▲ Hue Bridge naast een router © Smarthomeweb
Bij het aanschaffen van Hue lampen geniet je al snel van slimme verlichting in jouw smart home. Echter haal je pas alles uit je slimme lampen van Philips Hue, wanneer je een Hue bridge erbij aanschaft. Deze bridge van Philips is aangesloten op het netwerk en zorgt ervoor dat jouw lampen op een centrale plek bediend kunnen worden. Daarbij kun je hiermee bijvoorbeeld ook Philips Hue koppelen met Google Home, met alle voordelen van dien!
In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe jij een Hue bridge installeren kunt en daarmee deuren opent voor ontzettend veel voordelen. Bekijk de redenen om gebruik te maken van een Hue bridge en een overzichtelijk stappenplan met een Hue brigde Wifi setup.

Handig: Niko slimme schakelaar
Koppel je slimme lampen met deze schakelaar van Niko en je kunt met de knoppen automatische bepaalde scenario’s starten. Kom je bijvoorbeeld in de ochtend naar beneden klik dan op de knop en je start automatische de “goeie morgen” scenario.
Waarom gebruik van de Hue Bridge?
Voor ik het stappenplan met je deel, wil ik eerst graag in gaan om de belangrijkste redenen om gebruik te maken van een Hue bridge bij je Hue lampen. Ik zet ze hieronder voor je op een rij:
- Veiliger en up-to-date: de Hue lampen worden met behulp van een bridge niet direct aangesloten op jouw wifi netwerk. Hierdoor zijn de lampen minder snel te ‘hacken’. Daarbij zorgt Hue altijd voor automatische updates middels de bridge. Zo zijn jouw lampen altijd voorzien van de laatste functionaliteiten.
- Hue koppelen aan andere smart home producten: een van de grootste voordelen van een Hue bridge installeren, is dat je een connectie kunt maken met andere slimme producten. Zo kun je Hue lampen koppelen aan Toon, waarmee je de lampen kunt laten reageren op data en gegevens vanuit je slimme thermostaat.
- Centrale plek voor het bedienen van al je lampen: met behulp van je bridge kun je een koppeling maken met de Hue-app. In de app heb je een centrale plek voor het bedienen van al je Hue lampen in huis. Sterker nog.
- Lampen groeperen en toewijzen aan kamers: door bijvoorbeeld de Hue bridge te koppelen met HomeKit, kun je alle lampen eenvoudig groeperen en toewijzen aan specifieke kamers. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld alleen de lampen in de woonkamer aan wilt zetten.
- Timers, miljoenen kleuren en nog meer functies: bij een Hue bridge installeren heb je pas eigenlijk echt alle functies van een slimme lamp. Zo kun je alleen met een Hue bridge gebruik maken van zo’n 16 miljoen kleuren, licht timers en diverse andere functies.
- Het is een must om lampen toe te voegen: onderaan de streep is zonder een Hue bridge is een Philips Hue lamp toevoegen in je huidige verlichtingssysteem niet mogelijk.
Stappenplan Hue bridge installeren

Wanneer je overtuigd bent van de voordelen, is het tijd om de Hue bridge te installeren om daarmee te genieten van de pluspunten. Volg daarvoor de volgende stappen:
- Sluit de Philips Hue bridge aan op het netstroom met de bijgeleverde adapter
- Verbind de Hue Bridge met je router met behulp van de ethernetkabel die je ook in de verpakking vindt
- Download de Philips Hue-app op het apparaat waarmee jij straks de Philips Hue lampen wilt bedienen
- Open de applicatie, waarna de Hue-app automatisch begint met zoeken naar de Hue bridge
- Wanneer de Hue bridge gevonden is, vraagt de Hue-app om op de knop te klikken van de bridge. Deze vind je midden op het console.
- Na het indrukken van de knop wordt er verbinding tot stand gebracht met de Hue-app.
- Het kan voorkomen dat Philips Hue een nieuwe update heeft doorgevoerd ten tijden dat de Hue Bridge in de winkel lag. Dit wordt automatisch aangegeven wanneer de koppeling is gemaakt. Je kunt de Hue bridge wifi direct updaten, wanneer je hier toestemming voor geeft.
Na de Hue bridge wifi setup, vraagt de Hue-app of je een koppeling wilt maken met een smart home systeem. Indien je hier bijvoorbeeld kiest voor HomeKit, kun je straks Hue bedienen met Siri.

Mijn aanbeveling: bedien de lampen met spraak
Heb je al Philips Hue lampen? Schaf dan ook deze Google Nest hub aan. Hiermee krijg je eenvoudig overzicht van alle kamers waar de lampen zich bevinden. Ook kun je hierdoor de lampen bedienen met spraak en maak je eenvoudig scenario’s aan.
Problemen bij installeren van de Hue bridge
Er is bijna geen kans op problemen bij het installeren van de Hue bridge. Toch hebben we hieronder enkele zaken op een rij gezet om te checken, mocht er geen verbinding tot stand komen.
- Kijk of de adapter op het netstroom aangesloten is
- Controleer of de ethernetkabel juist is aangesloten op je router
- Check of er sprake is van een stabiele wifi verbinding
- Controleer of zowel Hue-app als de Hue bridge op hetzelfde wifi netwerk zijn aangesloten
- Reset eventueel de Hue bridge (hieronder leg ik je uit hoe je dat kunt doen en wat eventuele redenen daarvoor zijn)
Philips Hue bridge resetten
Het kan voorkomen dat je de Philips Hue bridge resetten wilt. Een goede reden hiervoor is wanneer je bent verhuisd en de Hue bridge opnieuw wilt installeren.
Daarbij kan het ook zo zijn dat je een Hue bridge hebt overgekocht of dat je deze opnieuw wilt instellen om meer overzicht te creëren voor jezelf. Het resetten van de Philips Hue bridge is ontzettend makkelijk en zo gedaan.
- Zorg dat de Hue bridge is aangesloten op het netstroom
- Ontkoppel de ethernetkabel van je router
- Draai de Hue bridge om en ontdek het gaatje met ‘Restore Factory Settings’
- Druk deze 5 seconden in met een speld
Bij het succesvol resetten van de Hue bridge gaat nu enkel het eerste lampje branden.
Onze Philips Hue Bridge 2.0 review
Wij maken al een tijdje gebruik van de Philips Hue Bridge 2.0. Ook hebben we meerdere slimme lampen getest van verschillende merken. We kunnen daarom ook wel zeggen dat we het systeem van Philips Hue erg goed vinden. Ook de mogelijkheid om andere lampen te koppelen met Philips Hue is top, zo kun je ook voor wat goedkopere lampen kiezen.
Het is mogelijk om 50 lampen en 12 verschillende accessoires te koppelen met één Hue bridge. Mocht je meer lampen nodig hebben, dan kun je dit met meerdere Hue bridges oplossen, dus de mogelijkheden zijn oneindig.
Met de bridge kan je ook geavanceerde functies gebruiken zoals het instellen van een schema voor verlichting, geofencing, en het integreren met slimme assistenten zoals Amazon Alexa en Google Home.