KNX

Definitie en uitleg | Wat is KNX?

knx uitleg

KNX is een communicatieprotocol wat gebruikt kan worden om apparatuur draadloos met elkaar te laten communiceren en processen te automatiseren. Met name in een smart home is KNX interessant vanwege de grote keuzevrijheid door het aantal bedrijven wat gebruik maakt van deze wereldwijd erkende standaard. Door verschillende KNX componenten samen te voegen en deze met elkaar te laten communiceren kan een compleet smart home ingericht worden.

bramBram’s uitleg: KNX is een interessant smart home protocol wat ik steeds vaker tegenkom in geautomatiseerde woningen. Opvallend is het aantal bedrijven wat gebruik heeft gemaakt van KNX als communicatieprotocol. Dit geeft veel keuzevrijheid en is daarbij ook toekomstbestendig. In een smart home waar je alles tot een geheel wilt smeden, is KNX een goede oplossing.

Artikelen over KNX

Smart home toepassingen met KNX

In een smart home wordt KNX steeds populairder. Met name door de mogelijkheden om huishoudelijke processen te automatiseren en het ongelooflijk grote aanbod van verschillende componenten.

  • Woning met spraak bedienen: er zijn ook mogelijkheden om specifieke apparatuur via KNX met spraak aan te sturen. Onlangs deelde het bedrijf nog een prachtige case over een woning die compleet met spraakopdrachten te bedienen is dankzij het protocol. Dankzij ‘Thinka’ worden spraakopdrachten via Amazon Alexa omgezet in KNX commando’s.
  • Complete woning automatiseren: door verschillende KNX ondersteunende componenten samen te voegen, kunnen complete processen in en rondom het huis volledig geautomatiseerd worden.

Overige toepassingen met KNX

Ook buiten slimme woningen wordt er veel gebruik gemaakt van KNX. Zo is bijvoorbeeld de zorg een groot gebruiker van het protocol, evenals de horeca.

  • KNX in de zorg: met name voor senioren kan automatisering van processen in een woning interessant zijn. In veel gevallen is er ook bij het verbeteren van woningen voor 55-plussers gebruik gemaakt van KNX om de woning veiliger en comfortabeler te maken.
  • KNX in de horeca: in horecabedrijven werkt vaak veel personeel wat niet altijd weet hoe de verlichting op de juiste wijze ingesteld moet staan of wat de gewenste volume is van geluidsapparatuur. Dankzij KNX kan elke werknemer na het openen met een druk op de knop het complete restaurant in de gewenste sfeer brengen.
  • KNX in onderwijs: ook voor onderwijsinstellingen en schoolgebouwen biedt KNX uitkomsten. Zo kunnen complete gebouwen geautomatiseerd worden. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan slimme verlichting en zonwering.

De voordelen van KNX

Het communicatieprotocol heeft wat opvallende en unieke voordelen. Zo zijn er ontzettend veel bedrijven die KNX in hun apparatuur verwerkt hebben, wat zorgt voor veel keuzevrijheid bij afnemers.

  • Veel mogelijkheden: opd dit moment hebben meer dan 370 bedrijven KNX componenten ingebouwd in hun apparatuur. Hiermee is het onderling leggen van een KNX verbinding mogelijk met een groot aanbod van verschillende soorten apparaten. De aanbieder is dus niet belangrijk.
  • Toekomstbestendig: mede door de grote vrije keuze uit apparaten die werken via KNX, is het protocol toekomstbestendig.
  • Goed voor installateurs: voor domotica installateurs is KNX ook een groot voordeel. Met verschillende componenten kunnen zij een compleet smart home vormgeven van a tot z.