Mesh Netwerk

mesh netwerk uitleg

Een mesh netwerk bestaat uit meerdere nodes, ook wel stations genoemd, die het signaal constant naar minimaal twee ontvangers doorsturen. Doordat het signaal bij een mesh netwerk constant doorgestuurd wordt, is er overal sprake van sterke verbinding. Diverse smart home protocollen werken als mesh netwerk, waarvan Zigbee en Z-Wave twee goede voorbeelden zijn.

Een mesh netwerk binnen een smart home

Als er iets belangrijk is bij een smart home beginnen, is het wel om eerst te zorgen voor een stabiele verbinding. Dit kan perfect met een zogeheten mesh netwerk. Vaak wordt een mesh netwerk gelijk een WiFi Mesh Netwerk genoemd, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Zo is Zigbee of Z-Wave een voorbeeld dat een smart home protocol ook een mesh netwerk kan zijn. De volgende smart home protocollen fungeren ook als mesh netwerk:

  • Zigbee: een goed voorbeeld van Zigbee communicerende apparaten zijn slimme lampen van Philips Hue. De verbinding wordt constant van lamp naar lamp doorgestuurd.
  • Z-Wave: het protocol wat bekend staat om de mesh mogelijkheden is Z-Wave. Denk bijvoorbeeld aan FIBARO apparaten die constant zorgen voor overal een stabiel netwerk.
  • Thread: ook met het wat nieuwe Thread protocol zijn er van mesh mogelijkheden te genieten binnen een smart home.

Apparaten die met elkaar in verbinding staan middels een van bovengenoemde protocollen, sturen het signaal door van apparaat naar apparaat. Hierdoor geniet je overal in huis van een sterke verbinding.

WiFi mesh routers in opkomst

Opvallend is dat steeds meer routers als WiFi Mesh variant aangeboden worden. Zelfs Google heeft pakketten waarmee je het WiFi netwerk binnen een smart home aanzienlijk kunt verbeteren. Bij de keuze voor een WiFi Mesh router is het belangrijk om te letten op de volgende zaken:

  • Het aantal nodes: de totale woonoppervlakte van de woning waar een wifi mesh netwerk gecreëerd dient te worden, is van groot belang bij het bepalen hoeveel nodes er nodig zijn.
  • Strategische plaatsing: het is niet alleen slim om te bedenken hoeveel nodes je nodig hebt, maar ook wat slimme plekken zijn om ze te plaatsen. Wellicht is het signaal op zolder slecht, waar een node op deze verdieping uitkomst kan bieden.

De voordelen van een mesh netwerk

De voordelen van een mesh netwerk zijn meestal een stabiel netwerk en een betere bediening van apparatuur. We zetten ze nog een keer kort op een rij:

  • Altijd stabiel netwerk: doordat nodes op strategische plekken geplaatst worden, kunnen gebruikers zelfs genieten van een stabiel netwerk op plaatsen in de woning waar voorheen geen of een heel slechte verbinding was.
  • Optimale bediening: veel apparaten binnen een smart home communiceren via protocollen. Bij een stabiele en sterke verbinding geniet je met een mesh netwerk van een optimale bediening zonder haperingen.