Home » Smart home kennisbank » Smart Assistive Technology

Smart Assistive Technology

Definitie en uitleg | Wat is Smart Assistive Technology?

smart assistive technology uitleg

Smart Assistive Technology is de term die gebruikt wordt bij slimme apparaten en producten die zorgen voor ondersteuning voor met name gehandicapten en ouderen. Een slimme speaker is een goed voorbeeld van Smart Asssistive Technology, waarbij de gebruiker het hele huis kan bedienen met spraakopdrachten zonder hier fysieke handelingen voor uit te hoeven voeren.

robbertRob’s toelichting: het bedienen van apparaten met spraak is hartstikke handig, maar kan ook voor senioren en mindervaliden een uitkomst zijn. Zo hoeven er geen fysieke handelingen meer uitgevoerd te worden voor het aansturen van apparaten. Binnen een smart home zijn er veel zaken die bijdragen aan Smart Assistive Technology. Zo maken we een smart home pas écht waardevol.

Smart home toepassingen met Smart Assistive Technology

Er zijn verschillende smart home producten te benoemen die daadwerkelijk zorgen voor een beter leefbare woning voor ouderen en mindervaliden. Denk bijvoorbeeld aan een slimme speaker, waarmee het licht aan en uit gezet kan worden.

  • Spraakassistenten: een Voice Assistant kan gebruikt worden voor het bedienen van apparaten. Ook kan hiermee gebeld worden en kunnen er zelfs e-mailberichten verstuurd worden.
  • Slimme schakelaars met handgebaren: FIBARO heeft een slimme schakelaar op de markt gebracht die werkt met handgebaren. Zo kunnen apparaten bediend worden met specifieke gebaren, zonder dat hiervoor gesproken hoeft te worden.
  • Automatische handelingen: natuurlijk staat binnen een smart home ook het automatiseren van processen centraal. Komt er iemand binnen, dan zal gelijk het licht aanspringen en thuiskomst scene geactiveerd kunnen worden.

De voordelen van Smart Assistive Technology

Door gebruik te maken van producten die Smart Assistive Technology omarmen, is er sprake van een aantal grote voorbeelden. Denk aan de mogelijkheden die ontstaan voor het opeens wél zelfstandig kunnen wonen.

  • Zelfstandig wonen: waar mindervaliden vaak niet de mogelijkheid kregen om zelfstandig te wonen, kan dit met toepassing van Smart Assistive Technology minder vaak het geval zijn. Denk aan momenten dat de bewoner altijd in contact staat met een verzorger via slimme beveiligingscamera’s of smart speakers.
  • Altijd hulp in de buurt: met een slimme speaker is er altijd hulp in de buurt om acties te ondernemen. Komt er iemand te vallen en kan deze niet zelfstandig opstaan, dan zou een smart speaker in deze situatie aangesproken kunnen worden om hulp in te schakelen.
  • Comfort, gemak en veilig: uiteraard worden de meeste voordelen behaald op het gebied van gemak, veiligheid en comfort. Belt er iemand laat aan bij een seniorenkoppel, dan kunnen zij vanaf de bank bekijken middels een slimme deurbel wie er aanbelt.