Hue koppelen aan TV

Home » Smart home blog » Hue koppelen aan TV
hue koppelen aan tv

Op het gebied van slimme verlichting gaat mijn voorkeur uit naar de slimme lampen van Philips Hue. Door gebruik te maken van de Hue bridge kun je makkelijk meerdere lampen koppelen en deze vervolgens bedienen via je smartphone. Ook het in verbinding met andere smart home producten is vaak geen enkel probleem.

Eerder schreef Bram een artikel over Philips Hue met Playstation 4 koppelen, waarbij Hue reageert op de beelden tijdens het gamen. Uiteraard kunnen we deze koppeling ook realiseren met de beelden op de TV. In deze handleiding deel ik de stappen voor Hue koppelen met TV. Mocht je vastlopen of naar aanleiding van deze handleiding nog vragen hebben, kun je mij altijd een bericht sturen.

Waarom Hue koppelen met TV?

Voor ik het stappenplan met je deel om Hue in verbinding te brengen met je televisie, wil ik eerst de redenen op een rij zetten waarom het koppelen zo interessant is. Hoewel velen bij slimme lampen alleen maar denken aan het kunnen bedienen via je je smartphone, zijn er nog veel meer voordelen van slimme verlichting. Zo kun je bijvoorbeeld de Hue lampen laten reageren op muziek of juist op beelden.

De twee belangrijkste redenen om Hue te koppelen met je televisie:

  • Betere beleving van films en series: door de lampen te koppelen met je tv, versterken lampen sferen en scenes met behulp van bepaalde kleuren en lichtsterktes.
  • Gave en unieke effecten: door de koppeling geniet je straks van bijzondere effecten en maak je van je tv-hoek een gave hub!

Mogelijkheden voor Hue koppelen met TV

hue koppelen met tv via computer

Je kunt Hue koppelen met TV met behulp van je laptop.

Voor het koppelen van Hue met een TV heb je eigenlijk keuze uit twee mogelijkheden: met behulp van een app op je smartphone of een door het downloaden van een programma op je computer.

Beide varianten zal ik hieronder met behulp van een stappenplan met je doornemen. Let op: de Hue bridge installeren is de eerste belangrijke stap. Daarbij is minimaal één Philips Hue lamp toevoegen aan de bridge een vereiste. Dit voor elkaar? Dan kunnen we van start met het koppelen aan je TV!

Hue Koppelen via Sync My Lights

Een interessante manier om de koppeling te regelen, is door de app Sync My Lights op je smartphone te installeren. Met deze applicatie heb je keuze uit een hele grote lijst met films en series, waarbij er al reeds een lichtscript gemaakt is. Door de app te koppelen met je Hue lampen, kun je dus bij een specifieke film of serie genieten van aansluitende lichteffecten op je Hue lampen.

Een nadeel van deze manier van koppelen is echter wel dat de kans bestaat dat de film of serie die je wilt kijken op je TV, niet in de lijst te vinden is bij Sync My Lights. Daarbij kun je ook de wens hebben om ook bij ‘normaal’ tv kijken de lampen te laten reageren. Dit is niet mogelijk, omdat er enkel lichtscripts te vinden zijn van films en series. Ook kan het ‘synchroon’ laten lopen soms een issue zijn. Let op: deze app kost ook € 1,99 per jaar.

Stappenplan: Hue koppelen met TV via Sync My Lights

Wanneer je Hue wilt koppelen met je TV met behulp van Sync My Lights, kun je hiervoor de volgende stappen volgen.

  1. Open de Hue app op je smartphone en ga naar instellingen
  2. Klik vervolgens op ‘Entertainment ruimte aanmaken’ en maak hier een nieuwe ruimte aan
  3. Kies nu de Hue lampen die je wilt gebruiken voor het koppelen aan de Entertainment ruimte
  4. Zet de lampen aan, waarna ze verschijnen op het scherm binnen de Hue app
  5. Koppel nu de juiste soort Hue lamp aan de verschenen lamp binnen de app en schuif deze naar de juiste locatie
  6. Wanneer je tevreden bent over de positie van je Hue lampen, kun je de Entertainment ruimte testen
  7. Goedgekeurd en lopen de kleuren synchroon? Klik dan op ‘Perfect afgestemd’
  8. Download nu de Sync My Lights app op je smartphone (Android of iOS)
  9. Open de applicatie op je smartphone en druk op het tabje ‘Lights’
  10. Selecteer hier de Hue bridge waaraan de juiste lampen gekoppeld zijn
  11. Kies de Entertainment ruimte die je zojuist hebt aangemaakt binnen de app
  12. Zoek nu de film of serie in de app die je van plan bent om te gaan kijken en selecteer deze
  13. Zorg er nu voor dat je zowel de televisie als het lichtscript tegelijk afspeelt

Hue Koppelen via Philips Hue Sync app

Een andere manier om Hue te kunnen koppelen met je TV, is door gebruik te maken van de Philips Hue Sync app. Deze koppeling heeft mijn voorkeur, omdat je hiermee alles van je TV scherm combineert met de Hue lampen. Dus ook wanneer je programma’s kijkt, zullen de lampen gaan reageren en de bijpassende lichtsterktes en kleuren toepassen. Ook hierbij dien je gebruik te maken van de Hue bridge en dienen de Hue lampen toegevoegd te zijn aan de bridge. Let op: je hebt hiervoor wel een computer/laptop nodig.

Stappenplan: Hue koppelen met TV via Philips Hue Sync app

Wil je de koppeling realiseren met behulp van de Philips Hue Sync app? Dan kun je hiervoor de volgende stappen doorlopen:

  1. Open de Hue applicatie op je tablet of smartphone en ga naar het tabje ‘Instellingen’
  2. Maak nu een ruimte aan die je straks wilt gebruiken en selecteer hiervoor ‘Entertainment ruimte aanmaken’
  3. Je kunt nu kiezen uit gekoppelde Hue lampen via de Hue bridge, kies degene die je wilt koppelen met je TV
  4. Wanneer je de lampen aanzet, verschijnen deze op je scherm in de Hue app, koppel nu de juiste lampen en schuif ze naar de juiste positie op het scherm
  5. Je kunt nu de Entertainment ruimte testen: lopen de lampen synchroon, dan kun je de ruimte opslaan met ‘Perfect afgestemd’
  6. Download de Philips Hue Sync app op je computer (beschikbaar voor Mac en Windows)
  7. Open het programma en maak verbinding met de Hue bridge (het programma begint na het openen direct met het zoeken)
  8. Klik de juiste bridge (als je er meerdere hebt bijvoorbeeld) in de app en klik daarna op de knop bovenop de Hue bridge om de verbinding te maken
  9. Selecteer de daarnet aangemaakte Entertainment ruimte
  10. Je kunt nu selecteren of je muziek/geluid of beeld wilt synchroniseren met je lampen. Voor de beste ervaringen bij het kijken van bijvoorbeeld films, raad ik je aan om hiervoor beeld te kiezen
  11. Binnen de Philips Hue Sync app dien je nu het beeld van de TV op de computer af te spelen. Je kunt hiervoor klikken op ‘Beeldscherm voorkeuren’
  12. Verbindt de computer met de TV met behulp van een HDMI kabel
  13. Nu komt bij beeldscherm voorkeuren de televisie er tussen te staan; selecteer de TV waarmee je wilt koppelen
The following two tabs change content below.

Rob

Rob is mede-oprichter van Smarthomeweb.nl. Hij is van jongs af aan gek op slimme gadgets en alles wat te maken heeft met het slimmer maken van producten en toepassingen. In zijn vrije tijd leest hij graag over de laatste online ontwikkelingen, waarover hij schrijft op Smarthomeweb.nl en advies geeft aan lezers. Favoriete smart home merken? FIBARO en Homey!