Wat is Zigbee en hoe werkt het?

Zigbee is een communicatieprotocol wat name geschikt is voor smart home apparatuur. Zigbee is een mesh netwerk, waarbij het signaal constant doorgestuurd wordt naar minimaal twee andere gekoppelde apparaten. Opvallend is dat Zigbee veel minder energie verbruikt dan protocollen als Bluetooth en WiFi.

Zigbee toepassingen binnen een smart home

Binnen een smart home zijn er diverse apparaten te bedenken die werken via het Zigbee smart home protocol. Het gaat met name om apparaten die veel gebruikt worden, denk aan slimme lampen. We zetten de toepassingen op een rij.

  • Slimme lampen: verlichting staat vaak voor een langere tijd aan. Het is dan ook interessant dat hier Zigbee varianten van zijn, gezien het weinig energie verbruikt. Perfect voor slimme verlichting dus.
  • Sensoren en actoren: ook diverse sensoren en actoren communiceren veelal via Zigbee. KlikAanKlikUit heeft zelfs een complete productlijn: de Zigbee Premium Line.

Zigbee controller voor koppelen en bedienen

In veel gevallen is het nodig om een smart home controller aan te schaffen om Zigbee apparatuur te koppelen en het centraal te kunnen bedienen via je smartphone. Voor bijvoorbeeld Philips Hue heb je de Hue bridge nodig en in het geval van KlikAanKlikUit apparatuur ben je genoodzaakt om de ICS 2000 of de Trust Z1 Zigbee bridge te kopen.

De voordelen van Zigbee

Met apparaten die via Zigbee communiceren geniet je van een aantal grote voordelen. Zo verbruik het protocol weinig stroom en is er sprake van een mesh netwerk.

  • Mesh netwerk mogelijkheden: Zigbee is een mesh netwerk, waarbij het signaal constant naar twee andere gekoppelde apparaten doorgestuurd wordt. Hiermee geniet je altijd van een stabiele en sterke verbinding.
  • Zeer energiezuinig: Zigbee verbruikt weinig stroom. Draadloze apparaten die via Zigbee communiceren doen vaak veel langer met de batterijen dan WiFi-communicerende apparaten.
  • Makkelijk te koppelen: er zijn veel apparaten die via Zigbee communiceren. Dit maakt het mogelijk