Thread

Definitie en uitleg | Wat is Thread?

thread uitleg

Thread is een smart home protocol wat met name gebruikt wordt bij draadloze apparaten die werken op batterijen. Met name bij deze apparaten is Thread geschikt, gezien het communicatieprotocol opvallend weinig energie verbruikt. Het bedrijf achter het protocol is Thread Group, een groep van toonaangevende bedrijven, waaronder Google en Nest.

bramBram’s toelichting: Thread is nog voor velen een onbekend smart home protocol. Tijd om daar verandering in te brengen, want het is een zeer interessante communicatieprotocol. Met name op het gebied van energieverbruik (erg laag!) en toekomstbestendigheid scoort het protocol veel punten. Een goed voorbeeld van een apparaat wat werkt op Thread is de slimme rookmelder van Nest.

Smart home toepassingen met Thread

Thread is met name terug te vinden bij draadloze apparatuur binnen een smart home. Vanwege het opvallende lage energieverbruik van het protocol, is het super interessant voor draadloze apparaten die werken op batterijen. Er zijn voorbeelden van apparaten waarvan de batterijen het tot wel tien jaar vol kunnen houden. Bekijk enkele smart home apparaten waar Thread vaak het ondersteunde smart home protocol is:

  • Slimme rookmelders: een slimme rookmelder is vaak draadloos en werkt op batterijen. Het is vervelend om elke maand de batterijen te moeten vervangen. Gelukkig zijn er ook modellen die communiceren via Thread, waarbij de batterijen het tot wel 10 jaar vol kunnen houden. Een goed voorbeeld hiervan is de rookmelder van Nest, een bedrijf dat tevens tot de Thread Group behoort.
  • Slimme deurbellen: ook bij een draadloze slimme deurbel zijn er modellen op de markt te vinden die communiceren via dit protocol. Ook dit is enorm handig, gezien een deurbel natuurlijk niet constant gedemonteerd hoeft te worden voor het vervangen van de batterijen.

De voordelen van Thread

Kijkend naar de voordelen vallen er twee grote zaken op. Met name het onwijs lage enerigeverbruik en de toekomstbestendigheid van het protocol. Laten we hierop inzoomen.

  • Laag in energieverbruik: een van de grootste voordelen is dat er sprake is van een ontzettend laag verbruik van energie. Dit is vaak zelfs lager dan protocollen als Z-Wave of Zigbee.
  • Toekomstbestendig: een ander groot pluspunt is dat Thread zeer toekomstbestendig is. Het bedrijf achter Thread bestaat uit een grote groep bekende bedrijven wat het protocol constant verbeteren, ook voor hun eigen apparaten.