Twin Cooling

Twin Cooling is een koelsysteem waarbij de verschillende compartimenten onafhankelijk van elkaar gekoeld worden. Met Twin Cooling is er geen mogelijkheid van circulatie tussen de verschillende compartimenten, waarbij er in een koelkast aparte ‘zones’ gecreëerd kunnen worden. Met name bij slimme koelkasten wordt het koelsysteem steeds vaker toegepast. De technologie wordt vaak ook Twin Cooling Plus genoemd.

Smart home toepassingen met Twin Cooling

Twin Cooling wordt binnen een smart home veelal toegepast in de keuken. Met name slimme koelkasten zijn steeds vaker voorzien van deze koeltechniek, waarbij je dus voedsel in aparte compartimenten apart van elkaar kunt koelen. Laten we daar dieper op in gaan.

  • Slimme koelkasten: een slimme koelkast met Twin Cooling heeft meerdere koelzones. In veel gevallen kun je met een simpele draaischakelaar de temperatuur van bijvoorbeeld een lade apart instellen. Een afgeleide vorm van Twin Cooling bij een slimme koelkast zijn de zogeheten ‘Fresh zones’. Het is altijd wel belangrijk om te letten op de benaming van Twin Cooling. Zo heeft elke merk vaak een eigen benaming.

De voordelen van Twin Cooling

Met Twin Cooling Plus bij een slimme koelkast blijft het eten vaak niet langer goed, ook is elk specifiek type voedsel altijd op de juiste temperatuur. Daarbij kan er ook sprake zijn van een energiebesparend effect.

  • Elk type eten op juiste temperatuur: groenten en fruit hoeft niet zo koud gekoeld te worden als bijvoorbeeld frisdrank. Met Twin Cooling kun je bij de verschillende koelcompartimenten instellingen verrichten om alles op de juiste temperatuur te bewaren. Hiermee gaat je voedsel vaak langer mee en blijft het goed op smaak.
  • Geen smaakovernames van voedsel: wanneer producten als salami naast groenten komt te liggen, kan er sprake zijn van smaakovernames. Met andere woorden: de groente kan gaan smaken naar salami. Door de verschillende producten apart van elkaar te koelen, waarbij de circulatie nihil is, is de kans hierop minder aanwezig. Ook is hierbij de kans op een stinkende koelkast minder aanwezig.
  • Energiebesparing: de hele koelkast op koud zetten voor die ene fles Cola is verleden tijd. Stel alleen de bovenzijde van de koelkast met behulp van Twin Cooling wat kouder in dan de rest van de koelkast. Dit kost de koelkast minder energie dan dat deze de complete koelkast ijskoud dient te maken.

W