NFC

Definitie en uitleg | Wat is NFC?

nfc uitleg

NFC staat voor Near Field Communication en is een draadloze verbinding waarmee gegevens uitgewisseld kunnen worden. Het maximale bereik van NFC is 10 centimeter, waarmee de kans op verstoringen en interferentie minimaal is. Met NFC kunnen vertrouwelijke gegevens versleuteld verstuurd worden. In het dagelijks leven wordt er steeds meer gebruik gemaakt van deze draadloze verbinding, waarvan contactloos betalen een goed voorbeeld is.

robbertRob’s toelichting: hoewel de afkorting NFC niet bij iedereen bekend is, maken we er met z’n allen dagelijks gebruik van. Wist je bijvoorbeeld dat contactloos betalen via je pinpas via een ingebouwde NFC chip gaat? Ook in een smart home komt NFC soms om de hoek kijken: zo was Homey ook voorzien van een Near Field Communication chip. Ook kun je zaken als speakers vaak eenvoudig groeperen en koppelen middels NFC.

Smart home toepassingen met NFC

Binnen een smart home wordt er zo nu en dan gebruik gemaakt van het leggen van een draadloze connectie via NFC. Een ingebouwde NFC chip in apparatuur maakt dit mogelijk. Met name de twee volgende producten bieden vaak NFC mogelijkheden:

  • Speakers: het groeperen van meerdere speakers kan in veel gevallen met behulp van NFC. Bij het aanschaffen van een nieuwe speaker ter uitbreiding van een home cinema set, kan deze bijvoorbeeld direct gekoppeld worden door deze in de buurt te houden van een reeds aangesloten speaker.
  • Smart home controllers: ook bij een smart home controller is er vaak een NFC chip onder de motorkap te vinden. Het verbinden van compatibel apparaten is dan onwijs makkelijk: door ze vlakbij de controller te houden worden ze gekoppeld aan het basisstation. Tot voor kort was ook Homey voorzien van een NFC chip, maar deze is sinds de laatste update in 2019 verwijderd.

Overige toepassingen met NFC

Ook buiten een slimme woning om wordt NFC veelal gebruikt. We zetten de twee grootste toepassingen op een rij.

  • Betalen: contactloos betalen in de supermarkt gaat via een ingebouwde NFC chip in de bankpas. In supermarkten wordt het betalen via NFC flink gepromoot, gezien dit het betaalproces aanzienlijk kan versnellen.
  • Persoonlijke spullen terugvinden: ook het lokaliseren van persoonlijke eigendommen kan via een NFC chip. Vaak zijn deze uitgevoerd in zogeheten NFC Tags, die bijvoorbeeld aan een sleutelbos gehangen kunnen worden. Ook smartphones zijn vandaag de dag steeds vaker voorzien van een chip, waarmee de locatie van de telefoon bij diefstal eenvoudig achterhaald kan worden.

De voordelen van NFC

Met name door het korte maximale bereik van NFC van slechts tien centimeter, is het niet alleen veilige manier van draadloos communiceren, maar is de kans op interferentie minimaal. We zetten de grootste voordelen op een rij.

  • Geen kans op verstoring: bij verbindingen als bluetooth is er snel sprake van ruis op de frequentie. Dit komt omdat de bereikafstanden simpelweg groter zijn, waardoor er meerdere apparaten door elkaar kunnen gaan communiceren. Met een maximaal bereik van 10 centimeter hoeft men zich bij een NFC verbinding hierover geen zorgen te maken. Hierbij zou gedacht kunnen worden aan onderscheppingen.
  • Versleuteld versturen: via NFC worden vertrouwelijke gegevens versleuteld verstuurd. Het maken van zo’n verbinding is dus onwijs interessant bij bijvoorbeeld betalingen of het lokaliseren van persoonlijke eigendommen.
  • Makkelijk en snel: het versturen van data gaat over het kleine bereik razendsnel. Geen lange wachttijden voordat gegevens ontvangen zijn, ook dit is een groot voordeel bij onder andere betalingen.

Opmerkingen bij NFC

NFC is een mooie manier om draadloos gegevens te verzenden, maar helaas blijken ook kwaadwilligen hun voordeel uit deze verbinding te willen halen. Zo kan er sprake zijn van contactloos zakkenrollen, waarbij de zakkenroller een ontvanger heeft om contact te maken met de NFC chip in jouw bankpas.

Ook blijft het altijd goed opletten bij contactloos betalen via NFC, omdat gebruikers minder snel naar het te betalen bedrag kijken. Bij het normaal gesproken intoetsen van een pincode, was altijd eerst het te betalen bedrag te zien, wat komt te vervallen met een NFC handeling.