Home » Smart home kennisbank » Bluetooth

Bluetooth

Definitie en uitleg | Wat is Bluetooth?

bluetooth uitleg

Bluetooth is een draadloze radioverbinding (2.4GHz) tussen meerdere apparaten op een korte afstand. Bluetooth is een Point to Multipoint verbinding, waarbij er sprake kan zijn van meerdere ontvangers. De techniek van Bluetooth is ontwikkeld door de Nederlander Jaap Haartsen, in opdracht van het Zweedse Ericsson.

robbertRob’s toelichting: Bluetooth is niet meer weg te denken bij de soorten draadloze verbindingen waar we zo nu en dan gebruik van maken. Voor het koppelen van speakers (denk dus aan de Bluetooth speakers) aan en telefoon kun je eenvoudig gebruik maken van deze open standaard voor draadloze verbindingen. Er zijn veel nieuwe Bluetooth versies op de markt verschenen, waarvan Bluetooth Low Energy (5) de meest nieuwe is!

Smart home toepassingen met Bluetooth

Bluetooth is uit geen huishouden meer weg te denken. Ook binnen een smart home wordt er nog veel gebruik gemaakt van deze manier van draadloos verbinden. Hoewel men vaak gelijk denkt aan speakers, zijn er nog meer smart home producten die werken via bluetooth.

• Speakers: diverse speakers ondersteunen bluetooth. Hierbij kan gedacht worden aan bluetooth speakers voor onder de douche, maar ook de welbekende slimme speakers in een smart home. Er kan eenvoudig muziek gestreamd worden vanaf een smartphone of tablet.
  • Weegschalen: ook een slimme weegschaal heeft vandaag de dag steeds vaker bluetooth ondersteuning. Hierbij kunnen specifieke metingen of gegevens doorgestuurd worden naar een met bluetooth gekoppelde smartphone of tablet.
  • Thermometers: evenals slimme weegschalen biedt een slimme thermometer vaak de mogelijkheid om lichaamstemperaturen door te sturen via bluetooth naar een smartphone. Dit kan met name handig zijn bij het monitoren en analyseren van gegevens op een langer termijn.

De voordelen van Bluetooth

Veel apparaten ondersteunen bluetooth, waardoor de kans groot is dat jij vaak je smartphone makkelijk kunt koppelen. We zetten deze en de voornaamste voordelen van bluetooth op een rij.

• Draadloos: met bluetooth is er geen sprake van een bekabelde verbinding. Je kunt draadloos verbinden, waardoor er geen specifieke kabels nodig zijn om een koppeling te hoeven maken.
  • Steeds langere afstand: bluetooth wordt constant doorontwikkeld, waarbij ook de afstand van de mogelijke verbinding steeds verlengt wordt. Op dit moment is de afstand rond de 15 meter gemiddeld binnenshuis.
  • Steeds energiezuiniger: met de nieuwste variant, Bluetooth Low Energy, maakt een bluetooth verbinding ook steeds minder gebruik van energie. Dit komt ten voordelen in een smart home, waarbij vaak apparaten werken op batterijen.