Ik weet je wachtwoord: ‘Must-read over smart home gevaren’

Rob Tigchelaar Laatste update: 24-10-2020

Stel je voor: je hebt een slimme camera in huis hangen, die opeens tegen je begint te praten. Óf je slimme thermostaat wordt gehackt: als je niet betaalt blijft het snikheet in je woning. Dit soort smart home horrorverhalen deelt techjournalist Daniël Verlaan in zijn nieuwe boek Ik weet je wachtwoord. Na het lezen van het boek bestempelen wij het als een must-read over de mogelijke gevaren van een smart home.

ik weet je wachtwoord boek

Beeld: Het boek Ik weet je wachtwoord © Smarthomeweb

Vanaf vrijdag ligt hij op de planken bij Nederlandse boekwinkels en in de virtuele schappen van webshops: Ik weet je wachtwoord, geschreven door techjournalist Daniël Verlaan. Het boek is gevuld met een reeks verhalen over de gevaren het internet en daarop aangesloten apparaten.

Waargebeurde verhalen over de gevaren van het internet

In het boek deelt Verlaan verschillende verhalen over de gevaren van het internet. Zo word er geschreven over het dark web en verschillende soorten cybercrime, waaronder phising en ransomware. Maar ook over de gevaren van smart home producten zijn er interessante verhalen te lezen, waardoor wij dit boek maar al te graag uitlichten via ons platform.

Vieze praat via slimme camera

Zo is er een verhaal te lezen over een vrouw die, nadat ze thuiskomt van boodschappen doen, ontdekt dat haar slimme beveiligingscamera verschillende kanten opdraait. Sterker nog: ze hoort gehijg en wordt toegesproken met vieze praat via het apparaat, wat in menig smart homes terug te vinden is. Ook wordt er een ervaring gedeeld met een gehackte slimme thermostaat: pas als er betaald wordt zal de temperatuur weer aangenamer worden.

Must-read voor smart home liefhebbers

In gevallen – en dat blijkt dan ook uit de verhalen uit Ik weet je wachtwoord – blijken goedkope smart home apparaten van Chinese merken heel slecht te scoren op het gebied van privacy. Ze lijken interessant om je smart home goedkoop mee uit te breiden, maar zijn allerminst een slimme keuze.

Vaak gaat het mis bij de volgende punten:

  • De smart home producten communiceren via WiFi en niet via een smart home protocol als Zigbee of Z-Wave. Hierdoor is er geen sprake van een gateway of bridge tussen je WiFi netwerk en de producten. Het gevaar? De producten staan nu op hetzelfde netwerk als al je andere apparaten.
  • De wachtwoorden van de smart home producten worden niet veranderd. En vaak is er sprake van een onwijs simpel wachtwoord, waardoor het een eitje is om in te breken voor criminelen.
  • Het gaat om white-label smart home producten van Chinese merken (lees: Chinese troep). Alleen het logo en de verpakking verschilt. Dit bleek onlangs ook in ons onderzoek: HEMA Smart blijkt exact hezelfde assortiment als dat van de Action (LSC Smart Connect). Hierdoor denk je dat je een HEMA product in handen hebt, maar niets is minder waar.

Niet voor niets adviseren wij dan ook vaak smart home producten te kopen die werken via een bridge en zo niet, om ze aan te sluiten op een apart WiFi netwerk, dan het netwerk wat je gebruikt voor al je andere zaken.

Daniël Verlaan

Daniël Verlaan, geboren in 1989, is een bekende techjournalist die werkzaam is voor RTL Nieuws. Vorig jaar werd Verlaan bestempeld als de beste onderzoeksjournalist en ontving hij de Loep. Ook nam hij de Tegel in ontvangst, de meest belangrijke Nederlandse prijs voor de journalistiek.

Ik weet je wachtwoord kopen?

Sta je te trappelen om Ik weet je wachtwoord te gaan lezen? Dan kun je hem nu kopen bij webshops als Bol.com (bekijk hem hier). Ben je echter – net als ons – groot fan van de artikelen van Daniël Verlaan? Dan kun je hem ook gesigneerd kopen via boekenplatform Dasmag.nl. Je moet hiervoor dan na aankoop een mailtje sturen naar info-apenstaartje-dasmag.nl met je ordernummer.

Meer smart home boeken in huis halen? Eerder zetten wij 5 interessante boeken over smart home op een rij.

Meer smart home artikelen

(Slimme) rookmelders verplicht in 2022
ikea slimme producten
Nanoleaf introduceert Nanoleaf Lines
ring wired videodeurbel
banner smart week tink
sonos zonder wifi

Sonos zonder wifi

/
beste indoor ip camera
irobot roomba j7+ ontwijkt hondenpoep
homey app en homey bridge
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *