Pan & Tilt

Pan & Tilt is letterlijk vertaald ‘Draaien en kantelen’ en is een functie die vaak toegepast wordt bij camera’s. De Pan & Tilt functie is steeds vaker mogelijk via een smartphone of tablet, waar met behulp van een applicatie een aangesloten camera gedraaid en gekanteld kan worden. Hiermee kan praktisch een complete kamer in de gaten gehouden worden.

Smart home toepassingen met Pan & Tilt

De Pan & Tilt functie is enkel terug te vinden in smart home apparatuur wat werkt met een camera. Dit zijn niet alleen beveiligingscamera voor binnen en buiten, maar ook bij bijvoorbeeld babyfoons.

  • Slimme IP camera’s: met een slimme beveiligingscamera kun je steeds vaker gebruik maken van Pan & Tilt. Dit hoeft niet via een tastbare joystick, maar kan gewoon via de bijhorende applicatie.
  • Slimme babyfoons: een babykamer 360 graden in de gaten houden? Dat kan met een slimme babyfoon die de mogelijkheid van Pan & Tilt biedt. Je kunt hiermee de camera eenvoudig naar een gewenste hoek draaien of kantelen, om de kleine goed in de gaten te kunnen houden.

Overige toepassingen in de markt

Niet alleen binnen een smart home wordt veelal gebruik gemaakt van Pan & Tilt. Zo maken ook video- en fotografen gebruik van deze techniek.

  • Camerastatieven: voor het juiste plaatje of de beste opnames zijn er speciale camerastatieven met een Pan en Tilt mogelijkheid. Hierbij kan een foto- of videograaf op afstand de camera bijstellen tot het gewenste plaatje.
  • Pan & Tilt motoren: ook voor camera’s zelf zijn er speciale motoren die kunnen draaien en kantelen. Deze motoren worden vaak tussen de camera en een bevestigingspunt geplaatst.

De voordelen van Pan & Tilt

Met een Pan & Tilt mogelijkheid geniet je van enkele voordelen. Je kunt bijvoorbeeld een complete kamer in de gaten houden, maar ook een bepaalde hoek net even wat bijstellen.

  • Bekijk een ruimte 360 graden in de rondte: het grootste voordeel is dat je natuurlijk de complete kamer kunt bekijken. In tegenstelling tot normale camera’s: deze richt je op een specifieke hoek, waarbij er buiten de camera juist zaken kunnen plaatsvinden die jij had willen zien.
  • Bereik ook moeilijke hoeken: dat ene hoekje naast de deur kan nu ook prima in de gaten gehouden worden. Stel dat een potentiële inbreker de camera probeert te ontlopen, kun jij met de Pan & Tilt functie eenvoudig naar dat verborgen hoekje draaien.
  • Laat de camera meedraaien: bij veel camera’s die Pan & Tilt mogelijkheden hebben, zijn ook vaak volg-functies terug te vinden. Gezien de camera rond kan draaien, kan hij zo een ongewenst persoon volgen die zich op jouw gebied bevindt.