Internet of Things

Internet of Things is een benaming voor het verbinden van apparaten die over het internet gegevens delen of uitwisselen. Met name smart home artikelen zijn gemaakt om met andere apparaten verbonden kunnen worden, waarna deze op elkaar kunnen reageren door het doorsturen van data. Vaak wordt Internet of Things als afkorting IoT gebruikt.

Smart home toepassingen met Internet of Things (IoT)

Bij Internet of Things communiceren veelal sensoren met actoren met elkaar via het internet. Ook het bedienen van apparaten middels een smartphone zijn voorbeelden van IoT situaties. We zetten enkele voorbeelden van smart home toepassingen op een rij.

  • Apparaten bedienen met spraak: je kunt in een smart home apparaten met spraak bedienen middels een smart speaker. Alleen mogelijk doordat apparaten op het web communiceren en draadloos met elkaar in verbinding staan.
  • Scenario’s met sensoren/actoren: het beste voorbeeld van IoT is in vorm van sensoren en actoren. Gaat een deur open en geeft de deursensor een seintje aan slimme verlichting die gaat knipperen? Een goed voorbeeld van Internet of Things!
  • Op afstand huis in de gaten houden: een slimme beveiligingscamera wordt ook wel een IP camera genoemd, doordat deze via het internet te bereiken is. Je kunt met dit type camera’s op afstand meekijken via internet.

De voordelen van IoT

Bij toepassingen met IoT kun je genieten van heel veel voordelen. Zo kun je niet alleen complete processen in een smart home automatiseren: ook zijn er veel gemakkelijke voordelen te behalen.

  • Automatisering is mogelijk: doordat apparaten met elkaar kunnen communiceren via internet bij Internet of Things, kun je complete processen automatiseren en heb je er zelf geen omkijken meer naar.
  • Op afstand toegang tot apparaten: wanneer je toegang tot het internet hebt, kun je vaak praktisch overal ter wereld toegang krijgen tot op het web aangesloten apparatuur
  • Meer inzicht en makkelijk monitoren: laten we hiervoor het voorbeeld van een slimme stekker gebruiken. Doordat deze in verbinding staat met je smartphone en een indicatie geeft van stroomverbruik, heb je meer inzicht dan normale stekkers.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *