Home » Smart home kennisbank » Kunstmatige Intelligentie

Kunstmatige Intelligentie

Definitie en uitleg | Wat is kunstmatige intelligentie?

kunstmatige intelligentei uitleg

Kunstmatige intelligentie is een vorm van intelligentie die kunstmatig is gerealiseerd. De motor achter kunstmatige intelligentie is machine learning, een methode waarbij een computer zichzelf zaken aan kan leren op basis van gebruik. Kunstmatige intelligentie is veelal bekend als Artificial Intelligence met de afkorting AI.

robbertRob’s toelichting: een machine die straks slimmer is dan de mens. Hoever is dit nog van ons vandaan? Ik vind AI onwijs interessant, maar heb ook mijn bedenkingen. Niet voor niets zijn grote internationale ondernemers samen een pact gestart om een ‘oorlog tussen de robot en de mens’ te zien te voorkomen. Denk aan personen als Tim Cook (Apple) en Elon Musk (Tesla) die zich hier zorgen over maken.

Smart home toepassingen met Artificial Intelligence 

AI staat echt nog in de kinderschoenen als we inzoomen op smart homes. Er is nog vrij weinig mogelijk met AI bij smart home producten. Toch is er een klein voorbeeld te benoemen.

  • Gebruik van Google: wanneer je in een smart home gebruik maakt van ’s Werelds grootste zoekmachine, Google, is de kans aanwezig dat er gebruik gemaakt wordt van kunstmatige intelligentie. Een goed voorbeeld is het gebruiken van Google Photos. Wanneer jij binnen je eigen foto’s zoekt op bijvoorbeeld ‘Strand’, laat Google van al jouw persoonlijke strandfoto’s zien.

Overige toepassingen met kunstmatige intelligentie

Buiten een smart home wordt er al wat meer gebruik gemaakt van AI. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis, waarbij artificial intelligence een adviserende rol kan gaan spelen.

  • Artificial Intelligence in de zorg: op basis van duizenden onderzoeken en foto’s van bijvoorbeeld ziekten, kan AI inschatten om wat voor ziektebeeld het kan gaan bij een patiënt. Op basis hiervan kan er advies uitrollen op basis van AI.

De bedenkingen bij AI

Bij AI zijn er al snel bedenkingen: wat als een computer straks slimmer is dan de mens? Of wat als er helemaal geen mens meer tussen hoeft te komen: is er dan nog wel persoonlijke contact? Waar is de stop? We zetten de meest besproken bedenkingen van AI op een rij.

  • Computer is straks slimmer dan de mens: het lijkt misschien onwerkelijk als we dit benoemen. Toch is het dichterbij dan je denkt. We geven een voorbeeld. Een computer is in staat om een bekend videospelletje binnen enkele seconden op het allerhoogste niveau uit te spelen, waarbij een mens het record op enkele tientallen minuten had staan. Dit nieuwe record gaat onze pet te boven, iets wat er al op kan wijzen dat een computer stukker slimme dan wij denken.
  • Verantwoordelijkheden van robots/machines: wie is straks verantwoordelijk bij een ongeluk? Denk aan zelf rijdende auto’s van Tesla, waarbij je je handen van het stuur kunt houden. Of New York Pizza, die momenteel een test doet in Amerika bij het bezorgen van pizza’s zonder dat er iemand in de auto zit. Wat als er een ongeluk gebeurd tussen twee zelfrijdende auto’s?