Home » Smart home kennisbank » VOX Functie

VOX Functie

Definitie en uitleg | Wat is de VOX Functie?

vox functie uitleg

De VOX functie maakt het mogelijk dat er automatisch een verbinding gemaakt wordt wanneer er gesproken wordt via de microfoon. VOX is met name te vinden bij slimme babyfoons en portofoons. Deze functie is anders dan de Push To Talk functie, waarbij er pas er een verbinding gemaakt wordt door een knop in te drukken. Deze techniek is handig als er geen mogelijkheid is om zelf een verbinding te maken: hierbij kan gedacht worden aan baby’s of bij geïntegreerde microfoons in motorhelmen.

robbertRob’s toelichting: de VOX functie is onwijs handig als je notificaties wilt ontvangen bij geluidsdetectie. Denk aan een babykamer, waarbij je een melding krijgt als de baby begint te huilen. De VOX functie is een slimmere variant van de PTT functie, waarbij er pas een verbinding gemaakt wordt als er een knop ingedrukt wordt. Ook wordt deze techniek toegepast bij rijlessen voor motoren of paardrijden.

Smart home toepassingen met VOX Functies

De VOX functie is met name terug te vinden in apparatuur wat bij geluiden een notificatie stuurt. Dit kan gaan om babyfoons, maar ook om binnen of buiten camera’s die gekoppeld zijn met een smartphone of tablet.

  • Slimme babyfoons: bij een slimme babyfoon is veelal de VOX functie terug te vinden. Dit is dan ook bijna een must: je wilt een notificatie ontvangen als de baby begint te huilen.
  • Slimme beveiligingscamera’s: ook bij een slimme beveiligingscamera is deze functie vaak toegevoegd. Hierbij krijg je een melding als er geluid opgemerkt wordt in een specifieke ruimte of gebied. Vaak kun je hierbij de gevoeligheid zelf bepalen, zodat je geen meldingen krijgt als er een auto voorbij rijdt of als een huisdier geluid gemaakt.

Overige toepassingen met deze functie

Niet alleen in een slimme woning wordt er veelal gebruik gemaakt van VOX. Met veel andere activiteiten waarbij gebruikers hun handen vrij dienen te houden, wordt deze functie vaak toegepast.

  • Motorrijden: bij motorrijden is er vaak sprake van een geïntegreerde microfoon. Doordat een motorrijder zijn of haar handen aan het stuur dient te houden, maakt de microfoon automatisch een verbinding met gekoppelde apparaten als de motorrijder begint te praten. Met name bij motorrijlessen is dit een zeer handige toepassing.
  • Paardrijden: net als bij motorrijden wordt er bij het paardrijden gebruik gemaakt van deze technologie. Dit kan handig zijn bij lessen voor paardrijden, waarbij de rijder instructies van de instructeur kan beantwoorden zonder hierbij de besturing over het paard te verliezen.
  • Gamen: de VOX functie komen we ook steeds vaker tegen bij hoofdtelefoons voor bij het gamen. Zo sta je in een keer in verbinding met je vrienden, zodra je begint te praten. Voorheen was er een constante verbinding, die ook achtergrond geluiden opnam. Dit is nu veelal verleden tijd.

De voordelen van de VOX functie

Met VOX geniet je van een aantal grote voordelen. Zo houd je altijd je handen vrij als je deze functie zelf gebruikt, maar krijg je ook direct notificaties als er iets op een afstand opgemerkt wordt.

  • Direct notificaties bij geluid: in de babykamer wil je gelijk een melding krijgen als de kleine begint te huilen. Met de VOX functie hoeft de baby (wat natuurlijk onmogelijk is) niet eerst iets te doen, alvorens het geluid doorgestuurd wordt naar de ontvanger. Dit is ook handig bij camera’s, waarbij je een melding wilt krijgen als er ’s nachts of als je niet thuis bent geluid in de huiskamer wordt opgemerkt.
  • Altijd hands-free communiceren: op het gebied van veiligheid scoort de VOX functie ook enorm veel punten. Je kunt bij het motorrijden je handen aan het stuur houden en direct communiceren andere motorrijders. Ditzelfde geldt met gamen, waarbij er nu dus geen sprake is van achtergrond geluiden die je liever niet wilt delen met andere gamers. (Moeder: Robbert en Bram, het eten is klaar!).