Home » Smart home kennisbank » No Frost

No Frost

Definitie en uitleg | Wat is No Frost?

no frost uitleg

No Frost is een technologie waarbij er gebruik gemaakt wordt van een automatische ontdooiing. Met name in vriesvakken en vrieszones bij slimme koelkasten is No Frost terug te vinden, waarbij er geen sprake meer is van ijsvorming. Ontdooien is bij een koelkast met deze technologie niet meer nodig waarbij er ook sprake is voor een energiebesparend effect.

robbert Rob’s toelichting: No Frost is een technologie wat zorgt voor een onwijs groot voordeel op het gebied van koelkasten met een vriesfunctie. Waar je voorheen de koelkast helemaal leeg moest halen om deze periodiek te ontdooien, vanwege ijsvorming, is dit bij No Frost niet nodig. Dankzij de automatische antivries techniek wordt ijsvorming preventief tegengegaan. Ook op het gebied van energie is het een grote plus: het compleet koelen van een ontdooide koelkast kost veel energie.

Artikelen over No Frost

Smart home toepassingen met No Frost

We hebben deze term niet voor niets opgenomen in de smart home kennisbank: we zien het terug bij smart home producten. We zetten de slimme producten op een rij die van deze technologie gebruik maken.

  • Slimme koelkasten: een slimme koelkast heeft vaak de No Frost technologie onder de motorkap. Hiermee hoef je dus nooit meer de koelkast handmatig te ontdooien, wat zorgt voor veel gemak. Het is hierbij belangrijk om te letten op de benamingen van merken: elk merk heeft vaak een eigen naam aan de No Frost technologie gegeven.
  • Vriezers of koelkasten met vriesgedeeltes: niet alleen bij slimme koelkasten zien we de techniek vaak terugkomen. Ook bij standaard vriezers is de ze antivries techniek steeds vaker ingebouwd. Dit kan gaan om zowel losstaande vriezers als ingebouwde vriesvakken bij koelkasten.

Overige toepassingen

Naast de verschillende smart home producten, maken eigenlijk bedrijven al wat langer gebruik van No Frost mogelijkheden. Zo zijn er speciale koelcellen en vrachtwagens waarin ijsvorming onmogelijk is.

  • Koelcellen in supermarkten: met name nieuw verbouwde supermarkten hebben in koelcellen steeds vaker No Frost cellen. Dit zorgt niet alleen voor een betere kwaliteit van het bewaarde voedsel, maar komt ook ten behoeven van de veiligheid van personeel. Denk aan de kans op gladde vloeren wat bij No Frost afneemt.
  • Gekoelde vrachtwagens: er zijn speciale vrachtwagens die trailer hebben die gekoeld blijft. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij voedsel wat vervoerd moet worden. Om te voorkomen dat er sprake kan zijn van vriesvorming op de producten of in de looppaden van de trailer is er vaak No Frost toegepast.

De voordelen van No Frost

  • Nooit meer ontdooien: het grootste voordeel is dat je natuurlijk niet meer de koelkast hoeft te ontdooien. Je hoeft dus niet eerst je complete koelkast leeg te maken, voor je de koelkast af kunt sluiten van het stroom.
  • Beter voor voedselkwaliteit: veel voedsel kan niet tegen ijsvorming. Denk aan spinazie, die na het bevriezen niet meer lekker zal zijn. Bij No Frost heb je hier geen last meer van.
  • Goed voor het milieu: nooit meer ontdooien betekent ook nooit meer de koelkast helemaal af laten koelen en opnieuw aan hoeven zetten. Ook dit is een voordeel voor het milieu.