Home » Smart home kennisbank » End to End encryptie

End to End encryptie

Definitie en uitleg | Wat is End to End encryptie?

end to end encryptie uitleg

End to End encryptie is het versleuteld versturen van data naar een ontvanger. Alleen de zender en de ontvanger kunnen het versleutelde data lezen. Ook de server waarover de data verstuurd wordt heeft geen inzicht in de data. End to End encryptie wordt ook wel End to End versleuteling genoemd en wordt veelal toegepast bij privacy gevoelige data. Hierbij kan gedacht worden aan persoonlijke berichten via chat-diensten als WhatsApp.

bramBram’s toelichting: even een bericht versturen via WhatsApp gaat altijd via een End to End encryptie. Wel zo fijn dat je weet dat niemand anders jouw berichten kan onderscheppen of lezen. Waarschijnlijk heb je bij WhatsApp wel eens de melding gehad bij het starten van een nieuw gesprek dat er sprake is van een versleuteling. Deze dus!

Smart home toepassingen die End to End versleuteld zijn

Bij een smart home is het belangrijk om je in te lezen op het gebied van smart home privacy. Met andere woorden: weet wat er gedeeld wordt en in hoeverre een product jouw data of informatie beschermt. Met name bij beveiligingsproducten is er veelal sprake van een End to End encryptie.

  • Slimme deursloten: een slim deurslot heeft vaak tal van data wat over een server verstuurd wordt. Denk aan codes, momenten van openen of zaken als geofencing. Bij een slim deurslot wordt er gelukkig steeds vaker gebruik gemaakt van de End to End versleuteling.

Overige toepassingen met deze vorm van encryptie

Ook buiten een smart home om wordt de versleuteling volop gebruikt. We zetten de belangrijkste toepassingen op een rij.

  • Chatdiensten: hierbij is WhatsApp misschien wel het beste voorbeeld. Wanneer jij een tekstbericht verstuurd naar een vriend of vriendin, is hij of zij de enige die het bericht pas weer kan lezen als deze ontvangen is. Het bericht wordt versleuteld verstuurd en ook de server van bijvoorbeeld Facebook (het bedrijf achter WhatsApp) heeft geen toegang tot de inhoud.
  • Internet bankieren: ook bij internetbankieren is er sprake van deze manier van versleuteling. Hierbij kan het gaan om bankzaken, berichten en/of overboekingen.

De voordelen van End to End Encryptie

Het moge duidelijk zijn dat de meeste voordelen van deze versleuteling liggen bij op het gebied van privacy en data.

  • Veilig versturen: dankzij de versleuteling worden de berichten en/of databestanden veilig verstuurd en is de kans op een onderschepping van de inhoud minimaal.
  • Top voor privacy: je hoeft niet bang te zijn dat een bedrijf aan de haal gaat met de door jou gestuurde informatie.