Domotica wordt ook wel Domotis genoemd en wordt met name gebruikt bij huis automatisering. Het woord domotica is een combinatie van de woorden ‘domus’ en ’telematica’. Domus is de Latijnse vertaling voor woning en telematica is de combinatie van telecommunicatie en informatica. Binnen een smart home kan er sprake zijn van een domotica systeem. Eigenlijk is een smart home dus de overkoepelende factor, waarbij domocita een onderdeel kan zijn. Voorbeelden van domotica systemen op het gebied van smart home zijn Google Home of Amazon Alexa.
Domotica toepassingen in een smart home
Binnen een smart home is domotica niet meer weg te denken. Het automatiseren van complete processen in en rondom het huis kan wanneer apparaten op het zelfde domotica platform werken, ook wel een smart home systemen genoemd. Bekijk enkele voorbeelden van geautomatiseerde domotica scenario’s.
- Slimme rolluiken openen bij rookmelding: door een slimme rookmelder te koppelen aan slimme rolluiken, ontstaat er een compleet geautomatiseerd proces. De rolluiken gaan open zodra de rookmelder rook gedetecteerd.
- Alle lampen uit zodra je de deur uitstapt: vaak kan domotica ook op geografisch niveau plaatsvinden. Dit gaat met behulp van geofencing, waarbij er acties geactiveerd worden op basis van locatie. Zo kunnen bijvoorbeeld alle lampen uitgezet worden, zodra jij je tuin uitloopt.
- De lampen gaan schijnen zodra de zon ondergaat: met slimme verlichting van merken als Philips Hue kunnen er automatische acties plaatsvinden op basis van de stand van de zon. Gaat deze onder, dan gaan de lampen aan.
Overige toepassingen van domotica
Niet alleen binnen een woning of appartement wordt er veelal gebruik gemaakt van domotica oplossingen. Zo zijn er ook toepassingen in de zorg en bij kantoorgebouwen.
- Domotica in de zorg: in de zorg wordt ook veelal gebruik gemaakt van domotica oplossingen. Een goed voorbeeld hiervan zijn alarmknoppen waarmee automatische scenes geactiveerd worden of slimme sensoren.
- Domotica op kantoor: op kantoor zijn vaak rolluiken en verlichting in vorm van domotica geautomatiseerd. Bij een groot kantoor heeft dit vaak ook een positieve impact op het energieverbruik.
Ook voor senioren biedt domotica uitkomsten. De mogelijkheden van domotica voor senioren vinden met name plaats op het gebied van veiligheid, comfort en hulp.
De voordelen van Domotica
Bij domotica staan vier grote voordelen centraal. Met name door het koppelen van apparatuur en het automatiseren van processen zijn hierin doorslaggevend. We zetten de vier grootste voordelen van domotica op een rij.
- Gemak: door domotica toe te passen is er vaak sprake van veel gemak. Veel standaard zaken kunnen geautomatiseerd worden, waardoor hier vaak niet meer naar om gekeken hoeft te worden.
- Comfort: ook zijn er veel comfortabele voordelen te behalen met domotica. Denk aan het niet meer handmatig hoeven verstellen van de rolluiken uit het eerdere voorbeeld.
- Veiligheid & Beveiliging: op het gebied van veiligheid scoort domotica ook vaak de nodige punten. Zo kunnen er complete beveiliging scenario’s geactiveerd worden bij het verlaten van het huis.
- Duurzaam: door zaken als een slimme thermostaat of radiatorknoppen te integreren binnen domotica platformen, kunnen er ook duurzame voordelen behaald worden. In sommige gevallen kan dit tot wel 30% besparen op het totale energieverbruik.