Home » Smart home kennisbank » Streamen

Streamen

Definitie en uitleg | Wat is streamen?

streamen uitleg

Streamen is het distribueren van mediabestanden rechtstreeks via het internet. De mediabestanden die gestreamd worden, wordt streaming media genoemd. Bij het streamen worden gedeelten van de mediabestanden in een buffer geplaatst, zodat de kans op haperingen minimaal is en media afgespeeld kan worden zonder dat alles al gedownload is.

robbertRob’s toelichting: het streamen van muziek of series is niet meer weg te denken uit de woonkamer. Even op de bank ploffen en via je smartphone een filmpje streamen naar je smart TV. Handig bij verjaardagen, zodat niet iedereen die ene video op het kleine scherm van jouw smartphone hoeft te bekijken. Voor het streamen zijn er speciale mediastreamers beschikbaar, waarvan Google Chromecast een bekend voorbeeld is.

Smart home toepassingen met streamen

Streamen wordt met name toegepast bij het verzenden van geluid- of videobestanden. Denk aan een YouTube video vanaf je telefoon, die je wilt bekijken op het grote scherm van de smart TV. We zetten de voornaamste toepassingen binnen een smart home op een rij.

• Televisie: het apparaat wat het meest gebruikt wordt bij streamen is een televisie. Het kan zowel gaan om een smart TV als een klassieke televisie. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een mediastreamer als Google Chromecast om te kunnen streamen.
  • Smart speakers: ook een slimme speaker heeft de mogelijkheid om bestanden draadloos te kunnen ontvangen via streamen. Denk aan een muzieklijst op Spotify die je wilt streamen van je smartphone naar de speaker op het bijzettafeltje.
  • Bluetooth speakers: niet alleen smart speakers bieden deze mogelijkheid, ook streamen via bluetooth kan met specifieke bluetooth speakers. Dit kan met name handig zijn in de tuin of als het gaat om een draadloze speaker in het park.

De voordelen van streamen

Bij het draadloos versturen van muziek- of videobestanden geniet je van een aantal voordelen, bij diverse situaties. We zetten de grootste voordelen van streamen op een rij.

• Op groter scherm kijken: een van de grootste voordelen is dat je video’s eenvoudig op groter scherm kunt bekijken, dan het scherm van bijvoorbeeld je iPhone. Handig bij verjaardagen of feestjes.
  • Dankzij buffering gelijk meekijken: omdat bestanden eerst in een buffer geplaatst worden, hoeft een complete aflevering niet eerst helemaal gedownload te worden bij streamen. Ook is hierbij de kans op haperingen minimaal.
  • Geen gedoe met kabels: bij streamen zijn aansluitingen en kabeltjes niet nodig. Je kunt eenvoudig draadloos streamen. Dit is ook handig wanneer meerdere mensen willen uitzenden, die allen een andere telefoon hebben.