Geofencing

Geofencing is een technologie waarbij er met geografische gegevens een gebied afgebakend wordt. Met name bij apparaten als slimme thermostaten en deurbellen wordt gebruik gemaakt van deze technologie. Vaak wordt een gebruiker van deze slimme apparatuur gelokaliseerd via een smartphone en kunnen er specifieke acties ondernomen worden op basis van deze informatie.

Smart home toepassingen met Geofencing

Er zijn steeds meer smart home producten te ontdekken die werken met geofencing. De volgende producten zijn in veel gevallen voorzien van deze technologie.

  • Slimme thermostaten: dankzij geofencing kan een slimme thermostaat actie ondernemen als jij van huis bent. Ben jij buiten een bepaalde straal rondom jouw huis, dan zal de verwarming automatisch uitgaan. Wanneer je weer in de buurt komt kan de slimme thermostaat alvast beginnen met het verwarmen tot de juiste temperatuur.
  • Slimme deursloten: ook een slim deurslot is steeds vaker voorzien van geofencing. Dit kan ontzettend handig zijn als je met een boodschappentas het tuinpad op komt lopen. De deur zal namelijk automatisch ontgrendelen. Ook voor AirBnB eigenaar kunnen slimme deursloten enorm handig zijn, waarbij personen die tijdelijk toegang krijgen geen sleutel nodig hebben om de deur te openen.

Overige toepassingen

Ook buiten de smart home wereld wordt er volop gebruik gemaakt van geofencing. Wat dacht je bijvoorbeeld van een logistiek bedrijf die precies kan zien waar hun vrachtwagens rijden? Of gepersonaliseerde reclame op basis van jouw locatie?

  • Lokalisatie van kinderen: om te voorkomen dat kinderen zoek raken in groot publiek of in onbekende omgevingen, wordt er vaak gebruik gemaakt van geofencing.
  • Uitsluiten van diensten: bij bedrijven en kantoren kunnen specifieke diensten geblocked worden op devices van medewerkers of bezoekers. Ook dit kan met behulp van geofencing.
  • Vervoer volgen: zowel logistieke bedrijven als verhuurbedrijven maken veelal gebruik van deze technologie. Zo kunnen voertuigen gevolgd worden en is het duidelijk waar deze zich bevinden.

De voordelen van geofencing

  • Snel iets terugvinden: of het nu gaat om je sleutelbos, je smartphone of nog belangerijker, je kinderen. Met geofencing kun je snel specifieke lokaliseren.
  • Energiebesparend effect: met name in een smart home is er met geofencing al snel sprake van een energiebesparend effect. Je verwarming staat niet voor niets aan.
  • Veilig en beveiligd: een slim deurslot sluit automatisch de deur af als jij van huis gaat. Op die manier ben je verzekerd van een afgesloten huis en vergeet je nooit meer de deur dicht te doen.