banner tink

Wat is zelflerend vermogen?

zelflerend vermogen uitleg

Het zelflerend vermogen van apparatuur is de mogelijkheid om op basis van het herkennen van patronen zelfstandig acties te ondernemen. Een goed voorbeeld van een apparaat met een zelflerend vermogen is een slimme thermostaat, die leefpatronen kan herkennen en op basis hiervan energiebesparende acties onderneemt.

Smart home toepassingen met zelflerend vermogen

Binnen een slimme woning zijn steeds vaker apparaten te vinden die zelflerende eigenschappen hebben. In veel gevallen gaat het om artikelen die te maken met het slimme klimaatbeheer in een smart home, waarbij er snel sprake kan zijn van energiezuinige voordelen.

  • Slimme thermostaat: een slimme thermostaat is bijna altijd zelflerend. Binnen enkele weken herkent de thermostaat de levenspatronen van de gebruiker, waarna er automatisch acties plaats gaan vinden. Denk aan het uitzetten van de verwarming op doordeweekse dagen dat een gebruiker veelal op het werk aanwezig is.
  • Slimme radiatorknoppen: ook slimme radiatorknoppen zijn vaak zelflerend, waarbij er zelfs sprake kan zijn van het gebruik van kamers binnen een woning die bekeken kan worden door de knoppen. Kom je niet vaak op zolder, dan zal de slimme radiatorknop daar niet automatisch gaan vewarmen als je thuiskomt.

De voordelen van zelflerende eigenschappen

Wanneer apparaten een zelflerend vermogen bezitten, is er sprake van met name energiebesparing en een grote plus voor het milieu.

  • Energiebesparing: door de acties die bijvoorbeeld een slimme thermostaat neemt op het gebied van klimaat, zul je al snel besparen op je energierekening. Veel thermostaten bedrijven beweren te kunnen zorgen voor een besparing van rond de 30%.
  • Gemak en comfort: door de zelflerende functies worden veel zaken nooit meer vergeten. Ga je van huis en vergeet je de verwarming uit te zetten? Geen probleem: de thermostaat zal deze automatisch uitzetten.