868 MHz protocol

868 MHz is een frequentie waarop een aantal draadloze domoticaprotocollen zoals Klik aan Klik Uit, Zigbee en z-wave werken. Snelheden tot 100kbit/s zijn mogelijk op 868 MHz terwijl het bereik slechts zo’n 30 meter bedraagt.

868 MHz

Van 433 MHz naar 868 MHz

Door gebruik van mesh wordt dit bereik vergroot. Deze ISM band is gratis te gebruiken, maar is zonder toezicht. Voorheen werd 433 MHZ Vaak gebruikt maar deze frequentie is steeds voller geworden waardoor men is uitgeweken naar de 868 MHz frequentie.

De frequentie wordt gebruikt voor industriële, wetenschappelijke en medische toepassingen.  Het gebruik is daarom erg divers.

Toepassingen: Behalve voor domotica wordt het ook gebruikt voor remote sensing, beveiliging, speelgoed en weerstations.

Jamming op 868 MHz

Jamming is het verstoren van radio signalen, met jamming zou het mogelijk zijn om signalen van draadloze alarmsystemen te blokkeren. Dit is in de praktijk gelukkig vrijwel onmogelijk. De draagbare jammers hebben een bereik van 15 meter terwijl 868 MHz een bereik van 30 meter heeft. Het is vrijwel onmogelijk om dit soort systemen goed te verstoren en daarom wordt 868 MHz als een veilige frequentie gezien voor beveiliging. 

433 MHz protocol

Op zichzelf niet echt een protocol. Veel apparaten met laag zendvermogen gebruiken de 433Mhz frequentieband. Ze maken op deze frequentie vaak gebruik van hun eigen communicatieprotocol, bepaald door de fabrikant. Denk hierbij aan AM-modulatie en on-off keying.

Digitale gegevens worden verzonden door middel van een draaggolf. De protocollen zijn zeer eenvoudig van aard omdat er geen tweeweg communicatie mogelijk is, en ook encryptie ontbreekt.

433 MHz vs 868 MHz

Zowel 433 als 868 MHz kan communiceren met tal van draadloze apparaten van een groot aantal verschillende merken. Omdat de communicatiestandaarden relatief oud zijn, zijn er veel apparaten die 433 MHz gebruiken, vooral de meer betaalbare apparaten. Bekende merken op 433 MHz-technologie zijn KlikAanKlikUit en Somfy.

Toepassingen: weerstations, drones, garagedeuropeners, hoofdtelefoons, dimmers en afstandsbedieningen van speelgoed.