▲ Verschillende KlikAanKlikUit inbouwmodules © Smarthomeweb
Met de smart home systemen van tegenwoordig kun je stap-voor-stap je huis omtoveren tot een slim huis. Vaak begin je met een smart speaker en vanuit daar ga je verder bouwen. De tweede stap is dan vaak slimme verlichting en hiervoor moeten dan nieuwe slimme lampen aangeschaft worden, maar wat nou als de apparaten in je huis nou gewoon heel simpel ook slim kunt maken? Dat kan! In dit bericht laten we je zien wat je allemaal kunt doen met KlikAanKlikUit inbouwmodules.
In dit bericht vertellen we je alles over het gebruik van verschillende KlikAanKlikUit inbouwmodules, zo vertellen we je wat je er mee kunt, wat de voordelen zijn en hoe je deze gebruikt. Voor dit bericht hebben we gebruik gemaakt van de volgende inbouwmodules van KlikAanKlikUit: zonwering schakelaar, inbouw Led dimmer en een Multi inbouwschakelaar.
Hoe ga je van start met de inbouwmodules van KlikAanKlikUit?
Ontvanger: inbouw Led dimmer (R), zender: draadloze draaiknop (L).
Voordat we van start gaan is het belangrijk om te weten dat KlikAanKlikUit verschillende smart home lijnen heeft. Een Start Line, deze lijn bestaat uit apparaten die werken met een 433 MHz frequentie, daarnaast is er de plusline met apparaten die werken op basis van een 868 Mhz ferquentie. Tot slot is er ook nog een Premium line die werkt op basis van een Zigbee verbinding.
De inbouwmodules die we gebruiken in dit bericht behoren tot de Startline en werken dus met het communicatieprotocol 433 MHz en zijn ontvangers. Simpel gezegd kan de inbouwmodule een 433 MHz signaal ontvangen. Ook zijn er nog apparaten die een 433 MHz signaal kunnen versturen, in dit bericht maken we daar ook gebruik van zoals bijvoorbeeld een draadloze wandschakelaar.
Voor het bedienen van apparaten maken we ook gebruik van de smart home controller van KlikAanKlikUit de ICS-2000. Deze Controller zorgt ervoor dat je de apparaten van KlikAanKlikUit kunt bedienen via je smartphone of tablet. Ook kun je met zo’n controller handige scenario’s creëren, hierdoor kun je met één druk op de knop verschillende apparaten bedienen. De ICS-2000 is vrij makkelijk te installeren, je verbind het systeem met je router, download de KlikAanKlikUit app en maakt een account aan. Hierna hoef je alleen maar je nieuwe apparaten met elkaar te verbinden.
Wat kun je met de inbouwmodules van KlikAanKlikUit?
Om je een goed beeld te geven wat je met de inbouwmodules van KlikAanKlikUit kunt hebben we verschillende inbouwmodules geïnstalleerd en er wat scenes mee gemaakt. Hieronder vertellen we per module wat je er mee kunt en hoe dit werkt. Ook hebben we gebruik gemaakt van twee verschillende KlikAanKlikUit zenders: een draadloze wandschakelaar en een draadloze draaiknop.
Inbouw Led dimmer – Je huidige Led verlichting draadloos dimmen

Met een inbouw Led dimmer kun je bestaande verlichting draadloos bedienen. Na het installeren van deze inbouwmodule kun je de bestaande verlichting bedienen via de KlikAanKlikUit-app en kun je de lampen automatiseren. Voordeel van deze inbouwmodules is dat je ook gewoon gebruik kunt blijven maken van je bestaande wandschakelaars.
Hoe werkt het dan? Deze inbouw led dimmer sluit je heel gemakkelijk aan. Haal het plafonkapje eraf en verbindt de juiste draadjes. Doordat je lampen nu verbonden zijn met een ontvanger, kun je met je mobiel een signaal zenden dat de lampen bijvoorbeeld aan of uit moeten. Maak je gebruik van het ICS-2000 controller dan kun je de huidige lampen ook vanaf afstand bedienen, dus wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent of nog op werk. Zie hieronder een afbeelding hoe simpel dit te installeren is.
Naast dat de lampen op afstand te bedienen zijn met een app kun je de lampen ook met andere lampen koppelen of handige timers aanzetten. Mocht je bijvoorbeeld elke dag om 18:00 een bepaalde lamp aan willen, dan kun je hier heel simpel een timer op zetten. Maar het wordt nog interessanter wanneer je lampen met elkaar kunt koppelen, zo kun je meerdere lampen in één keer aan of uitzetten met één knop. Hiervoor kun je dan weer een slimme schakelaar van KlikAanKlikUit gebruiken: KlikAanKlikUit draadloze wandschakelaar.
Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat elke inbouwmodule van KlikAanKlikUit te combineren is met elke zender, zo kun je er een wandschakelaar, afstandsbediening en zelfs een bewegingsmelder aan koppelen.
Multi inbouwschakelaar – Bedien draadloos je verlichting of apparaten
Ook met de Multi inbouwschakelaar kun je niet slimme lampen of apparaten slim maken. Werkten de lampen of apparaat met een standaardschakelaar dan kun je hier gewoon gebruik van blijven maken.
Het mooie van deze multi inbouwschakelaar is dat deze een optie heeft om zichzelf automatisch uit te schakelen na 1 of 10 minuten of na 1 of 4 uur. Achter op de schakelaar zit namelijk een klein knopje waarmee je dit kunt aangeven. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als voor een plafondventilator, door het knopje te verschuiven naar 4h zal deze ventilator automatisch na vier uur weer uitschakelen.
Zonwering schakelaar – Bedien draadloos je zonwerking of rolluiken
Nog een andere KlikAanKlikUit inbouwmodule die niet mag ontbreken is de zonwering schakelaar. Met deze schakelaar kun je elektrische motorren op een slimme manier bedienen. Heb je bijvoorbeeld een elektrische rolluik die werkt met een schakelaar, dan kun je middels deze inbouwmodule het rolluik bedienen via je smartphone. Met deze inbouwmodule kun je onder andere de volgende apparaten bedienen:
- Luiken
- Jaloezieën
- Zonnescherm
- Gordijnen
Belangrijk is dat het apparaat werkt met een elektrische motor (tot 500 Watt).
Waarom zijn deze inbouwmodules dan zo handig?
Het mooie van de inbouwmodules is dat je gewoon de bestaande lampen op een simpele manier slim kunt maken. Dan is het grootste voordeel dat je geen nieuwe producten hoeft aan te schaffen en gebruik kunt blijven maken van wat je nu hebt. Daarnaast is een ander voordeel van deze inbouwmodules dat je gewoon gebruik kan blijven maken van je bestaande schakelaars. Zou je bijvoorbeeld kiezen voor een lamp van Philips Hue dan kun je de lampen niet meer aanzetten wanneer iemand de lampen uitgezet heeft via de schakelaar.
In combinatie met de slimme schakelaars van KlikAanKlikUit kun je ook meerdere lampen tegelijk bedienen. Zo kun je met de opbouwschakelaar met één knop meerdere lampen aan of uitzetten of een scene starten. Daarnaast kun je met de draadloze draaiknop verschillende lampen tegelijk dimmen, het voordeel hiervan is dat alle lampen ook op de zelfde dim stand staan.
Een ander punt waarom deze KlikAanKlikUit inbouwmodules handig zijn is dat ze vrij makkelijk te installeren zijn. Je haalt simpelweg het plafondkapje eraf en je verbindt de juiste draadjes, wel eerst het stroom eraf halen natuurlijk! Ook de schakelaars zijn vrij makkelijk te installeren en te koppelen. Je kunt de schakelaars zelfs op de muur plakken of schroeven, hierdoor hoef je ook geen draden door te trekken of te verbinden.