Home Automation

Home Automation is de Engelse vertaling voor huisautomatisering en staat voor het automatiseren van processen in het huis. Bij huisautomatisering worden er verschillende ‘slimme’ huishoudelijke apparaten met elkaar verbonden. Hiervoor dienen de apparaten gekoppeld te worden, wat mogelijk is wanneer deze communiceren op dezelfde frequentie, ook wel een smart home protocol genoemd. Vaak wordt er bij home automation gebruik gemaakt van diverse sensoren die een reactie in gang zetten. Een voorbeeld hiervan is een slimme thermostaat die een bepaalde temperatuur meet, waarna automatisch de luchtventilatie gestart wordt.

Home Automation toepassingen binnen een smart home

Bij Home Automation is er sprake van compleet geautomatiseerde processen binnen en rondom het huis. Iets wat een smart home juist slim maakt. We zettend e voornaamste toepassingen op een rij.

  • Lampen reageren op zaken: je kunt met home automation slimme verlichting laten communiceren met specifieke sensoren. Denk aan een deursensor die opmerkt dat een deur geopend wordt, zodat de lamp in de hal gelijk aanspringt.
  • Robotmaaier en smart weerstation: wanneer het meerdere dagen geregend heeft, kan het maaien van het gras niet slim zijn. Door een robotmaaier te koppelen met een weerstation kan er met behulp van Home Automation enkele dagen gewacht worden, alvorens er gemaaid gaat worden.
  • Complete scenes: een van de grootste toepassingen vindt vorm in scenes. Kom je thuis? Activeer dan een specifieke ’thuiskomst’ scene, waarbij alle lampen aanspringen en je favoriete muzieklijst op Spotify uit een smart speaker te horen is (op het juiste volume).

Voordelen van Home Automation

Bij huisautomatisering zijn er tal van voordelen op te noemen. Echter vinden ze allemaal plaats in een meer overkoepelend voordeel, denk aan veiligheid en beveiliging. We zetten de drie grootste positieve pijlers van Home Automation op een rij.

  • Veilig: er kan met behulp van huisautomatisering een groot voordeel behaald worden op het gebied van veiligheid. Denk aan een rookmelder die afgaat, waarna direct de lampen aanspringen en de rolluiken eventueel geopend worden.
  • Gemak: veel huishoudelijke taken kunnen met behulp van home automation uit handen genomen worden. Vaak hoeft men geen zorgen meer te maken over het vergeten van zaken, gezien veel geautomatiseerd is.
  • Beveiliging: huisautomatisering kan ook veel punten scoren op het gebied van beveiliging. Denk aan een het opmerken van een geluid met een beveiligingscamera, waarna direct de lampen aanspringen en er een noodsignaal te horen is.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *