Meer informatie over smart home privacy en updates in webshops

Redactie Laatste update: 20-10-2020

Wat deel je met een smart speaker en waar worden camera beelden opgeslagen via een slimme camera?  Webshops geven steeds meer informatie over product updates en hoe het bedrijf omgaat met de privacy van de gebruiker van specifieke smart home producten. 

webshops smart home privacy update informatie

Beeld ter illustratie © Pixabay

ACM ziet dat webshops Bol.com, Mediamarkt en Coolblue bij de productbeschrijving steeds meer ingaan op hetgeen wat er allemaal gedeeld wordt met smart home apparatuur. Ook worden ze beter geïnformeerd over software-updates: “Dit maakt dat de consument deze informatie kan meewegen in zijn aankoopbeslissing. Dit is belangrijk, omdat ‘slimme’ apparaten zonder updates onveilig en soms zelfs onbruikbaar worden. “, aldus toezichthouder ACM.

ACM sprak smart home webshops aan

Deze grote – positieve – verandering is waarschijnlijk te danken aan de toezichthouder die grotere aanbieders van slimme producten hierop aan heeft gesproken. ACM laat weten positief te zijn over de stappen die webshops Bol.com, Mediamarkt en Coolblue hebben gezet.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM, is van mening dat de koper deze informatie van de aanbieder moet krijgen, alvorens deze het product aanschaft: “Het is belangrijk dat consumenten vóór de aanschaf van een ‘slim’ apparaat weten hoe het is geregeld met de updates. De consument moet deze informatie voor de aankoop van de verkoper krijgen. Dit is wat we willen zien, ook bij andere online aanbieders. Wij zijn blij dat steeds meer verkopers het belang hiervan inzien“, aldus van Houten.

Eind 209 liet ACM al weten onderzoek te gaan doen naar aanvullende productinformatie in termen van privacy en updates. Het bleek toen namelijk al dat diverse webshops hier in te kort schoten.

Smart home privacy en updates van slimme apparaten

Veel smart home webshops lijken weinig rekening te houden met informatie over product updates en hoe het gesteld is met de smart home privacy. Bijna alle slimme apparaten verzamelen namelijk data van de gebruiker. Met name de volgende smart home producten:

  • Smart speakers en -displays
  • Slimme beveiligingscamera’s
  • Slimme thermostaten

Bij Smarthomeweb.nl staan we altijd stil bij de privacy van de eindgebruikers. Van onze smart home reviews tot ons onafhankelijke smart home advies.

Meer smart home artikelen

KlikAanKlikUit-buitencamera-ipcam-3500
google nest audio installeren
Lenovo Smart Clock 2
Ring Video Doorbell 4
netatmo modulerende thermostaat
smart-home-voordelen-energie-abonnement
Ikea Symfonisk schilderijlijst
Google Wifi
Android 12
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *