Bridge – Onmisbaar in een smart home?

bridge uitleg

Een bridge is een brug van smart home apparatuur naar het wifi netwerk en maakt het mogelijk om apparaten met een smartphone te bedienen. Een bridge wordt via ethernet gekoppeld aan een wifi router, waarbij de smart home apparaat door een smart home protocol in verbinding staan met de bridge. Met name bij slimme verlichting is een bridge noodzakelijk, waarbij lampen gegroepeerd bediend kunnen worden. Bijna elk merk heeft zijn eigen bridge, maar diverse slimme lampen zijn vaak ook compatibel met andere bridges.

Smart home toepassingen met een bridge

Er zijn tal van smart home producten te benoemen die enkel functioneel zijn met tussenkomst van een bridge. Vaak zijn deze slimme producten niet te bedienen via je smartphone of tablet zonder bridge of kunnen ze niet gegroepeerd of gekoppeld worden met andere apparaten. Met name de volgende producten werken met tussenkomst van een bridge:

  • Slimme verlichting: een slimme lamp kan pas bediend worden via je smartphone als deze verbonden is met een bridge. Bijvoorbeeld slimme verlichting van Philips Hue, die gekoppeld dienen te worden met de speciale Hue Bridge, alvorens deze optimaal te gebruiken zijn.
  • Slimme deursloten: ook slimme deursloten zijn vaak voorzien van een bridge. Het is altijd belangrijk om hier op te letten bij het kopen van een deurslot: zonder bridge is deze simpelweg niet te gebruiken.
  • Slimme beveiligingssystemen: ook slimme apparaten op het gebied van beveiliging worden vaak niet rechtstreeks aangesloten op het wifi netwerk. Vaak kunnen de verschillende componenten pas met elkaar communiceren als ze allen aangesloten zijn via een bijhorende bridge.

De voordelen van gebruik van een bridge

Bij het gebruiken van een bridge geniet je van diverse voordelen. Eigenlijk zijn deze voordelen ‘normale’ functionaliteiten van slimme producten. We zetten ze op een rij.

  • Apparaten bedienen met smartphone: een slimme lamp wil je natuurlijk middels je smartphone of tablet kunnen aansturen. Iets wat vaak alleen mogelijk is wanneer je een bridge tussen je WiFi netwerk en je lampen plaatst. Je smartphone maakt verbinding met de lampen via het wifi netwerk, wat het signaal doorstuurt via de bridge over bijvoorbeeld Zigbee.
  • Koppelen en groeperen van producten: in een smart home bereik je pas de meeste voordelen wanneer je apparaten met elkaar laat communiceren. Hierin is een bridge noodzakelijk.
  • Veiliger voor je netwerk: wanneer ‘onveilige’ apparaten zomaar op je wifi netwerk aangesloten worden, kan dit de veiligheid in gevaar brengen van je netwerk. Hou er rekening mee dat je je netwerk gebruikt voor zaken als internetbankieren en bedenk dan nog eens of je wel echt die goedkope slimme stekker die via wifi communiceert, wilt kopen.
  • Stabielere wifi verbinding: apparaten volop aansluiten op het wifi netwerk zou al snel kunnen zorgen voor een ruis op de frequentie, ook wel interferentie genoemd. Met tussenkomst van een bridge wordt dit voorkomen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *