Robotica in smart home

robotica uitleg

Bij Robotica staat de toepassing van robots in de samenleving centraal. Robotica is een tak van mechatronica, een technische discipline. De toepassingen van robotica bevinden zich zowel op theoretisch als praktisch gebied. Op dit moment wordt robotica veel toegepast in de techniek en productie. Bij Robotica zijn sensors onmisbaar die een robot op de juiste wijze laat functioneren. Dit wordt sensing genoemd.

Smart home toepassingen met Robotica

Binnen een slimme woning kan is toevoeging van robotica straks niet meer weg te denken. Met robotica nemen robots huishoudelijke taken over en gaan ze zelfstandig aan de slag. Op dit moment zijn er twee goede voorbeelden van robotica in en rondom het huis.

  • Robot grasmaaiers: steeds vaker wordt het gazon netjes gemaaid door een robotmaaier. Deze robotische grasmaaier is in staat om op het juiste moment je complete gazon te maaien en zelfstandig terug te rijden naar het oplaadstation. Door de mogelijkheden om de robotmaaier te koppelen aan andere apparaten, ontstaan er veel comfortabele voordelen in de tuin.
  • Robot stofzuigers: de robotstofzuiger is ook een goed voorbeeld van robotica in een smart home. De robotstofzuigers van iRoomba lichten we graag uit. Dit toonaangevende merk innoveert sterk door met robotica stofzuigers die kamerindelingen herkennen en straks ‘weten’ in welke kamer zij zich begeven.

Sensoren zijn vaak onmisbaar bij diverse toepassingen in een smart home. Zo kan een robotstofzuiger niet van een trap afrijden en wordt de robotmaaier direct uitgeschakeld als deze op zijn zijde komt te liggen of verstrikt raakt.

Overige robotica toepassingen

Robotica in smart home is nog relatief klein. De meeste oplossingen met robots vinden plaats in andere markten. We zetten de voornaamste op een rij.

  • Productie en techniek: robots nemen steeds vaker werkzaamheden uit handen bij productie- en techniekbedrijven. Het welbekende ‘lopende band werk’ kan dan ook prima overgenomen worden door een robot. Ook het verplaatsen en sorteren van pakketten gebeurt steeds vaker met robots. Bekijk onderstaande video die we onlangs voorbij zagen komen voor een blik in een fabriek met een van de nieuwste robottechnologieën.
  • Zorg: ook in de zorg is er steeds vaker sprake van robotica. Er zijn zelfs ontwikkelingen zichtbaar waarbij een robot een mens kan opereren, zonder dat hier een arts bij aanwezig hoeft te zijn. Robotica in mindere mate in de zorg: een robotarm die een arts met een joystick kan bedienen via VR.

De voordelen van Robotica

Robotica kan ontzettend veel voordelen met zich mee brengen. De meest voornaamste voordelen op een rij:

  • Veilig: vaak zijn er verschillende sensoren die een robot veiliger maken. Daarbij kunnen robots onveilig werk uit handen nemen. Denk aan fabrieken waar gewerkt wordt met giftige stoffen of op bepaalde locaties waarin men het risico loopt op lichamelijke ongevallen.
  • Altijd zelfde kwaliteit:  als we even terugblikken naar de robotmaaier, is het gras altijd op de juiste hoogte gemaaid. Bij een robot is er altijd sprake van dezelfde kwaliteit, wat ook ten voordelen kan komen bij productiebedrijven.
  • Niet moe en geen discussie: een robot kan prima 24 uur per dag rondwerken zonder hier, maar over te zeuren. Het is natuurlijk altijd een groot besproken onderwerp: tot welk moment zal de robot onder ons blijven functioneren…

Discussiepunten over Robotica

Niet iedereen is even enthousiast over robotica. Denk aan werknemers van een fabriek, waarbij opeens hun baan overgenomen gaat worden door een robot. Ook worden er vraagtekens gezet bij andere oplossingen waarbij een robot de helpende hand biedt.

Zo zet men veel vraagtekens bij robotica in de zorg. Moet hier niet gewoon een dokter aan te pas komen? Er is al in het nieuws verschenen dat een patiënt via een robot te horen kreeg dat hij ongeneeslijk ziek zou zijn. Met het ontbreken aan sympathie kan robotica hierin nog een zeer slechte keuze zijn.