Hoe werkt slimme verlichting

hoe-werkt-slimme-verlichting

▲ Hoe werkt slimme verlichting © Pixabay

Je kan meer met slimme verlichting dan je denkt. Nieuwe gebruikers van smart home producten denken vaak dat slimme producten alleen handig zijn omdat ze met je stem bediend kunnen worden. Maar er is veel meer, er zijn veel meer functies die jouw huis daadwerkelijk een slim huis maken. Daarom is het goed om te kijken wat slimme verlichting is en wat je ermee kan.

Wat is slimme verlichting

Slimme verlichting is verlichting die je bedient via een app op je smartphone of tablet of via een draadloze afstandsbediening. Daarnaast is het mogelijk om via de app spraakbediening te koppelen aan je slimme verlichting om ze zo met spraak te bedienen. Niet alleen aan en uit is een optie maar je kan ook je smart verlichting dimmen of een andere kleur geven. Hierdoor kan je jouw verlichting naar eigen hand zetten en op je eigen manier je ruimte sfeer geven.

Je kunt slimme verlichting op meerdere manieren koppelen, dit kan door middel van WiFi verbinding, Bluetooth of een bridge. Een bridge werkt het beste omdat je dan geen interferentie op je netwerk hebt, bij WiFi of Bluetooth kan de verbinding je nog wel is in de steek laten.

Functies van slimme verlichting

Normale verlichting heeft vooral de functie om licht te geven in een ruimte en dit is meestal wit/geel licht die je via een aan- en uitknop bestuurd. Bij slimme verlichting is dat wel anders, smart verlichting heeft namelijk de volgende functies:

 • De verlichting via spraakbediening of besturing in de app aan en uit zetten.
 • Veranderen van kleur, bij slimme verlichting is het mogelijk als je de juiste lamp hebt om van kleur te veranderen.
 • Je lampen dimmen, smart verlichting heeft vaak een dim functie waardoor je zelf de lampen hoger of lager kunt zetten.
 • Scene instellen, je kunt via de app een bepaalde scene aanmaken. Wanneer je deze scene dan aanklikt of via spraak aanvraagt zullen alle lichten aangaan zoals jij ze hebt ingesteld.
 • Tijdschema’s, wanneer je bijvoorbeeld standaard op een bepaalde tijd wakker wordt of gaat slapen kan je tijdschema’s instellen. De lichten gaan dan op bepaalde tijdstippen aan en uit.
 • Koppelen met andere smart home producten, bijvoorbeeld dat de lichten aan gaan als de rookmelder afgaat.

Voordelen slimme verlichting

Slimme verlichting brengt dus veel verschillende mogelijkheden met zich mee. Maar is het ook echt handig of heb ik er geen voordeel mee? Om je een beeld te geven zetten wij hieronder meerdere voordelen van slimme verlichting op een rij:

 • Je kunt alle lampen tegelijk bedienen, je kan dus alle lampen tegelijk uitschakelen voor het slapen gaan en zult zo nooit een lamp vergeten.
 • Energie besparend, slimme verlichting is op lange termijn energiezuiniger. Een smart lamp kan vaak duurder zijn maar is in veel gevallen het zuinigst van allemaal.
 • Verhoogt het sfeergehalte in jouw huis, door de verschillende lichtsterkte en verschillende kleuren die je kan instellen verhoogt de sfeer in jouw woning.
 • Je huis veiliger maken met smart verlichting. Door bijvoorbeeld je lampen aan te laten gaan als je rookmelder afgaat en je kan inbrekers afschrikken door de lampen automatisch op verschillende momenten in de avond aan en uit te zetten.
 • Gemakkelijk te besturen vanuit één plek. Al je slimme lampen uit jouw huis zijn vanaf één centrale plek gemakkelijk via spraak of de app te bedienen.

Welke slimme verlichting kopen?

Voordat je over gaat tot het aankopen van slimme verlichting zijn er een aantal zaken belangrijk waar je rekening moet houden. Zo bijvoorbeeld het merk van de slimme verlichting van belang, maar ook het soort lamp is erg belangrijk. Philips Hue is één van de bekendste en beste slimme verlichting merken van dit moment. Met name de kwaliteit en de werking van de lampen zijn erg goed, daarnaast is dit merk ook compatibel met de meeste slimme apparaten. Naast het merk is het belangrijk jezelf de volgende vragen af te stellen bij het kopen van slimme verlichting:

 • De fitting, welke soort fitting heeft de lamp? Past deze in mijn armatuur?
 • Wifi, Bluetooth of is er een bridge nodig? Dus via wat moet ik de lamp verbinden?
 • Kan ik de slimme verlichting koppelen met andere smart home producten?
 • Welke lichtkleuren heeft de slimme lamp?

Een webshop dat onder andere Philips Hue aanbiedt is Letsleds, daarnaast biedt deze shop ook nog merken aan als Novo Smart Life en Mi-Light. Naast deze praktische zaken wil je ook gewoon goede slimme verlichting in huis halen, maar wat is op dit moment de beste slimme verlichting? Dat vroegen wij ons bij smarthomeweb.nl ook af en daarom zijn we op onderzoek uit gegaan. Dit onderzoek heeft geleid tot een overzicht van de beste slimme verlichting van dit moment, ook wel de top 10 slimme verlichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
wat is cortana

Wat is Cortana?

Cortana is de virtuele spraakassistent van Microsoft waarmee je gesproken opdrachten kunt laten uitvoeren.
Lees meer