banner tink

Luchtkwaliteit meten in je huis met je smartphone: dit moet je weten

▲ AirtThings Wave Plus © AirThings

Het kan om verschillende redenen goed zijn om de luchtkwaliteit in huis op te meten, bijvoorbeeld via je smartphone. Misschien omdat je je zorgen maakt om de daadwerkelijke kwaliteit, die vaak tot vijf keer meer vervuild is dan buiten. Of je hebt last van allergieën. Maar gewoon weten dat je woning gezond is, is ook fijne kennis. Maar hoe kom je daar nou precies achter?

netatmo-home-coach

Slimme luchtmonitor Netatmo

Dit apparaatje meet de luchtkwaliteit in huis, waarna je feedback krijgt hoe je dit eventueel kunt verbeteren. Is de luchtvochtigheid te hoog, dan krijg je een melding op je telefoon, dat je bijvoorbeeld het raam even open moet zetten.

Luchtkwaliteit meten in huis

De luchtkwaliteit in huis, ook wel binnenklimaat genoemd, wordt bepaald door een aantal factoren. Denk dan aan zaken als tocht en vocht, maar ook aan de temperatuur en het gebruik van schoonmaakmiddelen. Mocht de kwaliteit niet helemaal op orde zijn, dan kun je last krijgen van verschillende kwalen. Dat kan een zuurstofgebrek zijn, maar ook een grieperig gevoel, stankoverlast, concentratieproblemen of benauwdheid.

Het meten van de luchtkwaliteit in huis gaat via slimme sensoren, die je af kunt lezen op je smartphone. Je kunt verschillende dingen meten, zoals de temperatuur en vochtigheid, maar ook de hoeveel fijnstof of vluchtige deeltjes. Die hebben het meeste effect op het binnenklimaat. Fijnstof zijn minuscule deeltjes die voor longproblemen kunnen zorgen. En die fijnstof zit zo in de lucht: dat gebeurt tijdens het koken of wanneer je een kaarsje aansteekt.

▲ Netatmo Healthy Home Coach © Netatmo

Vluchtige deeltjes zijn dan weer afkomstig van verf, printerinkt of schoonmaakmiddelen. En dan hebben we natuurlijk nog de stikstofdioxiden, pollen, allergenen, schimmels en bacteriën. Kortom: reden genoeg om de luchtkwaliteit in je huis te monitoren en met algemene tips te verbeteren.

Luchtkwaliteitsmonitor gebruiken

Dat kan met verschillende soorten slimme sensoren. Bijvoorbeeld met producten van Netatmo of AirThings. Welk merk je ook kiest, je moet rekening houden met verschillende factoren voordat je de gegevens uitleest. Zo is de plek van de meter belangrijk. Ligt die op een centrale plek of een plek waar het bijvoorbeeld heel koud is? De plek kan invloed hebben op de kwaliteitsmeting. Daarnaast moet je altijd rekening houden met het tijdstip van de dag, de afstand tot de vervuilende bron en de hoeveelheid uitstoot. De plek kan echter het grootste verschil maken.

Handig aan luchtkwaliteitsmonitors voor in huis is dat je een seintje kunt krijgen wanneer een bepaalde meting een kritiek niveau bereikt. Binnen de app op je smartphone kun je zelf de parameters instellen en anders kun je afgaan op wat de fabrikant standaard ingesteld heeft. Je kunt bovendien de status van de luchtkwaliteit altijd raadplegen, zodat je altijd op de hoogte bent.

Bovendien kunnen de apps algemene tips geven, waardoor je zelf de luchtkwaliteit in huis kunt verbeteren door bijvoorbeeld de ventilatieroosters vaker te openen of schoon te maken, waterbakjes aan de verwarming te hangen of planten in huis te plaatsen. Zo voorkom je een hoop irritaties aan je longen, veel hoofdpijn en mogelijk concentratieproblemen.

netatmo-home-coach

Slimme luchtmonitor Netatmo

Dit apparaatje meet de luchtkwaliteit in huis, waarna je feedback krijgt hoe je dit eventueel kunt verbeteren. Is de luchtvochtigheid te hoog, dan krijg je een melding op je telefoon, dat je bijvoorbeeld het raam even open moet zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts

HomeWizard Domotica

HomeWizard is het centrale punt voor huisautomatisering, zo kun je met HomeWizard je huis besturen met je smartphone, tablet of computer. Het handige van van HomeWizard is dat er naast een standaard app ook een handige webapp is. Op je computer kun je dan ook je smart home apparaten bedienen en handige scenes maken.
Lees meer