IKEA kondigt luchtreiniger aan: FÖRNUFTIG

Maarten Reijneveld Laatste update: 03-12-2020

IKEA heeft een nieuwe luchtreiniger aangekondigd. De betaalbare luchtreiniger wordt aangekondigd onder de naam IKEA FÖRNUFTIG en is voorzien van verschillende filters om lucht binnenshuis te reinigen.

slimme luchtreiniger ikea fornuftig

IKEA FÖRNUFTIG © IKEA/Press

IKEA heeft een nieuwe luchtreiniger aangekondigd: de IKEA FÖRNUFTIG. Het gaat om een betaalbare luchtreiniger die de lucht kan zuiveren voor ongeveer 10 vierkante meter. Door op slimme wijze gebruik te maken van minder materiaal, heeft IKEA de prijs laag weten te houden.
IKEA FÖRNUFTIG: luchtreiniger met verschillende filters

De luchtreiniger van IKEA is voorzien van een voorfilter dat grote deeltjes in de lucht verwijderd. Hierbij kun je denken aan haren en stof. Ook is er een filter onder de motorkap te vinden voor kleinere deeltjes; denk hierbij aan pollen en stof.

Ook voor nare luchtjes – denk aan rook- of kooklucht – kunnen goed aangepakt worden met de IKEA FÖRNUFTIG: er is ook een filter te vinden voor gasreiniging. Of het gaat om een slimme luchtreiniger? Dat niet zozeer: er is geen ondersteuning te ontdekken voor bijvoorbeeld een voice assistant of een koppeling met je smartphone.

Uiteraard zou je hem wel slim kunnen maken met een slimme stekker. Vorig week meldden we op Smarthomeweb.nl ook dat IKEA Home Smart scenes uitgerold worden; met zo’n smart plug zou je de luchtreiniger dus binnenkort op kunnen nemen in scenario’s.

Betaalbare, gebruiksvriendelijke luchtreiniger

Door de luchtreiniger slim te ontwerpen, is er sprake van weinig materiaal. Hiermee heeft IKEA de kosten van de luchtreiniger laag weten te houden, iets wat met andere luchtreinigers nogal een probleem is. Voor de gemiddelde luchtreiniger ben je al snel honderden euro’s kwijt.

Bij IKEA zijn we van mening dat schone binnenlucht geen luxe zou moeten zijn voor weinigen, en daarom was een van onze belangrijkste prioriteiten bij het ontwikkelen van de FÖRNUFTIG-luchtreiniger om een ​​lage prijs te krijgen voor zowel de luchtreiniger als de filters“, meldt Henrik Telander, Product Owner bij IKEA.
IKEA meldt daarbij dat niet alleen de prijs van de luchtreiniger zelf laag is, maar dat ook het energieverbruik laag is, ‘om daarmee de gebruikskosten voor de klant laag te houden’.

IKEA voerde onderzoek voor luchtvervuiling binnenshuis uit

In diverse onderzoeken blijkt dat het slecht gesteld is met de luchtkwaliteit binnenshuis. IKEA voerde in 2018 zelf ook een onderzoek uit: het Clean Air Survey. Hier bleek dat mensen over de hele wereld luchtvervuiling in huis flink onderschatten.

Al geruime tijd richt het Zweedse meubelconcern haar pijlen op verbetering van deze luchtkwaliteit: zo worden er in IKEA magazines tips gegeven om zelf snel te zorgen voor een verbeterde luchtkwaliteit. De nieuwe IKEA Luchtreiniger is hier dan ook een mooie aanvulling op.

IKEA FÖRNUFTIG releasedatum en prijs

Sta je te trappelen om je smart home compleet te maken met de IKEA FÖRNUFTIG? Dan moet je nog wel eventjes geduld hebben: de luchtreiniger wordt op het moment van schrijven geïntroduceerd in China. Vanaf februari 2021 zouden we de IKEA luchtreiniger in Europa kunnen verwachten, meldt IKEA.

Meer smart home artikelen

Imou Knight 4k review
Innr lampen

Innr lampen

/
Homey + Google Home Mini

Athom Homey

/
eufy deurbel
Rookmelder Google Home
beste wifi versterker in de tuin
nuki deurslot geinstalleerd
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.