Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je denkt dat het beter is om van één Hue bridge over te gaan op meerdere Hue bridges. Een veel voorkomende reden is het gebruik van meer dan 50 smart home producten maar een groter bereik kan ook een doel zijn. De grote vraag is of het zin heeft om een extra bridge toe te voegen of is er een andere oplossing mogelijk. Hier zoomen wij in deze blog op in.
Op één bridge kun je maximaal 50 lampen aansluiten. Wil je meer lampen in huis (wat snel haalbaar is) dan is een extra bridge een must. Koop een bridge altijd in een Hue starterpack, dat is een stuk goedkoper dan wanneer je de bridge los koopt. Ook krijg je bij zo startpack extra lampen en accessoires. Een losse Hue bridge kost ongeveer € 49,99.
Met een Hue bridge kun je al jouw Philips Hue smart home producten bedienen via de Hue app. Je kunt in totaal 50 lampen en 10 accessoires verbinden met 1 Hue bridge. De Hue bridge werkt dus als basis voor jouw smart home verlichtingssysteem, dankzij de bridge kan je de smart home producten ook met spraak bedienen, bijvoorbeeld met Google Assistant of Amazon Alexa. Het kan zijn dat je op een gegeven moment meer dan 50 smart lampen in huis hebt of meer dan 10 accessoires, wat ervoor zorgt dat je aan 1 Hue bridge niet meer genoeg hebt. Dit kan een moment zijn om een extra Hue basisstation aan te schaffen. Maar zijn er daarnaast nog meer redenen?

Interessante Hue starterkits
In de webshop van tink zijn altijd goede smart home aanbiedingen te vinden. Vooral de aanbiedingen in combinatie met andere producten zijn erg interessant. Ook zijn bijvoorbeeld de lampen van Philips Hue bij tink altijd in de aanbieding.
Waarom meerdere Hue bridges gebruiken?
Er zijn een aantal redenen waarom je niet meer genoeg hebt aan 1 bridge en behoefte hebt aan meerdere Hue bridges. De grote vraag is, waarom zou je meerdere Hue bridges willen? Want misschien is het niet nodig om een extra bridge te installeren en is er een andere oplossing. Het verschilt namelijk per reden wat de oplossing ervoor is. Redenen om meerdere Hue bridges aan te schaffen zijn:
- Je wilt meer dan 50 Hue lampen aansluiten, je kunt op één bridge maximaal 50 slimme lampen aansluiten dus wanneer je die grens hebt bereikt is het nodig om een extra Bridge erbij te nemen.
- Je wilt meer dan 10 accessoires gaan gebruiken, je kunt namelijk maximaal 10 accessoires gebruiken. Wanneer je er meer wilt toevoegen zijn meerdere bridges nodig.
- Je wilt de toegang over de slimme verlichting scheiden, je kunt dan meerdere bridges aansluiten. 1 bridge waarbij iemand toegang heeft tot bijvoorbeeld alleen de woonkamer en keuken en 1 bridge waarbij iemand toegang heeft tot de woonkamer, keuken en slaapkamer. Zo sluit je iemand uit voor een ruimte dankzij meerdere Hue bridges.
- Er zitten ruimtes te ver uit elkaar waardoor er geen verbinding is, bijvoorbeeld wanneer de ruimtes ongeveer 20+ meter uit elkaar zitten. Let wel op dat je kijkt naar de mogelijkheid om het bereik te vergroten zonder extra bridge. Je kunt namelijk op de route tussen de 2 ruimtes een lamp hangen die dan het signaal doorgeeft, pas wanneer dit niet kan is meerdere hue bridges de oplossing.
Bereik Philips Hue bridge vergroten
Wanneer je problemen hebt met het bereik van je Philips Hue bridge is het niet altijd nodig om direct een extra bridge aan te schaffen. Een extra bridge vergroot namelijk niet het bereik maar zorgt ervoor dat er een extra basisstation is. Je kunt het bereik zonder extra Hue bridge vergroten door een slimme lamp op de juiste plek te hangen. Philips Hue lampen geven namelijk signaal door dankzij het mesh netwerk, wanneer je dus in een bepaalde ruimte weinig tot geen bereik hebt kan het slim zijn om tussen je Hue bridge en die ruimte een slimme lamp te hangen die automatisch het signaal doorstuurt. Het in de buurt plaatsen van lampen kan barrières of grote afstanden overbruggen.

Philips Hue Bridge – het basisstation voor je slimme verlichting
De Philips Hue bridge is de basis voor jouw slimme verlichting. Met de bridge koppel je tot aan 50 slimme lampen en 10 accessoires en bedien je deze met de app of dankzij spraakbediening.
Hoe kan je meerdere Hue bridges gebruiken?
Je gebruikt meerdere Hue bridges niet om een groter bereik te creëren, maar om een extra basisstation toe te voegen aan jouw woning. Bij dit basisstation kan je dan meerdere lampen en accessoires toevoegen. Je lost dan het probleem op van maximaal 50 slimme lampen of 10 accessoires per basisstation en je kunt de toegang strikt verdelen. Ook kun je ruimtes die verder uit elkaar liggen beide gaan bedienen omdat je voor beide een eigen bridge hebt. Maar hoe kan je meerdere Hue bridges gebruiken? Je kunt dit het beste doen door de ruimtes goed te scheiden per bridge, bijvoorbeeld door alles op de begane grond op 1 Hue bridge te installeren en alles op de 1e en eventueel 2e verdieping op een andere Hue bridge. Zo creëer je een ‘bridge beneden’ en een ‘bridge boven’.
Door de meerdere Hue bridges gescheiden te houden en goed uit te zoeken welke ruimte je bij welke bridge wilt toevoegen kun je het beste gebruik maken van meerdere Hue bridges. Je kunt in de app gemakkelijk tussen de bridges wisselen en ze zo de slimme verlichting van beide bedienen.
Stappenplan meerdere Hue bridges installeren
Maar hoe installeer je meerdere Hue bridges eigenlijk? Dat leggen wij hier uit. Met dit stappenplan installeer je meerdere Hue bridges:
- Sluit eerst de Hue bridge aan op netstroom en zet hem aan.
- Verbind de Hue Bridge met je router door middel van de meegeleverde ethernet kabel.
- Download de Philips Hue app en open deze, daarna zal de app automatisch op zoek gaan naar de bridge.
- Wanneer de Hue bridge gevonden is zal in de app gevraagd worden om op de knop midden op de bridge te drukken.
- Er zal nu verbinding gemaakt worden tussen de app en de bridge. Geef vervolgens de bridge een naam, bijvoorbeeld ‘bridge beneden’.
- Zet nu alle lampen aan die je wilt toevoegen aan deze Hue bridge.
- Voeg de slimme lampen toe, als het goed is worden deze automatisch gevonden.
- Check goed of alle aangesloten lampen goed werken door op ‘Woning’ te klikken en alle lampen aan of uit te zetten. Werkt een lamp niet? Dan kan je deze nog toevoegen op basis van het serienummer van de lamp.
- Herhaal nu de stappen voor de andere Hue bridge. Zet nu de lampen aan die je wilt toevoegen aan deze bridge. De lampen van de andere bridge hoef je niet uit te zetten, deze worden namelijk niet meer automatisch meegenomen omdat ze al zijn toegewezen.
- Wanneer de installatie voor beide bridges is gelukt kun je nu meerdere Hue bridges gebruiken!
Tip: Wanneer je slimme lampen van Hue geïnstalleerd hebt, is het handig en leuk om scenario’s te maken.

Nog geen Hue bridge?
Heb je nog geen Hue bridge dan kun je het best starten met een startset van Hue. Deze Philips Hue Ambiance startset bevat een bridge, een accessoire en Hue lampen.
Je kunt meerdere accessoires dan 10 toevoegen door deze toe te voegen als lamp.
Ik heb 15 accessoires in mijn bridge staan waarvan 5 via de lampen
Goedemorgen , heb met belangstelling jullie uitleg gelezen over het gebruik van meerdere hue bridges , hetgeen ik mis in dit artikel is de uitleg van meerdere bridges gebruiken buitenshuis , het blijkt na eigen ervaring dat meerdere bridges NIET werken op ÉÉN e.mailadres , ik heb mijn bridge van de begane grond gekoppeld aan m’n upc mailadres en toen ik mijn bridge van de 1e verdieping wilde koppelen aan m’n upc mailadres , helaas , ik kwam er na meerdere pogingen achter dat ik de 2e bridge moest koppelen aan m’ n G mail adres en sindsdien werkt het prima ! .Het zou handig zijn lijkt me als jullie uitleg geven over het gebruik van meerdere hue bridges dat er dan ook bij vermeld zou worden dat er maar ÉÉN bridge gekoppeld kan worden aan ÉÉN emailadres voor de buitenshuis besturing !!. ( Kreeg dit te horen na tel kontakt met Signify ) Grt W.M.Zwetheul / Haarlem.
Bij gebruik van meerdere bridges moet àlles verdeeld worden over de bridges en alles moet geregeld worden per bridge: lampen, stekkers, sensoren, maar ook kamers, zones, ‘automatiseringen’ en friends of hue schakelaars moeten volledig gesplitst. Google home werkt maar met 1 bridge (ik weet nog niet wat apple doet).
Na een uitbreiding van de buitenlampen raakte ik over de grenzen van een bridge heen.
Ik had bedacht dan maar een binnen/buiten indeling te malen. De lampen, stekkers, sensoren, kamers, zones, en ‘automatiseringen’, voor buiten moeten verwijderd worden van bridge 1 en opnieuw gemaakt in bridge 2.
Ik riep ‘s avonds tegen google ‘hey google, welterusten’ en alle lampen e.d. gingen uit. Nu moet ik datzelfde roepen en nog een schakelaar gebruiken voor de spullen op de 2e bridge …
Een indeling binnen/buiten levert een probleem op met een friends of hue dubbele wandchakelaar waarvan ik de ene knop gebruik voor een buitenlamp en de andere voor binnenlampen.
Kortom, ik ben er nog niet uit ;-[
Eerlijk gezegd had ik gehoopt dat hue het gebruik van kamers, zones, sensoren e.d. transparant zou regelen over de bridges heen …