IP Certificering

De IP Certificering is een aanduiding van de bescherming van een elektronisch apparaat. De IP Certificering bestaat uit twee cijfers: het eerste cijfer geeft aan hoe in hoeverre het product bestand is tegen voorwerpen van buitenaf en het tweede cijfer geeft de vochtbestendigheid aan. Bij elektronische apparaten voor buiten wordt er altijd een IP certificering meegegeven, waarbij het voor de koper belangrijk is om hier op te letten.

Smart home toepassingen waar IP Certificering belangrijk is

Het gaat met name om producten die buiten een smart home geplaatst worden. Hierbij kan gedacht worden aan beveiligingsapparatuur of in vormen van verlichting. We zetten de smart home toepassingen waarbij de IP Certificering belangrijk is op een rij.

  • Slimme lampen voor buiten: buitenlampen zullen tegen een regenbui of zelfs een storm moeten kunnen. Slim om te letten op de IP Certificering. Ook op stoffige (zanderige) gebieden is het slim om te letten op het eerste cijfer. Er zijn diverse niveaus van IP levels, waarbij een lamp het prima kan blijven doen onder een afdakje, hoewel deze in de volle buitenlucht het geen week volhoudt. Bij slimme buitenverlichting is een certificering van 44IP minimaal.
  • Buiten beveiligingscamera’s: ook camera’s die buiten geplaatst kunnen worden hebben altijd een IP niveau bij de productomschrijving gecommuniceerd. Het is slim om goed te letten op de waterbestendigheid van de slimme beveiligingscamera, maar ook op de bescherming van voorwerpen van buitenaf (eerste cijfer van de certificering).

Niveau-bepaling van IP Certificering

Elk van de cijfers bij een IP Certificering is een ‘niveau’ van bestendigheid. In onderstaand overzicht hebben wij de verschillende niveaus uitgeschreven, zodat je een goed beeld krijgt wat een specifieke IP Code inhoudt op het gebied van bescherming.

IP CERTIFICERING-NIVEAUBETEKENIS EERSTE IP CIJFERBETEKENIS TWEEDE IP CIJFER
IP-Waarde: 0Het product laat alle voorwerpen doorHet product is niet bestand tegen vocht
IP-Waarde: 1Het product is beschermt tegen producten vanaf 5 centimeterHet product is spat waterdicht
IP-Waarde: 2Het product is beschermt tegen producten vanaf 1,2 centimeterHet product kan tegen regendruppels
IP-Waarde: 3Het product is beschermt tegen producten vanaf 0,25 centimeterHet product kan tegen een regenbui
IP-Waarde: 4Het product is beschermt tegen producten vanaf 0,1 centimeterHet product is vanaf alle kanten beschermt tegen water
IP-Waarde: 5Het product is beschermt tegen zand- en stofdeeltjesHet product is beschermt tegen een lage spuitdruk
IP-Waarde: 6Het product is 100% beschermt tegen alle deeltjesHet product is beschermt tegen een hoge spuitdruk
IP-Waarde: 7Komt niet voorHet product kan 1 meter onder water gehouden worden
IP-Waarde: 8Komt niet voorHet product is volledig waterdicht