Kruidvat Smart Home producten vanaf nu in de winkel

kruidvat smart home

▲ Een slimme stekker, een van de Kruidvat Smart Home producten © Smarthomeweb.nl

Bij Kruidvat kun je nu diverse smart home producten kopen. Onder de noemer Kruidvat Smart Home lanceert de winkelketen een smart home assortiment wat werkt op WiFi. De slimme producten, waaronder een slimme stekker, werken met Google Home en Amazon Alexa.s

Elke winkel lijkt haar pijlen sinds enige tijd te richten op de smart home niche. Zo is er inmiddels al een aardig lijstje ontstaan met winkels die zich normaalgesproken niet bezig hielden met slimme producten: HEMA, Action, Lidl en nu dus ook Kruidvat. De winkel laat weten een nieuwe smart home assortiment te lanceren onder de noemer Kruidvat Smart Home.

Wil jij je huis slimmer maken? Dat kan nu heel voordelig met Kruidvat Smart Home.
– Kruidvat

Maar welke smart home producten zijn er allemaal, wat kunnen we er mee en is het überhaupt wel veilig te gebruiken? We duiken in de wereld van Kruidvat Smart Home.

Kruidvat smart home producten op een rij

In de webshop van Kruidvat ontdekken we tientallen smart home producten. Ze zijn onderverdeeld in vijf belangrijke smart home productgroepen:

  • Slimme lampen
  • Slimme stekkers
  • Smart home beveiliging (slimme deurbellen en alarmen)
  • Slimme beveiligingscamera’ s
  • Slimme sensoren en actoren

We zoomen per productgroep in op de verschillende slimme apparaten die we tegenkomen van Kruidvat.

kruidvat smart home assortiment

Smart home producten in een willekeurig Kruidvat filiaal. © M. Reijneveld

Kruidvat slimme lampen

In totaal komt Kruidvat met 16 verschillende slimme lampen naar buiten. De slimme verlichting is beschikbaar in diverse uitvoeringen en fittingen. Zo is er een goudkleurige Kruidvat Smart Filament Ledlamp, maar zijn er ook slimme LED lampen zonder kleuren. De prijzen van de slimme lampen zijn opvallend laag: voor slechts € 4,99 fiks je al een smart home lamp.

De slimme lampen communiceren via WiFi (2.4GHz). In tegenstelling tot smart home merken als Philips Hue en Innr heb je geen bridge nodig om volledig gebruik te maken van de smart lampen. De lampen ondersteunen Google Assistant en Amazon Alexa.

Via de Kruidvat smart home app kun je de lichtsterktes en kleuren eenvoudig aanpassen. Ook kunnen er smart home scenario’s aangemaakt worden (bijvoorbeeld een Netflix scenario) en kunnen er tijdschema’ s ingesteld worden (bijvoorbeeld alle lampen aan na 20.00 uur s’ avonds). Ook biedt Kruidvat een slimme afstandsbediening aan, waarmee je de lampen kunt bedienen.

Kruidvat slimme stekkers

Als we kijken naar de slimme stekkers die Kruidvat aanbiedt, zijn er twee varianten. Een enkele smart socket, die Kruidvat de Kruidvat Smart Plug noemt, en een dubbele socket, de Kruidvat Smart Dual Plug. Deze laatste is interessant, gezien we deze nog niet veel zijn tegengekomen bij andere merken die smart plugs aanbieden. Daarbij is de prijs ook opvallend: voor slechts € 8,99 haal je enkele slimme stekker in huis, voor € 14,99 heb je de dubbele.

Met de slimme stekker van de Kruidvat (ongeacht het model) kun je klassieke apparaten slim maken. Net als bij de slimme lampen communiceert de stekker via WiFi en ondersteunt hij Google Assistant en Amazon Alexa. We kunnen de stekkers dus na een koppeling met Google Home (komen we zo op terug) met spraak aansturen.

Kruidvat slimme deurbel

En ja, dit konden we verwachten, een slimme deurbel. Op het eerste gezicht lijkt hij ontzettend veel op de onlangs aangekondigde LSC Smart Connect video-deurbel. Deze smart home deurbel van Kruidvat is voorzien van een sensor die beweging kan detecteren.”Via bewegingsdetectie stuurt deze Kruidvat Smart Videodeurbel al vooraf een melding, zelfs voordat er iemand heeft aangebeld”, aldus Kruidvat. Echter kun je deze functie ook gewoon uitschakelen.

Ook hier hebben we te maken met een smart home product wat werkt via WiFi. Er is sprake van een 1080p HD camera, vergelijkbaar met de Action slimme deurbel. Ook is er sprake van tweeweg-communicatie. Je kunt dus gewoon communiceren met degenen die aanbelt. De deurbel heeft een prijskaartje van € 49,99.

Kruidvat slimme camera’ s

Bij een slimme deurbel blijft het niet op het gebied van smart home beveiliging: zo zien we ook diverse slimme beveiligingscamera’s onder de Kruidvat Smart Home paraplu hangen. Het gaat om twee modellen voor binnen (Kruidvat Smart Indoor camera’s). Een model biedt ondersteuning voor de pan & tilt functie. Beide slimme camera’s hebben een 720p HD camera onder de motorkap.

De camera’s werken beiden via WiFi 2.4 GHz. Beide modellen hebben een ingebouwde microfoon, waardoor je ook mee kunt luisteren in bijvoorbeeld de woonkamer. De bediening en monitoring vindt plaats via de Kruidvat Smart Home applicatie.

Kruidvat slimme sensoren en actoren

Tenslotte biedt Kruidvat ook nog een aantal slimme sensoren en actoren aan in haar webshop. Deze sensoren en actoren kunnen goed gebruikt worden om specifieke smart home scenario’s te activeren. Zo is er en bewegingssensor (die heel erg sterk lijkt op de Ring Spotlight Cam alleen dan zonder camera) die een notificatie stuurt als er beweging gedetecteerd wordt. De slimme sensor kost slechts € 9,99. Naast een slimme bewegingsmelder is er ook een raam-deur sensor te vinden.

Ook is er een slimme rookmelder te vinden: de Kruidvat Smart Rookmelder. Deze rookmelder werkt net als de andere producten van Kruidvat Smart Home zonder smart home hub en communiceert via WiFi.

Daarnaast zijn er ook actoren: zo is er een slimme sirene te vinden die aan kan gaan als er door de daarnet benoemde slimme bewegingssensor op specifieke tijden beweging gedetecteerd wordt. Het alarm kan gekoppeld worden aan de daarnet beschreven sensoren

Dit Kruidvat Smart Alarm, zoals de winkel hem noemt, is verkrijgbaar voor € 7,99, werkt – we kunnen het nu wel zelf invullen – via WiFi. Wel is het goed om te weten dat we hier te maken hebben met een alarm wat aangesloten dient te worden op het stopcontact.

Bediening Kruidvat Smart Home

Als we inzoomen op de bediening van Kruidvat Smart Home kan dat op verschillende manieren:

  • Via de Kruidvat smart home app op je smartphone of tablet
  • Via spraakopdrachten met Google Assistant of Amazon Alexa*
  • Via de slimme afstandsbediening (slimme verlichting)

*Het valt op ons op dat lang niet alle smart home producten van Kruidvat deze ondersteuning lijken te bieden. Zo staat er bijvoorbeeld niets beschreven over deze ondersteuning bij de slimme deurbel en bij de verschillende indoor IP camera’s. We bekijken de twee belangrijke manieren van bedienen.

Kruidvat smart home app

Kruidvat belooft een makkelijke installatie en bediening via haar eigen Kruidvat Smart Home app: “Wil jij je huis slimmer maken? Dat kan nu heel voordelig met Kruidvat Smart Home”, aldus Kruidvat. Via de app kunnen apparaten toegevoegd worden, waarna je ze centraal kunt bedienen. In de app kun je ook smart home scenario’s instellen en producten met elkaar groeperen. Zo kun je bijvoorbeeld alle slimme lampen toewijzen aan de woonkamer.

De applicatie is gratis te downloaden via Google PlayStore of via de Apple AppStore. Sterker nog: er is zelfs een hele website in het leven geroepen, de Smarthomehelpdesk.

kruidvat smart home applicatie

De producten zijn eenvoudig toe te voegen in de Kruidvat ap middles een QR-code. © Smarthomeweb.nl

Smarthomehelpdesk

Hoewel je bij de naam ‘smarthomehelpdesk’ een smart home forum zou verwachten, blijkt het te gaan om een informatie pagina over de app van Kruidvat. Er zijn handleidingen te vinden voor installaties van specifieke Kruidvat Smart Home producten en je kunt er vragen stellen als je vastloopt.

Kruidvat Smart Home werkt met Google Home en Alexa

Maar niet alleen via de Kruidvat app kun je de slimme apparaten op een afstand bedienen: ook middels gesproken opdrachten zijn enkele smart home producten aan te sturen. Dit meldt Kruidvat bij diverse artikelen in haar webshop. Het gaat in sommige gevallen om een ondersteuning voor Google Home (Google Assistant) en Amazon Alexa (Alexa). Je moet hiervoor wel Kruidvat Smart Home met Google Home koppelen en in het bezit zijn van een Google Assistant smart speaker of -display om de apparaten via deze voice assistant te kunnen bedienen.

Onze mening over Kruidvat Smart Home

Bij Smarthomeweb.nl kunnen we nog vrij weinig zeggen over de verschillende smart home producten van Kruidvat. Wel zijn we wat sceptisch tegenover het gegeven dat de apparaten communiceren via WiFi en dus geen bridge vereisen. Dit is in onze ogen niet alleen vaak stukken onveiliger; ook kan er opde 2.4GHz WiFi frequentie vaak sprake zijn van interferentie.

Daarbij is het ook nog maar de vraag in hoeverre deze producten van Kruidvat zelf zijn: zo kwamen wij een tijdje geleden tot de conclusie dat het HEMA smart home assortiment hetzelfde als dat van de Action is, maar dan stukken duurder. We hebben op dit moment diverse Kruidvat smart home producten bemachtigd en zijn ze aan het reviewen. Stay tuned.

FAQ: Veelgestelde vragen over Kruidvat Smart Home

Werken de Kruidvat smart home producten wel met Google Home? Zijn de smart home apparaten een veilige keuze? Via welk smart home protocol communiceren de slimme producten van Kruidvat? Bekijk hieronder de veelgestelde vragen in onze FAQ over Kruidvat Smart Home.

Welke smart home producten biedt Kruidvat allemaal aan?

Kruidvat biedt smart home producten in vijf belangrijke categorieën aan: slimme stekkers, slimme verlichting, slimme beveiliging, slimme camera’s en slimme sensoren.

Werken de smart home producten met Google Home?

Verschillende smart home producten van Kruidvat Smart Home zijn compatibel met Google Home. Je kunt ze dus koppelen en vervolgens bedienen met gesproken opdrachten via Google Assistant.

Hoe communiceren de producten van Kruidvat Smart Home?

Alle smart home producten van Kruidvat communiceren middels WiFi, 2.4GHz om precies te zijn.

Is er een smart home hub nodig om volledig gebruik te maken van de apparatuur?

Nee, gezien de producten allen communiceren via WiFi, hoeft er dus geen brug (bridge/gateway) gemaakt te worden naar het persoonlijke WiFi netwerk.

Heb jij een aanvullende vraag of zelf ervaringen met de smart home producten van Kruidvat die je met ons wil delen? Stel je vraag of deel je ervaringen dan via het smart home forum of laat hieronder een reactie achter!

2 comments
  1. Wat wel een leuke “hack” is vind ik zelf. Meestal gebruik ik HUE, RING, etc. Die werken prima maar het kost ook wat. ik wilde een camera voor mijn meterkast, ring camera 99 eurie… ik kom bij kruitvat, hee slimmme camera , 2 tientjes, kruitvat app, werkt prima… Maar ik heb een serre en daar wilde ik al een tijdje sensoren dat als ik binnen kom dat dan mijn lampen aangingen. die lampen (TL) die zijn zelf niet smart, dus die stuur ik aan met tuya smart plugs van de gamma (10 eurie). Nou heb ik sensoren geprobeerd van Aqara , klik aan klik uit, en ik ging ervan uit dat deze sensoren wel in de alexa app zichtbaar waren en dat ik ze bij alexa met een routine aan elkaar kon koppelen… dus niet… (hoop sensoren en hubs die ik niet gebruik nu….grr) Ik koop van de kruitvat een deur sensor en die installeer ik niet in de kruitvat app , maar in de tuya app (want zelfde platform). werkt perfect en in de tuya app stel ik in deur open , lamp aan (oftewel de smartplugs van tuya..) goedkoopste oplossing van kruitvat zonder hub en het werkt prima. ik zou zeggen, koop kruitvat producten, vergeet de kruitvat app en gebruik de tuya app 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts