Home » Smart home kennisbank » Zoneregeling

Zoneregeling

Definitie en uitleg | Wat is Zoneregeling?

zoneregeling uitleg

Zoneregeling is een techniek waarbij aparte zones individueel van elkaar geregeld kunnen worden. Het biedt mogelijkheden om aparte kamers binnen een huis te verwarmen, net waar op dat moment warmte nodig is. Vaak is er met behulp van zoneregeling sprake van een enorme energiebesparing en wordt de techniek met name toegepast bij vloerverwarming en radiatoren.

robbertRob’s toelichting: zoneregeling is ontzettend handig bij huizen met weinig bewoners. Wanneer je niet in een bepaalde kamer bent, hoeft die helemaal niet verwarmd te worden: iets wat helaas vaak wel gebeurd met normale thermostaten en radiatoren. Met slimme radiatorknoppen en thermostaten heb je steeds vaker de mogelijkheid om via zoneregeling enkel de kamers te verwarmen waar je op dat moment bent.

Smart home toepassingen met zoneregeling

Met name slimme producten voor klimaatbeheer binnen een smart home maken gebruik van zoneregeling. Je kunt hiermee instellingen verrichten per kamer, veelal op het gebied van warmte.

  • Slimme thermostaten: met een slimme thermostaat heb je steeds vaker de mogelijkheid om instellingen te verrichten per kamer. Maak de woonkamer wat warmer en zet de temperatuur wat lager in de slaapkamer, waar je dan toch niet bent.
  • Slimme radiatorknoppen: een slimme radiatorknop kun je eenvoudig op je radiator aansluiten, waarna je via een app elke radiator in kunt stellen. In tegenstelling tot een normale thermostaat: wanneer je deze op een specifieke temperatuur instelt worden alle kamers verwarmt.

De voordelen van zoneregeling

Je geniet met behulp van zoneregeling niet alleen op het gebied van de mogelijkheid om per kamer instellingen te verrichten: ook heeft het een positief impact op energiekosten.

  • Bedien de kamer waar je op dat moment bent: ben je in de woonkamer een film aan het kijken? Zet dan enkel in deze kamer de verwarming wat hoger, zonder dat ook de slaapkamer en badkamer opeens verwarmd worden.
  • Energiebesparing: dankzij de instellingen per kamer, bespaar je aanzienlijk op energiekosten. In het voorbeeld van de woonkamer, worden er geen onnodige kosten gemaakt voor het verwarmen van kamers waar je je op dat moment niet bevindt.