Home » Smart home nieuws » LiFi internet: WiFi via je verlichting

LiFi internet: WiFi via je verlichting

lifi internet

Ter illustratie © Pixabay
Bram Tigchelaar · 23 februari 2019

Iedereen is bekend met WiFi, maar heb je ook wel eens gehoord van LiFi? Signify, het bedrijf achter de Philips Hue slimme verlichting, test momenteel met een aantal gebruikers wereldwijd LiFi. LiFi is eigenlijk WiFi via je lampen en staat voor Light Fidelity. LiFi is veiliger, stabieler en vooral betrouwbaarder dan WiFi. Een interessante ontwikkeling op het gebied van slimme verlichting, want hiermee lijkt er mooi pluspunt te komen voor binnen een smart home: vaak is er kans op interferentie van WiFi door de vele slimme apparaten.

Philips en Signify testen LiFi met een aantal gebruikers

Op dit moment test Signify, het bedrijf achter Philips Hue, met een aantal gebruikers LiFi via smart lampen. Er worden wereldwijd zo’n 30 proeven uitgevoerd door Signify, om te kijken waar kansen liggen.

Het is dan ook onwijs interessant om te kijken naar de toegevoegde waarde bij diverse toepassingen. Denk aan fabrieken, kantoorgebouwen en bedrijven waar robots aan het werk zijn.

Philips test LiFi onder andere bij supermarkten

De tests laten nu al veel interessante mogelijkheden zien. Zo is er een video verschenen van Philips, waarin er bij een Franse supermarkt gebruik gemaakt wordt van LiFi in armaturen bij gangpaden. Bezoekers van de supermarkt kunnen op die manier bij specifieke supermarktartikelen korting toegestuurd krijgen via de smartphone. Natuurlijk zorgt dit ook weer voor een flinke bak data voor Philips.

LiFi internet goed voor smart home

Met name binnen een smart home kan LiFi een hele interessante toepassing zijn. Hoewel er bij smart home producten veelal andere communicatie protocollen gebruikt worden, denk aan Zigbee en Z-Wave, communiceren er toch nog veel apparaten via WiFi. Dit kan zorgen voor interferentie, waarbij frequenties onderbroken worden door teveel apparaten.

Bij de mogelijke introductie van LiFi via slimme verlichting als Philips Hue, is de kans op deze onderbrekingen minimaal. Daarbij is LiFi ook een stuk stabieler, veiliger en betrouwbaarder op het gebied van verbindingen.

Belangrijke kenmerken van LiFi

In vergelijking met het bekendere WiFi heeft LiFi heel wat interessante kenmerken. Eigenschappen die met name binnen een smart home interessant kunnen zijn. We zetten ze op een rij.

  • 1000 keer de data dichtheid van WiFi: dit komt met name door de eigenschap dat licht gericht kan worden en WiFi zich vaak enorm verspreidt
  • Hogere snelheid: met name door het kunnen richten van de lampen, is er sprake van een hogere snelheid bij LiFi in vergelijking met WiFi
  • Meer toepassingen: waarbij WiFi bijvoorbeeld niet in water gebruikt kan worden, kan LiFi dit wel. Denk aan onderwaterproeven, waarbij er nu gebruik gemaakt zou kunnen worden van een stabiele verbinding.

LiFi kopen: kan dit al?

Om straks van LiFi gebruik te kunnen maken dien je een LiFi router te kopen. Via zo’n LiFi router is er een draadloze verbinding mogelijk op korte afstand (circa 20 meter). Als je interesse hebt in LiFi, dien je nog eventjes te wachten. Het is momenteel nog niet mogelijk om LiFi aan te schaffen, gezien het feit dat er nog allemaal proeven gedaan worden.

Blijf op de hoogte over LiFi

Via Smarthomeweb.nl houden we je uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van LiFi. Benieuwd hoe LiFi op dit moment getest wordt door Philips? Check dan ook onderstaande video van de test in de Franse supermarkt Carrefour.

Meer smart home nieuws

smarthomeweb geeft prijzen weg
google nest hub netflix
Xiaomi Ecosystem Product Launch
google nest hub review
wat kun je met een google nest hub