Wat is een Voice Assistant?

voice assistant uitleg

Een Voice Assistant is een virtuele spraakassistent die vaak bij smart speakers terug te vinden is. Met een voice assistant kan interactie gevoerd worden en kunnen aangesloten apparaten met spraak bediend worden. Goede voorbeelden van voice assistants zijn Google Assistant (Google), Siri (Apple) een Alexa (Amazon).

Smart home toepassingen met Voice Assistants

Een voice assistant is vaak terug te vinden bij slimme speakers, waarvan Google Home een goed voorbeeld is. Echter wordt er al langer gebruik gemaakt van spraakassistenten op smartphones, denk aan Siri die al enkele jaren geleden geïntroduceerd werd op de iPhone en iPad.

  • Smart speakers: een smart speaker is voorzien van een virtuele spraak assistent. Je kunt vragen stellen als de weersverwachting of de openingstijden van de lokale supermarkt, maar ook interactie aangaan. Vraag bijvoorbeeld naar grappen of hoe jouw dag er uit ziet. Door apparaten te koppelen aan smart speakers, kun je tevens apparaten met spraak aansturen, dit gaat met zogeheten spraakcommando’s.
  • Smart displays: er is een opmars in smart displays, wat eigenlijk slimme speakers zijn met een extra beeldscherm. Een smart display heeft ook een voice assistant onder de motorkap, waarbij je van dezelfde functionaliteiten geniet als bij een slimme speaker.
  • Smartphones: op bijna alle smartphones is reeds een voice assistant te vinden. Hierbij is ook Google Assistant het beste voorbeeld, die sinds vorig jaar ook in het Nederlands ondersteund is. Ook Siri is hiervan een goed voorbeeld bij Apple devices.

De voordelen van een spraak assistant

Bij het communiceren met een voice assistant komen enkele grote voordelen kijken. Zo kun je apparatuur aansturen met spraak, wat ook een grote plus is op het gebied van Smart Assistive Technology.

  • Ondersteunende hulp: voor senioren en gehandicapten kan het bedienen van huishoudelijke apparaten met spraak een groot voordeel bieden. Zo hoeft er geen lichtknop bereikt te worden en kan er veel met spraak geregeld worden op het gebied van beveiliging.
  • Apparaten bedienen met spraak: het bedienen van apparaten met spraak is een van de grootste voordelen van een spraakassistent. Hierbij moeten apparaten wel compatibel zijn met het smart home systeem en gekoppeld worden.
  • Hands-free informatie opvragen: in de keuken kan bijvoorbeeld een smart display erg handig zijn. Je hoeft dan niet je handen te gebruiken om een recept of informatie over het kookproces op te vragen.