Home » Smart home kennisbank » Multiroom

Multiroom

Definitie en uitleg | Wat is Multiroom?

multiroom uitleg

Multiroom is een techniek waarbij speakers in meerdere kamers met elkaar in verbinding staan en gegroepeerd muziek af kunnen spelen of signalen kunnen doorgeven. Vaak wordt multiroom toegepast bij bluetooth- en smart speakers, waarbij ook spraakboodschappen van kamer naar kamer doorgegeven kan worden.

robbertRob’s toelichting: als je meerdere speakers met elkaar wilt verbinden, is het slim om te letten op de multiroom functie. Hiermee kun je speakers draadloos met elkaar koppelen en gegroepeerd muziek laten afspelen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om enkel muziek in de woonkamer af te spelen. Ook zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld met etenstijd in elke kamer waar een met multiroom gekoppelde speaker staat een spraakboodschap door te geven via een smart speaker.

Smart home toepassingen met Multiroom

Multiroom wordt eigenlijk enkel toegepast bij geluidsapparatuur. Niet alleen bij smart speakers: ook bluetooth speakers hebben steeds vaker de mogelijkheid voor multiroom koppelingen.

  • Smart speakers: de multiroom technologie is vaak onder de motorkap te vinden van een smart speaker. Hierbij kun je meerdere slimme speakers draadloos met elkaar groeperen en deze vervolgens als een groep of individueel laten functioneren. Met een smart speaker heb je tevens de mogelijkheid om een spraakboodschap in alle kamers te laten horen.
  • Bluetooth speakers: niet alleen bij de slimmere speakers wordt multiroom binnen een smart home toegepast. Ook bluetooth modellen kunnen gegroepeerd worden wanneer je er meerdere hebt via deze technologie. Wel altijd goed opletten of desbetreffende speaker deze techniek ook ondersteunt.

De voordelen van Multiroom

Met multiroom geniet je van enkele voordelen: zo hoef je geen eindeloos lange kabels te leggen om speakers met elkaar te verbinden óf hoef je niet alle speakers in de kamer na te lopen om ze uit of aan te zetten.

  • Verbind speakers draadloos: het grootste voordeel is dat je bij multiroom, net als bij WiFi of bluetooth, op een draadloze manier verbinding kunt maken. Hierbij heb je geen last van kabels die de speakers normaal gesproken zou verbinden.
  • Deel boodschap door het hele huis: is het tijd voor eten of kom je net thuis? Deel een spraakboodschap via een slimme speaker, zodat ook iemand op zolder weet wat er gaande is.
  • Bedien speakers gegroepeerd: bij multiroom kun je een groep speakers centraal bedienen. Dit is echt een groot voordeel: laat in een keer alle speakers in het hele huis de muzieklijst afspelen. Liever alleen in de keuken? Dat is natuurlijk ook gewoon mogelijk!