iPad aansluiten op TV

ipad aansluiten op tv

▲ iPad ter illustratie © Pixabay

Als je in het bezit bent van een iPad kun je al snel de wens hebben om deze aan te sluiten of te koppelen aan andere apparaten binnen je woning. Niet alleen voor het streamen van muziek kan het interessant zijn: ook om bijvoorbeeld je iPad op een groot TV scherm te kunnen bedienen is in veel gevallen gewenst.

De laatste tijd krijg ik dan ook veel vragen over de mogelijkheden om een iPad op de televisie aan te sluiten. Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb maar liefst 4 mogelijkheden ontdekt voor je iPad aansluiten op TV. In deze blog zet ik ze allemaal op een rij en vertel ik precies hoe het aansluiten werkt en wat je hiervoor nodig hebt.

Mogelijke aansluitingen:

Navigeer direct naar een mogelijkheid voor het aansluiten van je iPad op de TV die jij wenst.

Geen idee waarom je eigenlijk een aansluiting zou willen maken met je iPad en je televisie? Bekijk dan eerst een aantal redenen waarom dit interessant zou zijn.

chromecast met google tv

Chromecast met Google TV

Eindelijk is de nieuwe Chromecast met Google Tv ook te koop in Nederland. Met deze nieuwe Chromecast kun je ook gebruik maken van de nieuwe interface en heb je geen smartphone nodig om te streamen.

iPad aansluiten op TV via Google Chromecast

Zoals je wellicht van mij gewend bent heb ik een hekel aan rondslingerende kabels. Heb je net een mooie smart TV tegen de muur gehangen en kabels weggewerkt met een kabelgootje, wil je natuurlijk niet opnieuw een kabel gebruiken bij het aansluiten van je iPad op je TV. Een goede mogelijkheid is om dan Google Chromecast te gebruiken!

Google Chromecast is een media streamer, waarbij je draadloos bestanden kunt streamen. Wanneer jij Google Chromecast via de HDMI-poort aansluit op je TV kun je een verbinding maken met je iPad en zaken als muziek of Netflix eenvoudig naar streamen.

chromecast v3

Google Chromecast 3

Via Google Chromecast kun je heel makkelijk een draadloze aansluiting maken met je iPad en je TV. Dit is niet alleen voor je iPad handig, maar ook voor zaken als smart speakers of smartphones. De Google Chromecast 3 is de nieuwste variant.

Stappenplan aansluiten via Google Chromecast

Om de iPad te kunnen verbinden met je televisie, dien je een TV te hebben met een open HDMI poort en natuurlijk de Google Chromecast zelf. Volg onderstaande stappen om de koppeling te maken.

 1. Sluit de Google Chromecast aan op een open HDMI poort in je TV
 2. Volg de stappen om Chromecast succesvol te installeren
 3. Zorg ervoor dat je iPad op hetzelfde WiFi netwerk is aangesloten als de geïnstalleerde Google Chromecast
 4. Bij het gebruiken van een specifieke applicatie als Netflix of YouTube ontdek je nu een streaming icoon. Wanneer je hier op klikt wordt het beeld en geluid direct draadloos gestreamd naar je televisie.

wat kun je met een chromecast

Maak een draadloze iPad verbinding met je TV via Google Chromecast!

iPad aansluiten op TV met Apple TV

Er is nog een manier om draadloos een verbinding te maken met je iPad en de smart TV. Dit kan via Apple TV, een apparaat waarmee je toegang krijgt tot verschillende applicaties van Apple waaronder Netflix en Spotify. Dit is met name een interessante mogelijkheid als jij een televisie in huis hebt staan wat geen smart TV is.

Zoals je wellicht weet kun je via Apple AirPlay eenvoudig bestanden streamen naar aangesloten apparaten die op hetzelfde WiFi netwerk zijn aangesloten. Dit werkt exact hetzelfde bij het aansluiten van je iPad op je televisie met behulp van Apple TV. Een mooie mogelijkheid van Apple TV is ook dat je de mogelijkheid hebt om je gehele iPad scherm te delen of simpelweg een specifieke app die je op dat moment aan het gebruiken bent!

apple tv

Apple TV 4K

Met Apple Tv 4K kun je 4k beelden streamen van je iPad op je televisie. Dat kan draadloos met de Apple TV 4k! Tevens handig voor al je Apple apparaten als iPhones en Macbooks.

Stappenplan aansluiting via Apple TV

Wanneer je de iPad aan wilt sluiten op je TV via Apple TV zijn er enkele stappen die je dient te nemen. Deze zijn onwijs simpel, gezien er sprake is van Screen Mirroring (het scherm van de iPad wordt simpelweg compleet gekopieerd naar je TV). Volg onderstaande stappen.

 1. Sluit Apple TV aan op je TV volgens de installatieprocedure
 2. Ga op je iPad naar het bedieningsscherm (van beneden naar boven swipen onderaan je scherm)
 3. Klik in het bedieningsscherm op AirPlay
 4. Nu zie je mogelijkheden om het scherm van je iPad te delen, kies hier voor Apple TV
 5. Schuif nu het knopje ‘Mirroring’ aan

Je iPad scherm zal nu zichtbaar zijn op je smart TV. Leuk weetje: zelfs als je je iPad draait zal het scherm van je TV meegedraaid gevuld worden.

iPad aansluiten op televisie via HDMI

Als je niet in het bezit bent van een Google Chromecast of Apple TV en niet zit te wachten op extra uitgaven, is er ook gewoon nog de mogelijkheid om de iPad aan te sluiten via een HDMI kabel. Echter maak je dus geen draadloze verbinding en is de kans van een rommelig aanzicht met kabels weer aanwezig.

De iPad zelf, ongeacht welk model, heeft geen HDMI-poort. Je dient hiervoor dus gebruik te maken van een speciale HDMI-adapter die je aan kunt sluiten op de lightning ingang van de iPad. Heb jij een oudere iPad die niet voorzien is van zo’n lightning ingang, dan heb je er een nodig die nog aangesloten kan worden op de 30 pin connector (de brede aansluiting). Echter, denk ik dat dit niet zo vaak meer het geval zal zijn, gezien ik zelf afgelopen weekend merkte dat Netflix niet meer bijgewerkt kan worden voor oudere modellen (doei iPad Mini!).

lightning hdmi adapter

Apple Lightning Digital AV Adapter

De Apple Lightning Digital AV Adapter kun je aansluiten op de Lightning ingang van je iPad en vervolgens via HDMI verbinden met je TV. Door de extra Lightning poort kun je je iPad ook gelijk opladen.

Stappenplan iPad verbinden via HDMI adapter

De stappen om een koppeling te maken met je iPad en je TV via een HDMI adapter zijn kinderlijk eenvoudig. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat je ook een HDMI kabel nodig hebt én natuurlijk een open poort in je TV.

 1. Sluit de HDMI adapter aan op je iPad middels de lightning aansluiting
 2. Koppel een HDMI kabel in de adapter en sluit deze kabel ook aan in de open HDMI poort in je TV
 3. Selecteer op je televisie het juiste HDMI kanaal en de aansluiting is gemaakt

Je zult merken dat je iPad wel razendsnel energie zal gebruiken. Gelukkig is er bij HDMI adapters (let hier wel altijd op!) vaak de mogelijkheid om je oplader er direct op aan te sluiten. Hiermee laadt de iPad op terwijl deze aangesloten is op je TV. Sluit simpelweg de oplaadkabel aan op de open poort in de adapter, waarna je iPad tijdens de aansluiting voorzien blijft van stroom.

iPad aansluiten via VGA op je TV

De laatste mogelijkheid die ik met je wil delen om je iPad te verbinden met een televisie is via een VGA kabel. Zelf maak ik zo nu en dan gebruik van deze mogelijkheid, gezien ik ook een computerscherm heb die niet voorzien is van een HDMI aansluiting. Als jouw TV ook voorzien is van een VGA aansluiting is dit een mooiere oplossing, gezien je met een adapter met twee verschillende schermen aansluitingen kunt maken. Er is echter wel een nadeel te benoemen: via VGA wordt er geen geluid meegestuurd. Het is dus geen geschikte oplossing voor het streamen van muziek of video’s. Echter is dit wel op te lossen met een simpel 3.5mm jack kabeltje, die je direct aansluit op je TV en op je iPad.

Ook voor deze bedrade oplossing dien je een speciale adapter aan te schaffen (het blijft Apple!). Je hebt hiervoor een VGA adapter nodig die aangesloten kan worden op de ligthning ingang van je iPad. Net als bij de HDMI adapter zijn er ook adapters voor de oudere iPad modellen die niet werken via een lightning kabel.

robbert

Rob’s advies: Met VGA is het helaas niet mogelijk om ook geluid te streamen, wat juist zo handig kan zijn, denk aan beelden en het streamen van muziek. Wanneer dit je wenst kun je in mijn ogen sowieso beter kijken naar een HDMI naar lightning adapter. Hiermee ben je verzekerd dat je beelden en video’s altijd kunt bekijken en geniet je simpelweg ook van geluid. Is toch weer een kabeltje minder, gezien je bij VGA ook een 3.5 mm jack kabel nodig hebt voor geluid!

lightning vga adapter

Apple Lightning naar VGA Adapter

Deze adapter is handig voor TV schermen die een VGA-ingang hebben. Sluit de adapter via de lightning aansluiting aan op je iPad en verbind de adapter met een VGA kabel met je TV.

Stappenplan aansluiten via VGA adapter

De stappen voor het aansluiten van je iPad op je TV  middels een VGA adapter zijn nagenoeg hetzelfde als bij een HDMI variant. Ik zet ze toch voor de zekerheid op een rij:

 1. Sluit de VGA adapter aan op je iPad middels de lightning kabel uiteinde van de adapter
 2. Koppel de adapter met je TV middels een VGA kabel in beiden aansluitingen
 3. Selecteer op je televisie het juiste kanaal, waarna het scherm van je iPad te zien zal zijn
 4. Optioneel: natuurlijk kun je de wens hebben om ook geluid te krijgen bij beelden en muziekbestanden. Hiervoor dien je een extra kabel te gebruiken die je direct aansluit op je TV en je iPad: de 3.5mm jack kabel.

Net als bij de HDMI adapter heb je bij deze adapter de mogelijkheid om direct je iPad op te laden. Sluit de iPad oplader hiervoor aan op de open poort in de adapter.

Redenen om je iPad aan te sluiten op je TV

Nu ik alle mogelijkheden voor de aansluitingen met je gedeeld heb, is het natuurlijk ook interessant om nog even stil te staan bij de redenen. Waarom zou je een iPad aansluiten op je TV? Wat zijn mogelijke situaties waarbij dit zo zinvol kan zijn? Ik zet er een aantal voor je op een rij op basis van mijn eigen ervaringen.

 • Met een groep YouTube filmpjes kijken op groot scherm: we kennen allemaal de situatie waarbij we op verjaardagen met z’n allen op een klein scherm dat ene YouTube filmpje aan het kijken zijn. Dat is verleden tijd met een aansluiting van je iPad op je TV. Kijk onder andere YouTube filmpjes op groot scherm.
 • Applicaties op je TV gebruiken: heb jij interessante apps op je iPad die je graag op groot scherm wilt kunnen bekijken? Met Apple TV kun je niet alleen het complete scherm van je iPad delen, maar ook specifieke applicaties, wat erg zinvol kan zijn als je met een groep vrienden een spelletje wilt doen op groot scherm.
 • Maak je klassieke TV smart: bij mijn ouders is er nog een klassieke TV te vinden, die dus geen apps als Netflix heeft. Met een Google Chromecast kun je eenvoudig alsnog Netflix gebruiken via je iPad door deze aan te sluiten. Tip: als je nog geen slimme televisie hebt, kijk dan hier mijn advies voor een smart TV.
 • Handig voor presentaties via je iPad: maak je gebruik van Keynote van Apple? Dan hoef je niet meer specifiek alles te mailen als je ergens een presentatie geeft. Neem de VGA adapter mee en sluit deze eenvoudig op een beamer om de presentatie op groot scherm te kunnen tonen.
lightning vga adapter

Chromecast met Google TV

Eindelijk is de nieuwe Chromecast met Google Tv ook te koop in Nederland. Met deze nieuwe Chromecast kun je ook gebruik maken van de nieuwe interface en heb je geen smartphone nodig om te streamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
automatische voerbak kat

Automatische voerbak kat

Tegenwoordig is alles slim, zo heb je zelfs slimme voerbakken. Dit zijn automatische voerbakken voor de kat, zo kun je wanneer je niet thuis bent je kat toch eten geven.
Lees meer