Smart home systeem

Een smart home systeem is het platform binnen een smart home waarop alle apparaten aangesloten worden. Een goed voorbeeld is Google Home, wat als centraal systeem binnen een smart home werkt. Op een smart home systeem kunnen apparaten aangesloten worden, die vervolgens centraal bediend kunnen worden. Een andere benaming voor smart home systeem is een domotica platform.

Toepassingen met een smart home systeem

Op dit moment proberen de grote merken allemaal een centrale spil te zijn binnen een smart home. Het gaat om: Apple, Google, Samsung en Amazon. Allen bieden ze een compleet smart home systeem. In veel gevallen kun je genieten van de volgende mogelijkheden en toepassingen met een systeem van de benoemde merken:

  • Apparaten met spraak bedienen: bijna elk systeem heeft zijn eigen voice-assisant: Google Assistant, Siri en Alexa van Amazon. Door apparaten aan te sluiten op desbetreffend systeem kun je ze vervolgens met spraak aansturen.
  • Producten groeperen: binnen het smart home systeem heb je de mogelijkheid om apparaten te groeperen. Zo kun je bijvoorbeeld bij Google Home aangeven in welke kamer de producten zich bevinden. Vervolgens zou je praktisch alle apparaten in een specifieke kamer kunnen aan- of uitzetten.
  • Smart home scenario’s maken: ook kun je vaak met systemen complete smart home scenario’s maken. Denk aan een situatie waarbij een sensor wat op meet en een aangesloten actor hierop dient te reageren. Echter heb je in veel gevallen ook een smart home software nodig, gezien niet alle apparaten altijd kunnen communiceren met een systeem.

De voordelen van een smart home systeem

Bij het leggen van een basis van je smart home met behulp van een overkoepelend systeem, geniet je al snel van enkele voordelen. Met name op het gebied van overzicht en koppelen van diverse smart home apparatuur.

  • Overzicht: een slim huis verandert al snel in een wir-war van apparaten, koppelingen en scenario’s. En dan hebben we het nog niet over de verschillende applicaties om ze vervolgens te bedienen. Met een smart home systeem creëer je overzicht.
  • Apparaten verbinden: met een systeem kun je eenvoudig apparaten met elkaar verbinden. In het geval van Google Home zou je je lichten en je smart speaker aan elkaar kunnen knopen en de lampen vervolgens met spraak kunnen bedienen.
  • Goed te gebruiken als hub: opvallend is dat steeds meer speakers van smart home systemen gebruikt kunnen worden als smart home hub. Zo is onlangs de Amazon Echo Plus voorzien van meerdere radio’s onder de motorkap, waardoor je ook apparaten met het Zigbee smart home protocol zou kunnen koppelen.

Tip: lees ook onze smart home systemen gids om te weten waar je op moet letten bij een smart home systeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *