Wat is een Smart Home Hub?

smart home hub uitleg

Een smart home hub is de centrale spil binnen een smart home. Een smart home hub wordt ook wel een smart home controller of basisstation genoemd en zorgt voor overzicht. Via een hub kunnen apparaten met elkaar gekoppeld worden, centraal bediend worden en zijn er complete smart home scenario’s te maken met de aangesloten apparaten. In een smart home met meerdere apparaten is een hub onmisbaar.

Mogelijkheden met een smart home hub

Met een smart home hub geniet je van ontzettend veel mogelijkheden. Een zogeheten smart home controller maakt het vaak mogelijk om verschillende apparaten met elkaar te laten communiceren en je kunt ze centraal bedienen. De grootste mogelijkheden op een rij:

  • Apparaten centraal bedienen: het hoeven bedienen van elk apparaat met een afzonderlijke app is verleden tijd. In een hub kun je verschillend apparatuur op een plek bedienen.
  • Koppelen en groeperen: wil je alle lichten tegelijk uit kunnen zetten of misschien wel alle slimme producten in je woning? Het is mogelijk met een hub door deze te groeperen (per kamer).
  • Scenario’s aanmaken: meerdere apparaten kunnen op elkaar reageren. Deze sensoren en actoren kunnen met behulp van scenario’s in ‘als dit, dan dat’ situaties verwerkt worden.

De voordelen van smart home hub

Met een smart home hub als centraal basisstation binnen een slimme woning, is er al snel sprake van een aantal grote voordelen. Zo ook het voorkomen van de eerder benoemde ’tientallen apps’.

  • Geen tientallen apps: je hebt met een hub vaak een centrale applicatie waarmee je alle apparaten aan kunt sturen. De smart home software kan zowel voor je smartphone als voor je computer geschikt zijn. Dit is afhankelijk van het merk/type hub wat jij aangeschaft hebt.
  • Overzicht en eenvoudig: met behulp van dashboards en overzichten van bijvoorbeeld scenario’s creëer je een overzichtelijk smart home en voorkom je een jungle aan apparatuur, connecties en scenario’s.

Het is altijd raadzaam om bij het kopen van een smart home hub goed te kijken naar de ondersteuning die deze biedt op het gebied van smart home protocollen. Zo heeft Homey voor zeven verschillende communicatiefrequenties ondersteuning, maar bieden andere controllers er slechts een of twee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *