Wat is Z-Wave?

z-wave uitleg

Z-Wave is een smart home protocol wat communicatie tussen verschillende apparaten mogelijk maakt. Z-Wave is een mesh netwerk, waarbij het signaal constant naar twee andere gekoppelde apparaten doorgestuurd wordt. Doordat Z-Wave een gesloten platform is, is het koppelen van apparaten vaak snel en makkelijk te doen, in tegenstelling tot andere apparaten met andere protocollen.

Smart home toepassingen met Z-Wave

Er zijn ontzettend veel smart home producten die communiceren via Z-Wave. Dit is perfect voor binnen een smart home, waarbij je zoveel mogelijk apparaten met elkaar wilt koppelen om processen te automatiseren. Een greep van smart home producten wat beschikbaar is in een Z-Wave variant:

  • Slimme deursloten: diverse slimme deursloten communiceren via Z-Wave. Vaak is er een aparte Z-Wave variant, waar de DanaLock V3 een goed voorbeeld van is.
  • Sensoren en actoren: er zijn veel sensoren en actoren die werken via Z-Wave. Het merk FIBARO is hier een bekende speler in, die tevens smart home controllers voor Z-Wave apparatuur aanbiedt.

Nieuwe variant: Z-Wave Plus

Sinds enige tijd is er nog een sterkere Z-Wave variant beschikbaar: Z-Wave Plus. Hierbij is niet alleen de verbinding nog sterker en het bereik veel groter, ook is er sprake van nog meer besparing op het gebied van energieverbruik.

De voordelen van Z-Wave

Z-Wave is een van de populairste smart home protocollen op dit moment. Dit is met name te danken aan de grote voordelen op het gebied van het makkelijk kunnen koppelen en de zeer stabiele verbinding.

  • Apparaten bedienen met je smartphone: een van de grootste voordelen is dat je met Z-Wave apparaten de volledige bediening kunt doen middels je smartphone of tablet. Let wel op dat je hiervoor een Z-Wave bridge nodig hebt.
  • Stabiele verbinding en enorm bereik: dankzij het mesh-netwerk principe geniet je door het hele huis van een sterke verbinding bij het bedienen van Z-Wave apparatuur. Het signaal wordt immers constant doorgestuurd: van de benedenverdieping tot aan de zolder.
  • Koppelingen gaan meestal zonder problemen: in tegenstelling tot andere protocollen gaat het koppelen van Z-Wave apparaten bijna altijd probleemloos. Dit komt doordat de apparaten gebruik maken van een en dezelfde chipset wat ontwikkelt is door één bedrijf.