Home » Smart home kennisbank » Smart City

Smart City

Definitie en uitleg | Wat is een Smart City?

smart city uitleg

Een Smart City, ook wel een slimme stad genoemd, is een stedelijk gebied wat gebruik maakt van Internet of Things voor het automatiseren voor processen. Het doel van een Smart City is om de stad efficiënter te maken voor inwoners en voor de bestuurders van de stad. Op dit moment zijn Amsterdam en Utrecht veel bezig om de stad een Smart City te maken.

robbertRob’s toelichting: een Smart City is in Nederland opkomend. Zo heeft Amsterdam al diverse processen met IoT verwikkeld in de stad. Zo kunnen inwoners zien waar een ondergrondse prullenbak nog niet vol is of waar eventueel nog een parkeerplekje is voor een elektronisch oplaadbare auto. Olisto, een Nederlands bedrijf met unieke smart home software, werkt samen met steden in Nederland om ze slimmer in te richten.

Smart City toepassingen

Er zijn op dit moment al in de grotere steden wat experimenten uitgevoerd om de stad om te toveren naar een smart city. Een goed voorbeeld van een stad die hier volop mee bezig is, is Amsterdam. We zetten enkele toepassingen.

  • Volle prullenbak oplossingen: in Amsterdam komt het vaak voor dat ondergrondse prullenbakken vol zitten. Om te voorkomen dat inwoners dan maar de vuilniszak ernaast zetten, zijn er slimme mogelijkheden om te zien waar een prullenbak dichtbij te vinden is die nog niet helemaal vol is.
  • Parkeerplek vinden met oplaadpaal: in de smart city is ook de mogelijkheid om snel te checken waar nog een parkeerplek te vinden is die voorzien is van een oplaadpaaltje. Hiervoor is een slimme kaart ontworpen, waar je gelijk naar toe kunt navigeren.

De voordelen van een slimme stad

In een slimme stad genieten onderaan de streep twee groepen: de bewoners van de stad en het bestuur van de stad. We zetten de voordelen voor beide partijen op een rij:

  • Voordelen voor bewoners van een slimme stad: veel processen zijn gemakkelijker. Denk dus aan het weggooien van afval, maar ook administratieve zaken zullen in de toekomst steeds makkelijker verwerkt kunnen worden.
  • Voordelen voor het beheer van een smart city: ook het beheer van de stad geniet van veel voordelen. Zo krijgen zijn onwijs veel data en inzicht in hun bewoners, hun gedrag en overige informatie waarmee zij de stad nog efficiënter kunnen maken.

Kanttekening bij Smart City oplossingen

Er is onwijs veel discussie over toepassingen binnen een slimme stad. Inwoners hebben vaak het gevoel dat ze altijd een ‘normale’ oplossingen moeten blijven houden, zodat men zelf de keuze heeft om eventuele data te delen.

Het is dan ook een grote angst van bewoners van een Smart City om straks niet meer heft in eigen handen te hebben en dat veel data waar zij toe verplicht zijn om te delen, tegen hun gebruikt kan gaan worden.