Lidl smart home producten binnenkort in de schappen

lidl smart home producten

▲ Lidl winkelketen © K. Mitch Hodge/Unsplash

Na HEMA en de Action sluit Lidl achter aan in de rij met aanbieders van goedkope smart home producten. Lidl kondigt in een folder en op de website haar nieuwe smart home assortiment aan. De producten communiceren via smart home protocol Zigbee en werken onder andere met Google Assistant en Philips Hue.

Update: Lidl heet nog meer smart home producten aangekondigd, waaronder slimme plafond lampen en kerstboomverlichting.

Dit kondigt de winkelketen aan in een folder die dezer dagen op de mat ligt en op een uitgebreide pagina op haar website. Onder de naam Lidl Smart Home belooft de supermarkt een goedkoper alternatief te bieden voor slimme producten. In tegenstelling tot andere goedkope smart home producten – waaronder de op Tuya gebasseerde smart home producten van HEMA en Action – werken de producten van Lidl via Zigbee. Een bridge, de Lidl Gateway, is vereist om de producten volledig te kunnen gebruiken.

Lidl smart home producten assortiment

In totaal komt Lidl met drie groepen smart home producten, de Gateway en de afstandsbediening niet meegerekend. Het gaat om slimme stekkers, slimme lampen en slimme sensoren. Laten we inzoomen per productgroep om te kijken wat we kunnen verwachten.

Lidl slimme stekker

Een van de Lidl smart home producten is een slimme stekker die de Lidl Tussenstekker genoemd wordt. De smart plug maakt het mogelijk om aangesloten apparaten aan en uit te kunnen zetten op afstand. De slimme stekker wordt verkocht voor een prijs van € 9,99, wat opvallend laag is. Naast een losse smart plug laat Lidl ook een complete slimme USB-tafelcontactdoos zien in haar webshop. Deze biedt ruimte voor 3 stekkers en heeft 4 USB poorten. De prijs hiervoor is € 24,99.

De stekkers zijn compatibel met Google Assistant: je kunt de lampen dus ook met spraak bedienen. Daarbij kan er via de bijhorende Lidl Home app meerdere timerprogramma’s aangemaakt worden. Zo kun je bijvoorbeeld alle aangesloten apparaten ’s nachts daadwerkelijk uitzetten, zonder dat er sprake is van lekstroom. Opvallend: Lidl laat weten dat er sprake is van veilige communicatie gezien er gebruik gemaakt wordt van versleuteling.

De specificaties op een rij:

 • Compatibel met Google Assistant
 • Timerprogramma’s aanmaken via de app
 • Veilig, communicatie wordt versleuteld
lidl slimme stekker kopen

Slimme stekker van de Lidl

De smart plug van Lidl is een compacte, slimme stekker. De communicatie wordt versleuteld. Werkt met Google Assistant en o.a. met Philips Hue.

Lidl slimme lampen

Naast een smart home stekker komen er ook Lidl slimme lampen in de schappen te liggen. Het gaat om slimme verlichting met diverse fittingen en uitvoeringen (GU10, E27 en E14). Zo zijn er smart home lampen van de Lidl in RGB LED uitvoering, die per stuk gekocht kunnen worden voor € 12,99. Echter zijn ze er ook zonder kleur: deze zijn € 9,99.

Naast slimme lampen komt Lidl ook nog met slimme plafondlampen, een RGB-LED verlichtingssnoer en LED inbouwspots. Nog op zoek naar kerstboomlampjes? Dan is er zelfs Lidl slimme kerstboomverlichting.

Net als lampen van bijvoorbeeld Philips Hue, kunnen de slimme lampen van Lidl in zo’n 16 miljoen kleuren en witlichten schijnen. De bediening vindt plaats via de Lidl Home app, maar kan ook gebeuren via een slimme afstandsbediening. Ook deze lampen werken met Google Assistant en kunnen eenvoudig gegroepeerd worden met lampen van Philips Hue, Osram en Innr.

De specificaties op een rij:

 • Werken o.a. met Philips Hue, Innr, Osram, Google Assistant
 • Beschikbaar in GU10, E27, E14
 • Lichtscenes aan te maken en bediening o.a. via Lidl Home app
lidl slimme lampen kopen

Slimme lampen van de Lidl

Deze RGB-LED lampen van de Lidl kunnen in zo’n 16 miljoen kleuren schijnen. Een groot voordeel is dat ze compatibel zijn met Philips Hue en Google Assistant!

Check in onderstaande video van Lidl enkele mogelijkheden van de slimme verlichting.

Lidl slimme sensoren

Wil je je slimme lampen aan laten springen wanneer de deur in de woonkamer geopend wordt? Ook dan kun je met Lidl smart home producten je hart ophalen. De supermarkt biedt namelijk binnenkort ook slimme sensoren aan: raam-deur sensoren.

Deze sensoren werken eenvoudig: Je bevestigt een gedeelte op de deurlijst of raamlijst en de ander op de raam of deur. Wordt de connectie verbroken, dan kan er een actie in gang gezet worden (bijvoorbeeld een slimme lamp aanzetten). De Lidl raam- en deursensoren hebben een prijskaartje van € 12,99 per stuk. Middels de applicatie kunnen ze eenvoudig opgenomen worden in smart home scenario’s.

Daarnaast biedt Lidl ook een slimme bewegingsmelder aan. Wanneer deze bewegingssensor beweging detecteert kun je een notificatie op je smartphone verwachten óf een scenario in gang zetten. De Lidl slimme bewegingsmelder heeft een prijskaartje van € 9,99.

Lidl slimme afstandsbediening

Om de verschillende smart home producten niet alleen via een smartphone te hoeven bedienen, biedt Lidl binnenkort ook haar eigen slimme afstandsbediening aan. Deze afstandsbediening (een slimme schakelaar die je in je hand kunt houden) wordt bij de verschillende producten weergegeven en beschreven, maar is helaas nog niet terug te vinden als los exemplaar in de online webshop. Hij zal wel in deze voordelige starterset te koop zijn (komen we strakjes op terug).

Op een enkele foto is wel te zien dat de afstandsbediening een aan/uit knop heeft en de mogelijkheid biedt om lampen te kunnen dimmen. Daarbij kunnen we melden dat de afstandsbediening maximaal 25 lampen kan bedienen. Via de app kunnen er vervolgens vier lichtscenario’s geschakeld worden middels de afstandsbediening.

Let op: Lidl Gateway noodzakelijk voor smart home producten

Net als Philips Hue is er een smart home hub nodig om de apparaten volledig te kunnen bedienen. Deze Lidl Gateway is vergelijkbaar met de Hue Bridge. Wanneer de verschillende producten van Lidl gekoppeld zijn aan de gateway, kunnen ze gekoppeld, gegroepeerd en bediend worden in de Lidl app.

De gateway is de centrale basis om alle Lidl Smart Home-apparaten mee te bedienen.
– Lidl

De Lidl Gateway kost slechts € 19,99. Echter kan het nog goedkoper, gezien Lidl een speciale starterset aanbiedt: voor € 49,99 kun je strakjes de Lidl Gateway met 3 slimme lampen én afstandsbediening scoren. Ook licht (leuke woordgrap) Lidl slimme kerstboomverlichting uit.

lidl starterset

Voordelig: compleet Lidl starterset

Deze voordelige starterset van Lidl bevat de nodige Gateway, drie slimme lampen en een slimme afstandsbediening. Tijdelijk fiks je  dit vijfdelige pakket voor € 49,- in plaats van € 63,99.

Bediening Lidl smart home: app, spraak of afstandsbediening

Zoals daarnet bij de verschillende smart home producten al benoemd werd, vindt de bediening veelal plaats via de Lidl Home app. Deze applicatie kan gratis gedownload worden in de Apple AppStore (iOS) en Google Playstore (Android). In de app kunnen de verschillende producten toegevoegd worden (mits je dus in het bezit bent van de Lidl Gateway) en kun je vervolgens het volgende:

 • Automatiseren: je kunt in de app zelf smart home scenario’s maken met de producten
 • Bedienen: je kunt specifieke apparaten bedienen, zoals een slimme lamp in een bepaalde kleur of het aan- en uitzetten van een slimme stekker
 • Groeperen: je kunt meerdere apparaten groeperen en vervolgens tegelijk bedienen. Denk bijvoorbeeld aan alle slimme lampen in de woonkamer tegelijk aanzetten met één knop

De bediening van de slimme verlichting voelt een beetje aan als bij Philips Hue: zo is er ook een gekleurde ring te vinden, waar gekozen kan worden uit meer dan 16 miljoen kleuren of witlichten.

Lidl smart home compatibel met Google Home

Liever niet de lampen bedienen middels je smartphone, maar gewoon met spraak? Ook dan kun je uit de voeten met Lidl smart home. De winkel laat namelijk weten dat de producten compatibel zijn met Google Assistant, de voice assistant van Google. Je kunt als je bijvoorbeeld een nieuwe Google Nest Audio op de plank hebt staan, de slimme producten bedienen met Google Home commands. Meer weten? We hebben een uitgebreid stappenplan gemaakt voor Lidl met Google Home koppelen.

Lidl smart home werkt ook met Philips Hue en IKEA Tradfri

Daarbij kunnen de slimme lampen van Lidl goed gebruikt worden om een slimme lampenplan van Philips Hue, Osram of Innr goedkoop uit te breiden. De lampen zijn namelijk compatibel met deze smart home merken:

Smart home privacy bij Lidl: lijkt prima in orde

Bij Smarthomeweb.nl zoomen we altijd goed in op de smart home privacy van slimme producten. Allereerst zijn we blij om te zien dat er sprake is van het veilige Zigbee smart home protocol als communicatiefrequentie. Met de tussenkomst van een bridge (de Lidl Gateway) wordt er een veilige brug gevormd naar het persoonlijke netwerk. Dit is helemaal anders bij bijvoorbeeld het LSC Smart Connect assortiment bij de Action, wat trouwens hetzelfde smart home spul is als de HEMA Smart home producten, maar dan met een ander logootje.

Daarbij meldt Lidl dat haar producten voorzien zijn van het OBK-keurmerk. Dit keurmerk wordt gegeven aan producten die goed onder de loep gehouden zijn door een onafhankelijke partij, waar gekeken wordt naar met name de smart home privacy van producten.

Lidl smart home producten kopen: prijs en beschikbaarheid

Wie staat te trappelen om zijn of haar woning vol te hangen met smart home producten van Lidl moet nog eventjes geduld hebben. Lidl laat namelijk weten de producten van 27 november 2020 te gaan verkopen. Zowel in de fysieke winkel als in de online webshop zullen de producten terug te vinden zijn. We zetten hieronder de prijzen nog een keer op een rij per smart home product.

Prijzen Lidl slimme stekkers

 • Lidl slimme stekker: € 9,99
 • Lidl USB-tafelcontactdoos: € 24,99

Prijzen Lidl slimme verlichitng

 • Lidl slimme RGB-LED lamp: € 12,99
 • Lidl slimme LED-lamp: € 9,99
 • Lidl slimme LED-plafondlamp (schotel): € 49,99
 • Lidl slimme LED-plafondlamp (3 lampen): € 39,99
 • Lidl slimme RGB-LED inbouwspots: € 29,99 (3 stuks)

Prijzen Lidl slimme sensoren

 • Lidl slimme raam-deur sensor: € 12,99
 • Lidl slimme bewegingssensor: € 9,99

Prijzen Lidl basis

 • Lidl Gateway: € 19,99

Bekijk hier alle smart home producten van Lidl overzichtelijk bij elkaar.

FAQ: veelgestelde vragen over Lidl Smart Home

Op de redactie worden we op dit moment overspoeld met vragen over het smart home assortiment van Lidl. Werkt het bijvoorbeeld met Google Home? En wanneer kun je het daadwerkelijk kopen? Is het veilig te gebruiken? We hebben de meestgestelde vragen gebundeld in onderstaande FAQ.

Wat voor smart home producten heeft Lidl allemaal?

Lidl heeft een aantal smart home producten toegevoegd, waaronder een slimme stekker, diverse slimme verlichting en slimme sensoren.

Werken de Lidl smart home producten met Google Home?

Ja, de smart home apparaten van Lidl kun je bedienen met Googel Home en aansturen met spraakopdrachten via Google Assistant.

Zijn de smart home producten veilig te gebruiken?

Lidl laat weten dat de communicatie – onder andere via haar slimme stekker – versleuteld wordt. Daarbij is er sprake van het OBL keurmerk: dit wordt toegekend aan apparatuur waar sprake is van een veilige smart home privacy.

Waar en wanneer kan ik het assortiment kopen van Lidl?

Lidl start de verkoop van haar smart home assortiment op 27 november 2020. Een groot gedeelte van de smart home producten zal zowel online als offline verkocht worden.

11 comments
 1. Leuk dat lidl meedoet aan de wereld van smart home producten.

  Moet je perse een gateway van de lidl hebben of kun je ook een andere gateway gebruiken voor het koppelen van hun producten? Stel je hebt al een gateway van Philips.

  Daarnaast wordt er niks gezegd over eventuele ondersteuning voor Amazon Alexa. Enig idee of Alexa de lidl hub ondersteunt?

 2. Ik heb al een bridge van KAKU met verschikkende lampen en magneetcontacten.
  Deze ondersteunt ook Zigbee, kan ik de lichtbronnen van Lidl hiermee aansturen?

  1. Ja hoor, dat werkt i.c.m. ics-2000, alleen zijn de triggers omgedraaid, voor beweging moet je in de ics-2000 trigger geen beweging gebruiken en andersom.

 3. Uit AD-onlinr: De Lidl Home-app werkt op iOS vanaf versie 9.0 en Android vanaf 5.0. Lidl’s platform ondersteunt de Google Assistant, plannen om uit te breiden met Amazon Alexa en Apples Siri zijn er niet. Wel zijn er plannen om het productassortiment uit te breiden. Aanvankelijk bestaat dat uit dertien producten maar ergens in het begin van volgend jaar volgen nieuwe producten.

 4. Ook uit AD: Ook kunnen andere apparaten met het Zigbee-protocol verbinden met de producten van Lidl. Dat werkt ook omgekeerd, om bestaande basisstations van bijvoorbeeld Ikea en Philips Hue te koppelen met lampen en sensoren van Lidl.

 5. Kan ik met een slimme stekker, een gateway en de app mijn dimbare ledverlichting, die ik al heb, dimmen? Of is deze bestaande verlichting dan alleen aan- en uit te schakelen?

 6. Dag Nick,

  Heb zojuist de Lidl Bewegingssensor toegevoegd.
  Deze lijkt goed te functioneren, geeft notificaties op mijn smartphone. Wat ik niet begrijpt, hoe ik en scenario op kan zetten om verlichting of andere zaken in werking te zetten?
  Graag je reactie,

  Ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts