Hue koppelen aan TV

hue koppelen aan tv

▲ TV met mooie verlichting © Pixabay

Op het gebied van slimme verlichting gaat mijn voorkeur uit naar de slimme lampen van Philips Hue. Door gebruik te maken van de Hue bridge kun je makkelijk meerdere lampen koppelen en deze vervolgens bedienen via je smartphone. Ook het in verbinding met andere smart home producten is vaak geen enkel probleem.

Eerder schreef Bram een artikel over Philips Hue met Playstation 4 koppelen, waarbij Hue reageert op de beelden tijdens het gamen. Uiteraard kunnen we deze koppeling ook realiseren met de beelden op de TV. In deze handleiding deel ik de stappen voor Hue koppelen met TV. Mocht je vastlopen of naar aanleiding van deze handleiding nog vragen hebben, kun je mij altijd een bericht sturen.

Waarom Hue koppelen met TV?

Voor ik het stappenplan met je deel om Hue in verbinding te brengen met je televisie, wil ik eerst de redenen op een rij zetten waarom het koppelen zo interessant is. Hoewel velen bij slimme lampen alleen maar denken aan het kunnen bedienen via je je smartphone, zijn er nog veel meer voordelen van slimme verlichting. Zo kun je bijvoorbeeld de Hue lampen laten reageren op muziek of juist op beelden.

De twee belangrijkste redenen om Hue te koppelen met je televisie:

 • Betere beleving van films en series: door de lampen te koppelen met je tv, versterken lampen sferen en scenes met behulp van bepaalde kleuren en lichtsterktes.
 • Gave en unieke effecten: door de koppeling geniet je straks van bijzondere effecten en maak je van je tv-hoek een gave hub!

De leukste Hue verlichting voor de tv

Hieronder hebben we de leukste en mooiste lampen op een rij gezet die werken je kunt koppelen met je tv. De Hue Play lampen zijn geschikt om te plaatsen naast de tv, helemaal mooi wanneer ze schijnen op de muur. Ook de Hue Go is leuk, deze is ook draadloos te gebruiken dus je kan hem overal in je huis zetten. De Hue Lightstrip is mooi om ergens onder te monteren, zorgt voor mooie effecten.

philips hue play lichtbalk

Hue Play – starterskit

De Hue Play is zeer geschikt voor het koppelen aan je tv. Zet de lampen naast je tv en richt voor het mooiste effect de lampen op de muur.

philips hue go

Hue Go – Draadloze lampen

Ook de Philips Hue Go lampen zijn leuk om te koppelen met je tv. Daarnaast zijn het hele leuke lampen omdat je ze ook draadloos kunt gebruiken.

philips hue lightstrip

Hue Lightstrip – Makkelijk te plaatsen

De Hue lightstrips zijn makkelijk overal te plaatsen, denk aan de achterzijde van de tv of aan de onderkant van het tv-meubel.

Mogelijkheden voor Hue koppelen met TV

hue koppelen met tv via computer
Je kunt Hue koppelen met TV met behulp van je laptop.

Voor het koppelen van Hue met een TV heb je eigenlijk keuze uit twee mogelijkheden: met behulp van een app op je smartphone of een door het downloaden van een programma op je computer.

Beide varianten zal ik hieronder met behulp van een stappenplan met je doornemen. Let op: de Hue bridge installeren is de eerste belangrijke stap. Daarbij is minimaal één Philips Hue lamp toevoegen aan de bridge een vereiste. Dit voor elkaar? Dan kunnen we van start met het koppelen aan je TV!

Hue Koppelen via Sync My Lights

Een interessante manier om de koppeling te regelen, is door de app Sync My Lights op je smartphone te installeren. Met deze applicatie heb je keuze uit een hele grote lijst met films en series, waarbij er al reeds een lichtscript gemaakt is. Door de app te koppelen met je Hue lampen, kun je dus bij een specifieke film of serie genieten van aansluitende lichteffecten op je Hue lampen.

Een nadeel van deze manier van koppelen is echter wel dat de kans bestaat dat de film of serie die je wilt kijken op je TV, niet in de lijst te vinden is bij Sync My Lights. Daarbij kun je ook de wens hebben om ook bij ‘normaal’ tv kijken de lampen te laten reageren. Dit is niet mogelijk, omdat er enkel lichtstripts te vinden zijn van films en series. Ook kan het ‘synchroon’ laten lopen soms een issue zijn. Let op: deze app kost ook € 1,99 per jaar.

Stappenplan: Hue koppelen met TV via Sync My Lights

Wanneer je Hue wilt koppelen met je TV met behulp van Sync My Lights, kun je hiervoor de volgende stappen volgen.

 1. Open de Hue app op je smartphone en ga naar instellingen
 2. Klik vervolgens op ‘Entertainment ruimte aanmaken’ en maak hier een nieuwe ruimte aan
 3. Kies nu de Hue lampen die je wilt gebruiken voor het koppelen aan de Entertainmentruimte
 4. Zet de lampen aan, waarna ze verschijnen op het scherm binnen de Hue app
 5. Koppel nu de juiste soort Hue lamp aan de verschenen lamp binnen de app en schuif deze naar de juiste locatie
 6. Wanneer je tevreden bent over de positie van je Hue lampen, kun je de Entertainmentruimte testen
 7. Goedgekeurd en lopen de kleuren synchroon? Klik dan op ‘Perfect afgestemd’
 8. Download nu de Sync My Lights app op je smartphone (Android of iOS)
 9. Open de applicatie op je smartphone en druk op het tabje ‘Lights’
 10. Selecteer hier de Hue bridge waaraan de juiste lampen gekoppeld zijn
 11. Kies de Entertainmentruimte die je zojuist hebt aangemaakt binnen de app
 12. Zoek nu de film of serie in de app die je van plan bent om te gaan kijken en selecteer deze
 13. Zorg er nu voor dat je zowel de televisie als het lichtscript tegelijk afspeelt

Hue Koppelen via Philips Hue Sync app

Een andere manier om Hue te kunnen koppelen met je TV, is door gebruik te maken van de Philips Hue Sync app. Deze koppeling heeft mijn voorkeur, omdat je hiermee alles van je TV scherm combineert met de Hue lampen. Dus ook wanneer je programma’s kijkt, zullen de lampen gaan reageren en de bijpassende lichtsterktes en kleuren toepassen. Ook hierbij dien je gebruik te maken van de Hue bridge en dienen de Hue lampen toegevoegd te zijn aan de bridge. Let op: je hebt hiervoor wel een computer/laptop nodig.

Stappenplan: Hue koppelen met TV via Philips Hue Sync app

Wil je de koppeling realiseren met behulp van de Philips Hue Sync app? Dan kun je hiervoor de volgende stappen doorlopen:

 1. Open de Hue applicatie op je tablet of smartphone en ga naar het tabje ‘Instellingen’
 2. Maak nu een ruimte aan die je straks wilt gebruiken en selecteer hiervoor ‘Entertainment ruimte aanmaken’
 3. Je kunt nu kiezen uit gekoppelde Hue lampen via de Hue bridge, kies degene die je wilt koppelen met je TV
 4. Wanneer je de lampen aanzet, verschijnen deze op je scherm in de Hue app, koppel nu de juiste lampen en schuif ze naar de juiste positie op het scherm
 5. Je kunt nu de Entertainmentruimte testen: lopen de lampen synchroon, dan kun je de ruimte opslaan met ‘Perfect afgestemd’
 6. Download de Philips Hue Sync app op je computer (beschikbaar voor Mac en Windows)
 7. Open het programma en maak verbinding met de Hue bridge (het programma begint na het openen direct met het zoeken)
 8. Klik de juiste bridge (als je er meerdere hebt bijvoorbeeld) in de app en klik daarna op de knop bovenop de Hue bridge om de verbinding te maken
 9. Selecteer de daarnet aangemaakte Entertainment ruimte
 10. Je kunt nu selecteren of je muziek/geluid of beeld wilt synchroniseren met je lampen. Voor de beste ervaringen bij het kijken van bijvoorbeeld films, raad ik je aan om hiervoor beeld te kiezen
 11. Binnen de Philips Hue Sync app dien je nu het beeld van de TV op de computer af te spelen. Je kunt hiervoor klikken op ‘Beeldscherm voorkeuren’
 12. Verbindt de computer met de TV met behulp van een HDMI kabel
 13. Nu komt bij beeldscherm voorkeuren de televisie er tussen te staan; selecteer de TV waarmee je wilt koppelen
Philips Hue starterkit

Nog geen slimme lampen? Bekijk dan deze deal!

Heb best werkende slimme lampen systeem is die van Philips Hue. Wel heb je hiervoor een Hue bridge nodig, check daarom deze deal met een Hue brdige, twee lampen en een dimmer switch om lampen te bedienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts