando’s zelf in spreken, zodat Siri hierop reageert en de deur bijvoorbeeld opent. Zo kun je je eigen wachtwoorden en codes bedenken.

Maak elk apparaat met een stekker slim met HomeKit

Met smart plugs kun je elk apparaat op een “slimme” manier aan- of uitzetten. Je kunt apparaten met elkaar koppelen of een apparaat automatische bedienen met een timer. Slimme stekkers die onder andere te koppelen zijn met Apple domotica zijn: EVE Energy, Fibaro Wall Plug (HomeKit versie) en TP-Link smart plug.

Andere apparaten die werken met het domotica systeem van Apple

De lijst met apparaten en merken wordt steeds groter. Om het simpel te houden staat hier nog een klein lijstje met apparaten die je kunt gebruiken met HomeKit. Ook hebben we hier weer een merk achter gezet die je ervoor kunt gebruiken.

 • Sensoren: Eve Degree (weerstation) of Fibaro CO sensor (slimme koolmonoxide meter)
 • Speakers: Apple HomePod (eigen smart speaker van Apple), daarnaast kun je ook veel andere speakers gebruiken: B&O, Beosound, Bose Home speakers, Denon Home, Sonos ssmart speakers en nog veel meer. Belangrijk dat je bij speakers kijkt naar of ze werken met AirPlay 2.
 • Sproeisystemen: Eve Aqua of GARDENA smart Gateway
 • Schakelaars: Eve Button en Fibaro Button
 • Thermostaten: EcoBee3, Eve Thermo, Fibaro Heat Controller, Honeywell Lyric, Netatmo, tado.

Als je het bovenstaande rijtje zo ziet, kun je wel zeggen dat je het hele huis slim kunt maken met het domoticasysteem van Apple HomeKit. Daarnaast zijn er veel meer merken en apparaten die gekoppeld kunnen worden met Apple. Ook komen er steeds meer nieuwe merken en producten bij, wel zijn er vaak veel meer producten, maar deze dien je wel in het buitenland te bestellen.

Hoe voeg je een apparaat toe aan HomeKit?

Heb je een apparaat gevonden of thuis die werkt met HomeKit en heb je een iPhone of iPad? Dan kun je vrij simpel een product toevoegen aan HomeKit en een beetje testen met Siri. Het toevoegen van een product is best simpel: Zo voeg je een product toe aan HomeKit:

 1. Zorg dat je het nieuwe apparaat succesvol hebt geinstaleerd.
 2. Open de Woning app op je iPhone of iPad.
 3. Druk rechtsboven op het plusje (+).
 4. Hier krijg je twee keuzes: Voeg accessoires toe en Voeg scène toe. Klik op Voeg accessoires toe.
 5. Scan met je iPhone of iPad de HomeKit configuratiecode, deze vind je vaak op het product.
 6. Werkt dit niet of kun je dit niet vinden, kies dan voor: Ik heb geen code of kan niet scannen. Voer dan het 8-cijferige HomeKit configuratiecode in, deze vind je op het product zelf of op de verpakking.
 7. Als het goed is wordt het product gevonden en kun je deze toevoegen.
product toevoegen aan homekit

Lukt het niet om een product toe te voegen aan HomeKit?

Het kan gebeuren dat het niet lukt om een product toe te voegen met HomeKit. Dit kan meerdere problemen hebben, bekijk hieronder wat de mogelijke problemen en oplossingen kunnen zijn:

 • Is het echt een HomeKit product? Check altijd of het product te koppelen is met HomeKit. Dit staat vermeld op de verpakking of je vind een HomeKit-code op het product zelf.
 • Nog niet geïnstalleerd? Check of het product op de juiste wijze is geïnstalleerd. Vaak moet je eerst het product installeren via de eigen app van het product. Test of het product echt werkt en probeer dan nog eens het product te koppelen met HomeKit.
 • Zelfde wifi? Om een product te koppelen met HomeKit dient het product ook verbonden te zijn met de zelfde wifi-verbinding.
 • Reset het product: nog steeds niet gelukt? Dan kan het resetten van een product ook helpen.

Voorbeeld: Niko Home Control HomeKit

Voor het koppelen van producten aan HomeKit heb je dus producten nodig die een HomeKit code hebben, maar soms zijn er ook nog producten die zonder code te koppelen zijn. Dit kan vaak via een omweg, als voorbeeld nemen we een slimme stekker van Niko Home Control en koppelen we die aan HomeKit. Deze Niko dimmer switch heeft geen code maar kan dus wel via een “omweg” gekoppeld worden aan HomeKit en dit doen we via Philips Hue. Omdat de schakelaar van Niko te koppelen is met Hue en Hue weer met HomeKit is dit mogelijk, zie hieronder de Niko Home Control HomeKit koppeling: Stap 1: Zorg eerst dat Niko Dimmer Switch gekoppeld is met Philips Hue

 • Open de Philips Hue app.
 • Ga naar instellingen en klik op accessoireconfiguratie.
 • Druk op Accessoire toevoegen en klik vervolgens op Friends of Hue-schakelaar.
 • Zoek Niko Dimmer Switch for Hue op in het rijtje en klik hierop.
 • Volg de stappen in de app totdat de schakelaar succesvol verbonden is.

Stap 2: Koppel nu Niko Home Control met HomeKit:

 • Open de Woning app van HomeKit.
 • Druk op het plusje (+) rechtsboven in de app.
 • Druk vervolgens op Voeg accessoires toe.
 • De app vraagt nu om de HomeKit-configuratiecode en scan die nu van de Hue Bridge.
 • Bij het succesvol koppelen krijg je direct ook de Niko Switch te zien, onder de naam Friends of Hue Switch.
niko switch koppelen met homekit

kun je dan koppelingen maken met de knoppen, zo kun je per knop instellen welke actie er gedaan moet worden. Bekijk hierboven de stappen voor het koppelen van de Niko Home Control met HomeKit.

Wat heb je nodig voor Domotica Apple HomeKit?

Om gebruik te maken van het domoticasysteem van Apple HomeKit heb je allereerst een Apple-product nodig met minimaal iOS 8 of hoger. Heb je bijvoorbeeld een iPhone 5 of hoger en het meest recente update uitgevoerd, dan kun je gebruik maken van HomeKit. De iOS-versie op je iPhone of iPad check je door naar je instellingen te gaan, klik op algemeen en klik op info. Achter het kopje Softwareversie staat op welke versie je apparaat draait. Naast een Apple-product heb je natuurlijk ook een HomeKit accessoire nodig. Zoals je hierboven al gelezen hebt, heb je hier veel verschillende producten en mogelijkheden voor. Ook op Bol.com vind je veel verschillende producten die geschikt zijn voor HomeKit, bekijk deze link naar HomeKit accessoires met een overzicht van producten bij Bol.com die te koppelen zijn met HomeKit.