Fibaro vs Homey

homey vs. fibaro hc2

Voor het opzetten van een smart home zul je al snel orde willen creëeren met een smart home controller. Zo kun je al je apparaten op een centrale plek bedienen, kun je producten koppelen en zelf acties instellen. Er zijn diverse smart home controller modellen waar je uit kunt kiezen. Een van de populairste modellen op dit moment zijn de Homey van Athom en de Home Center 2 (HC2) van FIBARO. We kregen naar aanleiding van onze Homey review direct enkele vragen welke een betere keuze zou zijn van deze twee controllers. Voor ons een goede reden om een Homey vs. FIBARO HC2 vergelijking te maken.

Verschillen tussen Homey en de FIBARO HC2

In deze vergelijking van de smart home controllers, zullen we ingaan op een aantal belangrijke kenmerken. Zo is niet alleen de prijs een belangrijk aspect, maar ook de ondersteuning voor het koppelen van apparaten en de moeilijkheidsgraad voor gebruikers. Laten we per onderwerp kijken waar de grootste verschillen in te vinden zijn. We hebben het verwerkt in een overzichtelijke tabel.

KenmerkHomeyFIBARO HC2
CommunicatieprotocollenZigbee
Z-Wave
433MHz
868MHz
Bluetooth
WiFi
Infrarood
Z-Wave
Z-Wave Plus
IP
Cloud to Cloud
(+ mogelijkheden via plugins)
Gemiddelde prijs bij webshops€ 299,-€ 499,-
BehuizingKunststofAluminium
PlatformOpenGesloten
MoeilijkheidsgraadEenvoudigComplexer
Google Home ondersteuningJaJa
Amazon Alexa ondersteuningJaJa
IFTTT ondersteuningJaJa
Geheugen512 MB1GB ram
Processor1GHz1,6GHz (Intel Atom)

Naar aanleiding van bovenstaande specificaties, kunnen we wat dieper ingaan op de verschillen tussen de FIBARO HC2 en Homey, maar nog belangrijker: wat dit betekent voor de gebruiker.

 homey mooier dan FIBARO

Het design van Homey is mooier dan de FIBARO HC2.

  • Protocol ondersteuning: Beide controllers scoren hierin erg goed. Met ondersteuning voor maar liefst 7 communicatieprotocollen kun je met homey heel veel producten koppelen. Bij de FIBARO HC2 is er met name sprake van Z-Wave (Plus) ondersteuning. Naast de ondersteuning van Z-Wave (Plus) bieden diverse plugins uitkomst voor apparaten met andere protocollen. Indien er van bepaalde A-merken of producten geen plugin beschikbaar is, kan er gewerkt worden met Virtual Devices.
  • Goedkoopste keuze: Homey is een stuk goedkoper dan de FIBARO HC2. Gemiddeld scheelt dit € 200,-, wat een groot bedrag is voor de verschillen die we opmerken. Opvallend is dat Homey op sommige onderdelen zelfs nog beter scoort dan de HC2. Echter kun je met aanbiedingen (bijvoorbeel deze FIBARO Black Friday deals) de prijsverschillen minimaliseren.
  • Sterkste behuizing: FIBARO HC2 is gemaakt van aluminium. Dit maakt hem lekker stevig en beter bestand tegen schade. Echter wil het oog ook wat, maar de HC2 is niet bedoeld om in de schijnwerpers te staan.
  • Mooiste design: Homey wint het qua vormgeving in onze ogen. Met zijn prachtig ronde vorm is het een eye-catcher in de woonkamer. Daarbij is Homey voorzien van een LED ring. Echter is dit ook wel een must: door het vervangen van o.a. ontvangers zal Homey ook in het zicht moeten staan.
  • Toekomst proof: Homey is future-proof vanwege het open platform waarin applicaties gemaakt kunnen worden. Veel apps van Homey worden dan ook gemaakt door gebruikers zelf. De FIBARO HC2 werkt middels het Z-Wave protocol, wat helaas een gesloten platform is.
  • Integraties met voice: Homey en Fibaro HC2 bieden ondersteuning voor integraties met Google Assistant en Alexa. Daarbij zijn er ook beide controllers mogelijkheden met IFTTT. Voorheen had Homey zelf ook een voice assistant.

FIBARO HC2 of Homey: welke is beter?

Zoals je in de vergelijking kunt zien is er nog al sprake van diverse verschillen. Bij het maken van een keuze tussen deze twee basisstations, zal niet alleen de prijs een rol spelen, maar ook de mogelijkheden. Op de vraag welke ‘beter’ is, is geen één antwoord goed of fout.

Voor liefhebbers van FIBARO sensoren en actoren kan de keuze voor de FIBARO Home Center 2 voor de hand liggen: de stabiele controller is speciaal gemaakt voor FIBARO en Z-Wave ondersteunende producten, wat praktisch nooit fout kan gaan met koppelingen.

Echter biedt Homey hier ook ondersteuning voor en kunnen er zelfs veel meer apparaten aan verbonden worden, zodat FIBARO sensoren bijvoorbeeld ook kunnen communiceren met diverse Zigbee producten.

Persoonlijk gaat onze voorkeur uit naar Homey: dit heeft met name te maken met het open platform, waardoor het toekomst bestendig is onze ogen. In de toekomst zullen we nog veel smart home producten willen testen, waarbij we er bij Homey vanuit durven te gaan dat het mogelijk zal zijn om ze te kunnen verbinden met deze controller.

Athom Homey early 2019 editie

Sinds de nieuwe Homey 2.0 update is er een vernieuwde Homey op de markt gekomen: de Homey 2019. Deze is voor dezelfde prijs te koop als het oudere model: € 299,-. Zo nu en dan zijn er ook speciale Homey deals te vinden in menig webshop. Kijk hiervoor naar ons Homey aanbieding overzicht.

Bekijk

FIBARO Home Center 2

De FIBARO Home Center 2 kun je kopen bij verschillende webshops. Voor een gemiddelde prijs van € 499,- haal je een stabiele smart home controller in huis, waarmee je eenvoudig Z-Wave apparaten kunt verbinden.

Bekijk