Een smart home protocol is de frequentie waarop smart home apparaten kunnen zenden en ontvangen. Wanneer producten hetzelfde smart home protocol ondersteunen, is er een verbinding tussen apparaten mogelijk. Vaak is er bij een smart protocol sprake van een mesh-netwerk, waarbij het signaal constant doorgestuurd wordt naar minimaal twee nodes. Goede voorbeelden van een smart home protocol zijn Zigbee en Z-Wave, deze communicatieprotocollen zijn speciaal ontwikkeld voor smart home doeleinden.
Wat maakt een frequentie een smart home protocol?
Er zijn protocollen die speciaal ontwikkelt zijn voor smart home apparatuur. Met name op het gebied van energiebesparing en het communiceren op een andere frequentie dan veel andere apparaten in een woning maken een frequentie een echt smart home protocol.
- Andere frequentie dan WiFi: in een woning zijn vaak veel apparaten aangesloten op het WiFi netwerk. Met de komst van diverse smart home apparaten zou er snel ruis plaats kunnen vinden op de WiFi frequentie. Een smart home protocol is vaak op een andere frequentie te vinden om interferentie te voorkomen.
- Mesh netwerk mogelijkheden: in veel gevallen zijn er bij smart home protocollen mesh netwerk mogelijkheden. Hierbij is er door het hele huis een sterke verbinding, doordat de verbinding constant van apparaat naar apparaat worden doorgestuurd.
- Weinig verbruik in energie: er zijn speciale protocollen die zorgen voor een zo min mogelijk energieverbruik van apparaten. Deze protocollen worden met name gebruikt bij draadloze apparatuur die op een batterij werken.
Echte smart home protocollen
Er zijn op dit moment drie grote smart home protocollen te benoemen, die met name voor smart home oplossingen ontwikkelt zijn. We zien ze dan ook terug bij de meeste smart home producten.
- Zigbee: een van de grootste protocollen voor binnen een smart home bij apparatuur. Merken als Philips Hue communiceren via deze frequentie, waarmee veel andere apparaten te verbinden zijn.
- Z-Wave: het stabiele en ijzersterke Z-Wave zien we met name terug bij producten van FIBARO. Ook hier is sprake van een mesh-netwerk en kan het protocol zelfs door betonnen muren heen door de lage frequentie waarop gecommuniceerd wordt.
- Thread: thread is ontwikkelt in samenwerking met Google en Nest (sinds enige tijd gewoon Google Nest) en is een smart home protocol dat met name gebruik wordt bij draadloze apparatuur op batterijen. Zo ook de rookmelder van Nest, waarbij er sprake is van opvallend laag energieverbruik. Zo kunnen batterijen vaak tot wel tien jaar lang meegaan, in tegenstelling tot apparatuur wat communiceert via WiFi.
De voordelen van een smart home protocol
Bij het gebruik maken van apparatuur wat communiceert via een speciaal smart home protocol, geniet je van een aantal grote voordelen binnen je slimme woning. We zetten de grootste op een rij.
- Minder kans op ruis: omdat een smart home protocol vaak op een andere frequentie communiceert dan het welbekende WiFi is de kans op interferentie op de frequentie minimaal.
- Sterke verbinding: dankzij de mogelijkheid voor een mesh-netwerk, wordt het signaal constant doorgestuurd van apparaat naar minimaal twee andere apparaten. Door te kiezen voor strategische plaatsingen van je apparatuur, geniet je overal van een sterke verbinding.
- Veiliger: door de apparaten te laten communiceren via een andere frequentie dan WiFi, hoeven er geen tientallen apparaten aangesloten te worden op je persoonlijke netwerk wat je ook gebruikt voor zaken als internet bankieren of het versturen van e-mailberichten. Een stuk veiliger.