Lampen laten reageren op muziek

Maarten Reijneveld Laatste update: 09-12-2020

Alleen muziek luisteren is al vermakelijk, maar muziek luisteren waarbij de lampen in de sfeer mee doen is helemaal leuk. Je kan een fantastische sfeer creëren door je lampen te laten reageren op je muziek, lees verder hoe!

lampen laten reageren op muziek

Afbeelding ter illustratie © Pixabay

Slimme verlichting is in mijn ogen pas echt slim als je ze kunt koppelen met andere apparaten in huis. Zo schreef Bram onlangs een handleiding voor Hue met Playstation 4 koppelen, waarna de lampenkleur reageert op de beelden tijdens het gamen. Door dit soort projecten maak je zaken als gamen nóg interessanter en is er sprake van een betere beleving.

Ditzelfde grapje kun je ook toepassen met muziek! Zo kun je lampen laten reageren op muziek vanaf je smartphone! In deze blog vertel ik je stap voor stap hoe jij dit voor elkaar kunt krijgen in je eigen smart home.

Waarom lampen laten reageren op muziek?

We kennen natuurlijk allemaal wel het kleine discoballetje wat we op de kinderkamer hadden staan. Met de gordijnen dicht toverde je je kamer om tot de beste discotheek in de straat. Lichten beïnvloeden de sfeer! Zo kun je Philips Hue scenes maken die precies passen bij een specifieke sfeer, denk aan romantisch, concentratie of film scenes.

Het wordt dan ook helemaal interessant als de lampen aanpassen met lichtsterktes en kleuren op basis van de muziek. Denk aan rustige kleuren en langzame overgangen bij klassieke muziek, en juist aan snelle en drukke lichteffecten bij bijvoorbeeld hardstyle of hardcore. Er zijn mogelijkheden om de lampen te laten reageren op muziek vanaf je telefoon.

Lampen laten reageren op muziek met de Philips Hue Disco App

Het goede nieuws is dat ze hier een speciale applicatie voor is gepubliceerd: Hue Disco App. Deze applicatie is zowel beschikbaar voor iOS als Android. Hoewel deze app helaas niet gratis is (€ 3,99) is deze wel echt elke euro waard als jij een unieke sfeer wilt creëeren tijdens een feestje en je al in het bezit bent van Hue lampen en een Hue bridge.

In de Philips Hue Disco app heb je heel veel verschillende mogelijkheden om de lampen te laten reageren op geluiden die jij afspeelt via de telefoon. Ik licht (woordgrap) de belangrijkste functies uit:

  • Instellen van gevoeligheid van microfoon: hiermee bepaal je zelf hoe vaak er sprake is van lichtveranderingen op basis van muziek.
  • Bepaal zelf de helderheid van de lampen: naast het reageren op muziek, kun je zelf de helderheid van de lampen instellen. Zo kun je zorgen voor een sfeer die past bij de situatie en de omgeving.
  • Stel handmatig de range in: je kunt met de Hue Disco app zelf de range bepalen van het lichtbereik. Zo kun je de app gebruiken voor grotere of juist kleinere ruimtes.
  • Instellen van lichttransities: stel in hoe jij de lichtovergangen wilt hebben. Wil je ze langzaam over laten gaan op andere keuren of moet het contrast van transities juist groot zijn?

Om de app te kunnen gebruiken dien je deze dus aan te schaffen in de Appstore of Google Play Store. Hou er dus echt rekening mee dat je de app alleen kunt gebruiken als je minimaal een Philips Hue lamp hebt en deze aangesloten is op de Hue bridge. Een extra Philips Hue lamp toevoegen is geen overbodige luxe: je bereikt pas een mooi en gaaf effect met minimaal 5 slimme lampen in mijn ogen.

Stappenplan: Philips Hue lampen koppelen met Hue Disco

Hoewel de stappen van de Hue Disco app heel makkelijk zijn, dien je natuurlijk wel eerst de lampen op de juiste wijze te koppelen met de app. Volg hiervoor de volgende stappen:

  1. Download de Hue Disco app in de Appstore of Google Play Store. Doe dit op hetzelfde device als waar je de Hue-app gebruikt voor het bedienen van je Philips Hue lampen
  2. Nadat je de app succesvol hebt gedownload, maakt Hue Disco automatisch verbinding met je Hue Bridge
  3. Klik nu op de middenknop op de Hue bridge om een verbinding te maken met de applicatie
  4. De lampen zijn nu succesvol gekoppeld aan Hue Disco

 Aanbieding! 
slimme verlichting ad

Nog geen slimme lampen? Bekijk dan deze deal!

Heb best werkende slimme lampen systeem is die van Philips Hue. Wel heb je hiervoor een Hue bridge nodig, check daarom deze deal met een Hue brdige, twee lampen en een dimmer switch om lampen te bedienen.

Meer smart home artikelen

KlikAanKlikUit-buitencamera-ipcam-3500
google nest audio installeren
Lenovo Smart Clock 2
Ring Video Doorbell 4
netatmo modulerende thermostaat
smart-home-voordelen-energie-abonnement
Ikea Symfonisk schilderijlijst
Google Wifi
Android 12
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *