Home » Smart home blog » IFTTT Nederlands: wat zijn de mogelijkheden?

IFTTT Nederlands: wat zijn de mogelijkheden?

ifttt nederlands

Het aanmaken van Applets bij IFTTT © Smarthomeweb
Robbert Tigchelaar · Laatste update: 1 oktober 2019

Een bekende smart home software om eenvoudig apparaten te verbinden is IFTTT. IFTTT staat voor ‘If This, Then That’, wat in het Nederlands natuurlijk ‘Als dit, dan dat‘ betekent. IFTTT maakt het op makkelijke manieren mogelijk om apparaten met elkaar te laten praten. Normaal gesproken dienen apparaten te communiceren via hetzelfde smart home protocol, maar bij gebruik van IFTTT is dit geen noodzaak. In deze blog zet ik de mooie mogelijkheden van IFTTT in het Nederlands gebruiken op een rij.

Wat kun je met IFTTT allemaal binnen een smart home?

Wanneer je een smart home begint, zul je al snel meerdere slimme apparaten willen kopen. Zo kun je bekend raken met de voordelen van slimme verlichting en deze willen uitbreiden met spraakbediening. Hue lampen met spraak bedienen is bijvoorbeeld mogelijk met Google Home met behulp van de Google Assistant.

Niet alle apparaten zijn even makkelijk te koppelen zonder IFTTT

In het geval van de Hue lampen en Google Assistant is dit nog prima te koppelen: zo heeft Google Home een speciale ondersteuning voor Hue, waardoor ze zonder problemen op elkaar kunnen reageren. Hetzelfde geldt voor Siri van Apple HomeKit.

Het wordt echter een andere zaak wanneer apparaten nog geen ondersteuningen bieden voor bijvoorbeeld Google Assistent. In deze gevallen kan IFTTT de oplossing bieden! Er zijn tal van voorbeelden waarbij apparaten gekoppeld kunnen worden die communiceren via een ander smart home protocol.

IFTTT gebruiken in het Nederlands

Laat ik een misverstand uit de wereld helpen. In veel gevallen gaat men ervan uit dat IFTTT niet in het Nederlands te gebruiken is. Dit is niet waar; hoewel de software geheel Engelstalig is, kun je alsnog gebruik van bijvoorbeeld de Nederlandse ondersteuning van je Google Home.

IFTTT is enkel de ‘koppelaar’ van de verschillende producten. Dit heeft geen inbreuk op instellingen of ondersteuningen van desbetreffende apparaten.

Nog niet alle IFTTT services in het Nederlands ondersteund

Hoewel je IFTTT dus prima in Nederlandse smart homes kunt gebruiken als koppelaar, kun je helaas nog tegen niet ondersteunende koppelingen aanlopen. Zo wilde ik mijn Philips Hue lampen laten knipperen als er pollen opgemerkt worden in de lucht (wat dus staat bij de service Underground Weather als optie), maar kreeg ik de melding dat deze momenteel alleen in Amerika te gebruiken is.

Alternatief voor IFTTT: het Nederlandse Olisto

Wanneer je de software van IFTTT niet zo prefereert als mij, en misschien bent op zoek naar een Nederlands alternatief maar met nagenoeg dezelfde functies, kun je eens kijken naar Olisto. Olisto (voorheen Triggi) is ook een software wat gemaakt is om apparaten heel eenvoudig met elkaar te koppelen. Zo was Olisto degene die Toon koppelen aan Google Home mogelijk maakte!

Meer smart home blogs

google home op laptop
kerstkado's
google-home-speakers-koppelen
philips hue labs
deur openen op afstand