IKEA slimme producten voor je smart home

ikea slimme producten

▲ © IKEA

Al geruime tijd richt IKEA haar pijlen op smart home producten met diverse slimme producten. Denk aan de slimme lampen, TRADFRI genaamd, of de veelbesproken slimme gordijnen die vanaf een afstand open of dicht te doen zijn.

Bij Smarthomeweb.nl kregen we veel vragen binnen over deze slimme producten van IKEA: welke zijn er allemaal? En zijn ze bijvoorbeeld eenvoudig te koppelen met merken als Philips Hue of Google Home? Het is tijd voor een super compleet artikel over IKEA slimme producten. Kom erachter welke er allemaal zijn en hoe het gesteld is met de mogelijkheden. Als je naar aanleiding van het lezen van mijn blog nog kampt met vragen, kun je me natuurlijk altijd een berichtje sturen!

IKEA slimme producten op een rij

IKEA heeft sinds enige tijd haar producten aangevuld met smart home producten. Deze bleken vanaf het begin al een schot in de roos: slimme lampen van IKEA Tradfri gingen als warme broodjes over de toonbank en toen ze ook nog eens aankondigden dat ze een samenwerking met Sonos op touw gingen zetten, zaten velen te wachten wat op wat komen zou. In grote lijnen biedt IKEA drie soorten slimme producten aan: slimme lampen, slimme speakers en slimme gordijnen. Deze worden allen ondersteund en aangevuld met kleine smart home producten, als versterkers, een verbindingshub of een slimme stekker (die trouwens ook razendpopulair is). Ik zet de slimme producten op een rij.

IKEA Tradfri: Slimme lampen en stekkers

Een van de bekendste IKEA slimme producten zijn wel de slimme lampen. Deze worden aangeboden onder de naam IKEA Tradfri. Wat Tradfri erg interessant maakt zijn de mogelijkheden met de bijhorende prijzen. Los van het feit dat de producten van goede kwaliteit blijken te zijn, kun je de slimme lampen eenvoudig koppelingen met merken als Philips Hue en Google Home. En voor een prijs van gemiddeld € 18,95 per stuk zijn ze stukken goedkoper dan andere smart home merken.

Alle IKEA slimme lampen op een rij:

Naast bovenstaande producten is het goed om te weten dat de verschillende slimme verlichting van IKEA ook beschikbaar zijn in verschillende vormen en met verschillend aantal lumen. Daarbij zijn er ook verschillende randaccessoires te vinden in het assortiment van Tradfri, denk aan de Tradfri verbindingshub en drivers voor draadloze besturing.

IKEA SYMFONISK Slimme speakers

Eerder dit jaar werden ze aangekondigd: smart speakers van IKEA! Dat IKEA kwaliteit voorop stelt blijkt uit de samenwerking: voor de slimme speakers hebben zij de handen in een geslagen met Sonos, een toonaangevend merk wat zich ook richt op de realisatie van smart speakers. De IKEA speakers zien er naar mijn mening nóg mooier uit dan ik had verwacht. Ze hebben een unieke vorm en komen in twee uitvoeringen: zo is er bijvoorbeeld ook een mooie, compacte boekenplank speaker te verkrijgen bij de het Zweedse meubelconcern. Of wat dacht van een tafellamp WiFi speaker: de lampenpoot is de speaker. Het prijskaartje aan de speakers komt aardig overeen met andere speakers: de Symfonisk tafellamp kost zo’n € 179,-.

IKEA slimme speakers

De IKEA Symfonisk speaker. © IKEA Press

Alle IKEA slimme speakers op een rij:

Deze producten worden aangevuld met verschillende soorten accessoires, waaronder muurbeugels om de verschillende slimme speakers een mooi plekje te kunnen geven in je smart home.

IKEA KADRILJ en FYRTUR: Slimme gordijnen

Ze zijn veel besproken, met name door een telkens verlate lanceringsdatum: de slimme gordijnen van IKEA. Na wat gesprekken te hebben gevoerd met enkele lezers van Smarthomeweb.nl die ons veelal mailde wanneer de gordijnen te verwachten te waren, kwam ik erachter waarom deze zo populair lijken te zijn. De slimme gordijnen – die Kadrilj en Fyrtur genoemd worden – zijn een van de weinige ‘makkelijke’ slimme gordijnen die eenvoudig te monteren zijn binnen je smart home. Dankzij de kleine afstandsbediening kun je eenvoudig de (verduisterende) rolgordijnen bedienen vanaf de bank tijdens het kijken van je favoriete serie op Netflix. En ook opnieuw schrik ik niet van de prijzen, wat toch altijd een groot pluspunt is bij ‘mooi en kwalitatieve’ smart home producten. Je scoort de slimme gordijnen al vanaf € 119,-.

Alle IKEA slimme gordijnen op een rij:

Het grote verschil tussen deze week IKEA slimme producten is het verduisterende effect. Daarbij zijn de slimme gordijnen verkrijgbaar in verschillende afmetingen, die je in de winkel, maar ook in de webshop eenvoudig kunt bepalen.

Koppelingen: IKEA integreren in je smart home

Op onze website zijn al heel wat koppelgidsen geschreven van IKEA met andere smart home merken. Denk aan IKEA Tradfri met Google Home koppelen of Tradfri lampen koppelen aan Hue. Dit is dan ook niet heel gek: men had bij de introductie van de slimme IKEA producten veelal smart home producten in huis staan van deze merken. Bij een smart home beginnen is het natuurlijk altijd onwijs belangrijk om te letten op koppelingsmogelijkheden, zodat je straks niet met honderden apps of programma’s moet rommelen.  Daarbij zegt de prijs natuurlijk ook al genoeg: als je een Tradfri lamp op kunt nemen in Philips Hue scenes, waarom zou je dan zo’n duurder Hue peertje aanschaffen als deze er ook van Tradfri is?

IKEA slimme producten koppelen werkt niet ‘altijd’ even goed

Hoewel het koppelen van merken met slimme producten van IKEA bijna altijd wel mogelijk, als is het niet met een omweg, blijkt het toch niet altijd even correct te zijn. Zo blijkt bij het koppelen van IKEA slimme lampen met Philips Hue, dat bijvoorbeeld het dimmen niet altijd even lekker gaat. In mijn ogen is het dan ook goed om altijd te letten op een totaalpakket. Heb jij nog geen slimme lampen aangeschaft, bepaal dan of je of 100% voor de Tradfri lampen gaat of dat je liever aan de slag gaat met Philips Hue.

IKEA TRÅDFRI starterskit – Alles wat je nodig hebt voor slimme verlichting

ikea starterskit

Met deze starterskit van IKEA TRÅDFRI kun je starten met slimme verlichting. In dit pakket zit alles wat je nodig hebt, waaronder twee verschillende lampen, een bridge en een afstandsbediening. Lees meer…

Meer informatie Bekijk deze starterskit

Mijn conclusie over IKEA slimme producten

Persoonlijk ben ik écht wel fan van de slimme innovaties van IKEA. Ik vind het mooi om te zien dat een meubelconcern de verschuiving inziet naar slimme toepassingen in huidige producten. IKEA is dan ook een van de weinigen die bijvoorbeeld komt met een smart speaker in de vorm van een lamp: iets wat écht handig kan zijn op bijvoorbeeld je nachtkastje. Daarbij ben ik ook blij dat bijvoorbeeld de lampen in het Tradfri assortiment eenvoudig te koppelen zijn met bestaande merken.

Toch blijkt uit mijn eigen ervaring dat het koppelen niet altijd even soepeltjes verloopt. Waar het hele IKEA plaatje klopt, kan het met combinaties met andere merken soms wat mis gaan. Ik denk wel dat dit over de tijd zal verbeteren en de merken elkaar steeds meer op zullen gaan zoeken. De samenwerking met Sonos en IKEA is hier een goed voorbeeld van.

Mocht je de IKEA slimme producten overwegen bedenk dan altijd of je in de toekomst wilt blijven werken met IKEA. Net als bij de keuze voor andere smart home producten blijft het belangrijk om naar voren te blijven kijken: werkt dit straks wel met merk X, waarvan je graag een product wilt aanschaffen? Doe zo veel mogelijk onderzoek en denk na wat je allemaal wilt gaat toepassen binnen je smart home. Mocht je vastlopen of niet weten of IKEA wel werkt met een specifiek merk: dan kun je mij altijd een berichtje sturen!

Extra tip: de producten van IKEA zijn al scherp geprijsd, maar tijdens IKEA TRADFRi Black Friday deals geniet extra van lage prijzen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts