Wat is een Smart Device

Een Smart Device is eigenlijk de Engelse vertaling van een slim product. In een slim huis zijn allerlei smart devices of slimme apparaten met elkaar verbonden.

Smart home toepassingen met een smart device

Een huis wordt pas smart home waardig als deze bestaat uit smart devices. Een smart device heeft vaak de functie om automatische te reageren of te reageren op andere acties. Stel wanneer jij het slimme slot ontgrendeld en de lichten gaan aan, dat is toch pas slim.

Slimme apparaten zijn er in allerlei soorten en maten. Het mooie is wanneer producten echt met elkaar communiceren en werken, hieronder hebben we wat smart device soorten op een rij gezet:

  • Robot gramaaier
  • Slimme verlichting
  • Slim deurslot
  • Slimme deurbel
  • Robotstofzuiger
  • Raam- en deursensoren

Naast raam- en deursensoren hebben apparaten vaak zelf ook sensoren waarmee ze dingen waarnemen. Je kunt hiermee de apparaten automatisch iets laten uitvoeren of jou een berichtje laten sturen, zodat je zelf hierop kunt reageren. Het mooie van smart device is dat deze ook heel makkelijk te automatiseren zijn en zelf aan de slag gaat.

Neem als voorbeeld een slimme robotmaaier. Tegenwoordig heb je slimme robotmaaiers die zelf de lengte van het gras meten en precies weten wanneer ze moeten maaien. Ook zijn er grasmaaiers die rekening houden met de weersomstandigheden en omgeving.

De voordelen van een smart device

Een smart device of slimme apparaten hebben verschillende voordelen, zo is het niet alleen gemak maar zorgt het bijvoorbeeld ook voor veiligheid:

  • Veilig: neem als voorbeeld een slimme rookmelder. Bij rookontwikkeling waarschuwt een slimme rookmelder je ook wanneer je niet thuis bent. Daarnaast is het ook mogelijk dat de rookmelder weer andere apparaten aanstuurt, denk bijvoorbeeld aan de verlichting en nooduitgangen.
  • Gemak: gemak is ook een belangrijk onderdeel. Je kunt namelijk een slim huis inrichten op basis van je eigen wensen, zo hoef je als je thuiskomt niet alle lampen handmatig aan te zetten. Nee je zegt gewoon: He ik ben thuis en de lampen gaan aan, thermostaat warmt het huis op en de speaker speelt automatische je favoriete muziek.
  • Kostenbesparing: ook brengen sommige smart devices kostenbesparing met zich mee. Er zijn veel voorbeelden van kostenbesparing, denk aan de thermostaat die weet wanneer jij thuis bent en wanneer je weg bent. Zo staat de thermostaat nooit onnodig aan. Of ben je op vakantie en vergeten vakantiemodus aan te zetten, dan kun je op het vakantieadres even de thermostaat bijstellen.